ABD Yüksek Mahkemesi'nin, Amerika Birleşik Devletleri genelinde kürtaja erişimi garanti eden 50 yıllık Roe v Wade kararını bozan Cuma günkü kararı, BM insan hakları şefi tarafından “kadınların insan haklarına ve cinsiyet eşitliğine büyük bir darbe” olarak tanımlandı.

Geniş çapta beklenen Yüksek Mahkeme kararı, üçe karşı altı oyla, Dobbs v Jackson Kadın Sağlığı özel davasında alındı ​​ve Michelle Bachelet yaptığı açıklamada , bunun ABD genelinde cinsel sağlık ve üreme sağlığı için “büyük bir gerileme” temsil ettiğini söyledi.

Tarihi karar, yasallık ve kürtaja erişimle ilgili tüm soruları tek tek devletlere iade ediyor.

BM cinsel ve üreme sağlığı kurumu ( UNFPA ) ve Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) , ABD kararına özel bir atıfta bulunmadan daha önce tepki göstererek, dünyadaki tüm kürtajların yüzde 45'inin şaşırtıcı bir şekilde güvensiz olduğunu belirtti .

Ajanslar, ulusal veya bölgesel hükümetlerin kısıtlamaları arttıkça daha fazla kadının ölmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Kısıtlamalar, etkisiz

“Kürtaj yasal olsun ya da olmasın, çok sık oluyor. Veriler, kürtaja erişimin kısıtlanmasının insanların kürtajı istemesini engellemediğini, sadece onu daha ölümcül hale getirdiğini gösteriyor”, diye vurguladı UNFPA .

Ajansların 2022 Dünya Nüfusunun Durumu raporuna göre , dünya çapındaki tüm gebeliklerin neredeyse yarısı istenmeden gerçekleşiyor ve bunların yüzde 60'ından fazlası kürtajla sonuçlanabiliyor.

UNFPA, erişim daha kısıtlı hale gelirse dünya çapında daha fazla güvenli olmayan kürtajın gerçekleşmesinden korktuğunu söyledi.

Ajans, “Kazanılan ilerlemeyi tersine çeviren kararların, her yerde kadınların ve ergenlerin hakları ve tercihleri ​​üzerinde daha geniş bir etkisi olduğunu” vurguladı.

DSÖ, resmi Twitter hesabında mesajı tekrarlayarak, kürtajın önündeki engellerin kaldırılmasının “kadınların yaşamını, sağlığını ve insan haklarını koruduğunu” hatırlattı.

Kadınların özerkliğine saldırı

Bachelet ayrıca güvenli, yasal ve etkili kürtaja erişimin uluslararası insan hakları hukukuna sıkı sıkıya bağlı olduğunu ve kadınların ve kız çocuklarının özerkliğinin ve bedenleri ve yaşamları hakkında ayrımcılık yapmadan kendi seçimlerini yapabilmelerinin temelinde yer aldığını hatırlattı.

“ Bu karar, özellikle düşük gelirli ve ırksal ve etnik azınlıklara mensup olanlar olmak üzere ABD'deki milyonlarca kadının bu tür bir özerkliğini temel haklarına zarar verecek şekilde ortadan kaldırıyor” diye uyardı.

Haklar şefi, kararın, daha önce kısıtlayıcı yasalara sahip 50'den fazla ülkenin son 25 yılda kürtaj mevzuatlarını serbestleştirmesinden sonra geldiğini vurguladı.

“ Bugünkü kararla ABD ne yazık ki bu ilerici eğilimden uzaklaşıyor ” dedi.

Bu arada, BM kuruluşu UN Women , başka bir açıklamada, kadınların kendi bedenlerine ne olduğunu kontrol etme yeteneğinin, ister ailenin bir üyesi olsun, ister ailenin bir üyesi olsun, toplumda oynayabilecekleri rollerle ilişkili olduğu konusunda uyardı. İş gücü veya hükümet. 

Ülkelerin sorumlulukları

Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere 179 ülke tarafından imzalanan Uluslararası Nüfus ve Kalkınma Konferansı'nın (ICPD) 1994 Eylem Programı, kürtajın ne kadar ölümcül güvensiz olduğunu kabul etti ve tüm ülkeleri, kürtaj sonrası bakım sağlamak için kürtaj sonrası bakım sağlamaya çağırdı. kürtajın yasal durumu.

Mısır'ın Kahire kentinde düzenlenen üst düzey bir toplantıdan elde edilen belge, tüm insanların üreme sağlığı ve doğum kontrol yöntemleri hakkında kaliteli bilgilere erişebilmesi gerektiğini de vurguladı.

UNFPA, Eylem Programının koruyucusu olarak, tüm çiftlerin ve bireylerin, çocuklarının sayısına, aralığına ve zamanlamasına özgürce ve sorumlu bir şekilde karar verme ve bunu yapmak için gerekli bilgi ve araçlara sahip olma hakkını savunur.

Ajans ayrıca, güvenli olmayan kürtajların devam etmesi halinde, tüm BM Üye Devletlerinin taahhüt ettiği anne sağlığı ile ilgili Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 3'ün karşılanmama riskiyle karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Editör: TE Bilisim