Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki Salı günü yaptığı açıklamada, bir Sınır Devriyesi ajanının at sırtında ve görünüşe göre Rio Grande'den sınırı geçen Haitili göçmenlere karşı kement kullandığı görüntülerinin "korkunç" ve kabul edilemez olduğunu söyledi.

Sınır Devriyesi'nin itibarını sarsan tartışmalı görüntülerden bir gün sonra Salı günü düzenlediği basın toplantısında Psaki, " Bu görüntüleri gören kimsenin bunun kabul edilebilir olduğunu düşündüğünü sanmıyorum. " Dedi.

Atlı bir Sınır Devriyesi ajanı, Rio Grande'nin kıyısında Haitili bir göçmeni durdurmaya çalışıyor.
At sırtında bir Sınır Devriyesi ajanı, 19 Eylül 2021'de Teksas, Del Rio yakınlarındaki Rio Grande kıyısında Haitili bir göçmeni gözaltına almaya çalışıyor.Getty Images aracılığıyla PAUL RATJE / AFP

Sınır Devriyesinin bağlı olduğu İç Güvenlik Bakanlığı, olayı araştırdığını ve "gözaltımızdaki göçmenlerin suistimaline müsamaha göstermediğini" bildirdi .

Ajans bir basın açıklamasında, "Görüntüler son derece endişe verici ve süratle yürütülecek tam bir soruşturmadan ortaya çıkan gerçekler, aldığımız disiplin cezalarını belirleyecektir." Dedi.

Geçen haftadan bu yana, çoğu Haiti uyruklu binlerce göçmen Del Rio bölgesindeki sınırı geçti.Yaklaşık 15.000 kişi aynı adı taşıyan sınır kasabasındaki bir köprünün altındaki derme çatma kampa yerleşti .

Ancak ABD makamları, bu Pazartesi günü aşırı kalabalık oldukları, içme suyu veya barınaklarının olmadığı yerlerden kovmaya başladılar. 14 Ağustos'ta Karayip adasını vuran ve 2.200'den fazla kişinin ölümüne neden olan güçlü bir depremin bıraktığı yıkımdan kaçtıktan sonra oraya gelmişlerdi .

Ulusal Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, bölgeyi ziyaret ettikten sonra durumun “karmaşık ve çok üzücü” olduğunu kabul etti , ancak çaresiz göçmenlere bir uyarıda bulundu: “ABD'ye yasadışı yollardan gelirlerse iade edilecekler. Yolculukları başarılı olmayacak ve hem kendilerinin hem de ailelerinin hayatlarını tehlikeye atacaklar ”.

Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) bu hafta sonu binlerce Haitili göçmeni sınır dışı uçuşlarıyla Port-au-Prince'e geri göndereceğini duyurdu.

Sınır dışı edilen insanlarla dolu üç uçak Pazar günü yola çıktı, ancak Salı gününden itibaren günde sekiz uçuşa kadar gerçekleşmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilisim