ABD iş piyasası güç belirtileri göstermeye devam etse de, işsizlik maaşı için kaydolan Amerikalıların sayısı geçen hafta Kasım ayından bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

Çalışma Bakanlığı Perşembe günü bildirdiğine göre, işsizlik yardımı başvuruları 14.000 artarak 262.000'e yükseldi ve şimdi son altı haftanın beşinde arttı.

Haftalık iniş ve çıkışları yumuşatan dört haftalık talep ortalaması, Kasım ayından bu yana en yüksek seviye olan 4.500 artarak 252.000'e yükseldi.

30 Temmuz'da sona eren haftada geleneksel işsizlik maaşı alan Amerikalıların sayısı 8.000 artarak 1.43 milyona ulaştı.

İşsizlik başvuruları, işten çıkarmaların bir göstergesidir ve genellikle iş piyasasının nereye doğru gittiğinin erken bir göstergesi olarak görülür.

Bu yıl şimdiye kadar, ABD'de işe alımlar, yükselen faiz oranları ve zayıf ekonomik büyüme karşısında oldukça güçlü ve dirençli oldu.

Çalışma Bakanlığı geçen hafta, ABD işverenlerinin geçen ay 528.000 iş eklediğini, tahmincilerin beklediğinin iki katından fazla olduğunu bildirdi. İşsizlik oranı Temmuz ayında %3,5'e düşerek, koronavirüs pandemisinin 2020'nin başlarında ABD ekonomisini çarpmasından hemen önce ulaşılan 50 yılın en düşük seviyesine ulaştı.

Amerika Birleşik Devletleri, 2020'deki COVID-19 durgunluğundan beklenmedik bir güçle toparlandı ve işletmeleri yeterli işçi bulmak için çabaladı.

Ancak ABD ekonomisi zorluklarla karşı karşıya. Tüketici fiyatları yükseliyor, Temmuz ayında bir önceki yıla göre %8.5 arttı - Haziran'ın 40 yılın en yüksek %9.1'inden biraz düştü. Enflasyonla mücadele etmek için Federal Rezerv, bu yıl kısa vadeli gösterge faiz oranını dört kez artırdı.

Yüksek borçlanma maliyetleri can aldı. Ekonomi yılın ilk yarısında daraldı - resesyonun başlaması için bir başparmak kuralı. Ancak iş piyasasının gücü ekonomik bir gerileme ile tutarsız.

Jefferies'ten ekonomistler Thomas Simons ve Aneta Markowska Perşembe günü, "Emek talebi oldukça güçlü olmaya devam ediyor" diye yazdı. "Taleplerdeki mütevazı artış, yavaşlayan büyümeyle mücadele eden daha zayıf firmalarda cironun artabileceğini gösteriyor."

Editör: TE Bilisim