ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaja erişimi garanti eden 50 yıllık dönüm noktası niteliğindeki bir kararı bozmasından bir hafta sonra, BM tarafından atanan üst düzey bağımsız uzmanlar Cuma günü ABD'li milletvekillerini kadınların cinsel ve üreme sağlığı hakkını koruyan uluslararası hukuka uymaya çağırdı. 

BM kadın hakları komitesi, ABD'nin, cinsel ve üreme sağlığı hakları da dahil olmak üzere kadınların insan haklarını koruyan uluslararası sözleşmeye taraf olmayan dünya çapında yalnızca yedi ülkeden biri olduğunu söyledi.

“Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi (CEDAW), Amerika Birleşik Devletleri'ni,   kadınların ve kadınların insan haklarına saygı gösterilmesi, korunması, gerçekleştirilmesi ve teşvik edilmesi için Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi'ne uymaya çağırmaktadır. kızlar, ”dedi komite bir açıklamada.

CEDAW, ABD'nin 1980'de sözleşmeyi imzalamasına rağmen henüz onaylamadığını kaydetti.

Dayanışma içinde durmak

BM insan hakları şefi Michelle Bachelet, ABD Yüksek Mahkemesi'nin Roe v Wade davasını düşürme kararını “ kadınların insan haklarına ve cinsiyet eşitliğine büyük bir darbe ” olarak nitelendirdi .

Komite, Taraf Devletlere, kürtaj yaptıran kadınlar için cezai tedbirleri kaldırmaları ve kürtajı yasallaştırmaları yönündeki çağrısını bir kez daha yineledi - en azından tecavüz, ensest, hamile kadının yaşamı veya sağlığına yönelik tehditler ve ciddi cenin durumunda. bozulma.

Açıklamada , “189 Taraf Devlet ile CEDAW Sözleşmesi, kadınların cinsel ve üreme sağlığı hakları da dahil olmak üzere insan haklarını kapsamlı bir şekilde koruyan neredeyse evrensel tek anlaşmadır ” denildi.

Koruma maddeleri

BM tarafından atanan kurul, “kadınların çocuklarının sayısına ve doğum aralığına özgürce ve sorumlu bir şekilde karar verme haklarını koruyan” 16. maddeye özellikle dikkat çekti ve güvenli olmayan kürtajın anne ölümlerinin önde gelen nedeni olduğunu ekledi. 

Ayrıca 12. madde uyarınca sağlık hakkının bedensel özerkliği içerdiğini ve kadınların ve kız çocuklarının cinsel ve üreme özgürlüklerini kapsadığını da dile getirdiler.

Seçme özgürlüğü

Güvenli ve yasal kürtaja ve özellikle güvenli olmayan kürtajdan kaynaklanan komplikasyonlarda kaliteli kürtaj sonrası bakıma erişim, anne ölüm oranlarının düşürülmesine, adolesan ve istenmeyen gebeliklerin önlenmesine ve kadınların kendi bedenleri üzerinde özgürce karar verme hakkının sağlanmasına yardımcı olur.

Komite, güvenli ve yasal kürtaja erişimin reddedilmesinin “kadınların üreme özgürlüklerini kullanmaları üzerinde ciddi bir kısıtlama olduğunu ve kadınları hamileliği sonuna kadar sürdürmeye zorlamanın, kadınlara yönelik cinsiyete dayalı şiddete varan zihinsel ve fiziksel ıstırabı içerdiğini defalarca vurguladı. kadınlara ve bazı durumlarda, CEDAW Sözleşmesi'ne aykırı olarak işkence veya zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muameleye tabi tutulabilir”.

BM tarafından atanan komite, dünyanın her yerindeki kadın ve kız çocuklarının insan haklarını destekleme taahhüdünü yineledi ve “özellikle tüm kadınlar için güvenli ve yasal kürtaja erişimle ilgili olarak bu görevden vazgeçmeyecek”.

Editör: TE Bilisim