BM özel raportörü, Teksas'taki oylama kısıtlamalarının etnik azınlıkların haklarını sulandırdığını ve 'gerrymandering' ile sonuçlandığını söyledi.

Bir Birleşmiş Milletler insan hakları uzmanı, Teksas da dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgelerinde alınan önlemleri, görünür azınlık gruplarına mensup milyonlarca insanı eşit oy kullanma hakkından mahrum bırakarak demokrasiyi baltalayabileceğini söyleyerek kınadı.

"Gerrymandering" ve etnik azınlıkların oy hakları

ABD'ye yaptığı iki haftalık resmi ziyaretin son gününde konuşan Fernand de Varennes Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Teksas mevzuatının "gerrymandering" ve etnik azınlıkların oy haklarının beyazlar lehine seyreltilmesiyle sonuçlandığını söyledi.

BM'nin azınlık meseleleri özel raportörü de Varennes bir haberde, "Ülkenin birçok bölgesinde, azınlığın oy kullanma hakkının reddedildiği, neredeyse çoğunluğun tiranlığı olduğu ne yazık ki ortaya çıkıyor" dedi. konferans.

De Varennes, mevzuatın elden geçirilmesi için “Yeni Anlaşma” çağrısında bulundu. BM uzmanının günün erken saatlerinde ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle paylaştığını söylediği ön gözlemlerine ABD'den hemen bir tepki gelmedi.

Yorumları , kısmen son aylarda geçirilen ve bazı seçmenlerin oy kullanmasını zorlaştıran bir dizi eyalet yasası nedeniyle ABD'nin ilk kez " geriye giden " demokrasiler listesine dahil edilmesinden sonra geldi .

Uluslararası Demokrasi ve Seçim Yardımı Enstitüsü raporunda, “Araştırmalar, yakın zamanda onaylanan veya şu anda tartışılmakta olan bazı eyaletlerin seçmen kaydı ve oy kullanma yasalarının, azınlıkları orantısız bir şekilde olumsuz yönde etkilediğini gösteriyor” ( PDF ).

Dava açıldı

ABD Adalet Bakanlığı, bu ayın başlarında Teksas'a, federal oylama ve medeni haklar yasalarını ihlal ettiğini söylediği SB1 olarak bilinen tartışmalı bir eyalet yasasında yer alan “belirli kısıtlayıcı oylama prosedürleri nedeniyle” dava açtı .

Teksas Valisi Greg Abbott imzalı mücadele seçmen sahtekarlığını yardımcı olacağını Cumhuriyetçi destekli önlem savunarak Eylül ayında kanun haline SB1. Ancak sivil haklar grupları ve diğer gözlemciler, yasanın Demokratik eğilimli azınlıkların oy kullanmasını zorlaştırmayı amaçladığını söyledi.

Diğer önlemlerin yanı sıra, SB1 arabalı geçiş ve 24 saat oy kullanma yerlerini yasakladı, posta yoluyla oylama için yeni kimlik gereksinimleri ekledi, dil engelleri veya engelleri nedeniyle yardıma ihtiyaç duyan seçmenlere kimlerin yardım edebileceğini kısıtladı ve partizan anket gözlemcilerini güçlendirdi.

Teksas, kısmen eski Başkan Donald Trump'ın oyların yaygın bir sahtekarlıkla gölgelendiğine dair yanlış iddialarının teşvik ettiği 2020 başkanlık seçimlerinden bu yana oylama değişikliklerini kabul eden bir düzineden fazla ABD eyaletinden biriydi.

ABD'deki oy hakları mevzuatını belgeleyen bir New York Üniversitesi araştırma merkezi olan Brennan Adalet Merkezi, en az 19 eyalette, bu yılın 1 Ocak ile 27 Eylül tarihleri ​​arasında Amerikalıların oy kullanmasını zorlaştıran 33 yasa çıkardığını bildirdi.

ABD mahkemesinde yasaya itiraz eden merkez, Teksas'ın SB1 yasasının “Latin, Siyah ve Asyalı seçmenlere orantısız bir şekilde yük bindirdiğini ve dile erişim engelleriyle karşılaşan veya engellilerin oy pusulalarını kullanırken yardım almalarını zorlaştırdığını ” söyledi .

“Oy kullanmanın zaten zor olduğu bir eyalette [SB1], Teksas seçmenlerinin karşılaştığı engelleri artırıyor” dedi.

Bu ay, Teksas'ta , eleştirmenlerin beyaz seçmenlere eyalet nüfusundan daha ağır basan siyasi etki verirken "renkli toplulukların oy verme gücünü seyrelttiğini" söylediği kongre yeniden bölgelendirme haritaları hakkında da davalar açıldı .

Eyalet, nüfus artışı nedeniyle bu yıl ABD Temsilciler Meclisi'nde iki ek sandalye kazandı.

"Teksas, 2020 Nüfus Sayımında nüfusuna iki milyon Latin ekledi, ancak Eyalet Cumhuriyetçiler hala gerrymander ve bu büyümeyi temsil eden bölgeleri eklemekten kaçınmanın bir yolunu buldular," diye meydan okuyan bir grup olan Voto Latino'nun CEO'su Maria Teresa Kumar haritalar, geçen ayın sonlarında yaptığı açıklamada.

Kumar, “Texas GOP'un çabaları, Latino seslerini oylama gücünü azaltarak, paketleyerek ve temsillerini azaltan kıvrımlı bölge hatlarına bölerek ve seçtikleri temsilcileri seçmeyi zorlaştırarak susturuyor” dedi.

Stratejik taksimat (Gerrymandering)

Stratejik taksimat, seçim bölgelerinin belirlenmesi aşamasında seçim bölgesi sınırlarının belirli bir parti yahut grubun faydasına olacak şekilde çizilmesinin sağlanması işlemidir.

Editör: TE Bilisim