HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, adil yargılanma talebi ile açlık grevinin 185. ve 179. gününde olan mahpuslar Sibel Bolaç ve Gökhan Yıldırım'ın taleplerini cevaplanması istemi ile Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a soru önergesi verdi.

Hatimoğulları konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Sincan Kadın Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski öğretmen Sibel Balaç ve 6 yılı aşkın süredir tutuklu olan ve Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde bulunan Gökhan Yıldırım adil yargılanma talebi ile açlık grevini sürdürmekteler. Grevdeki iki mahpusun sağlık durumları gün geçtikçe kötüye gitmekte, açlık grevinin 179’ncü gününü geride bırakan Gökhan Yıldırım 44 kiloya düşmüş, 185 gündür açlık grevini sürdüren Sibel Balaç ise 55 kiloya düşmüştür. 

Ankara Tabip Odası tarafından 12 Mayıs 2022 tarihinde düzenlenen basın toplantısında, iki mahpusun da sağlık durumlarının kötüye gittiği belirtilmiş; Adalet Bakanlığı, sorunu çözecek adımlar atmaya çağrılmıştır. Balaç ve Yıldırım’ın yaşamları için geçen her saat, her dakika kritik öneme sahip. Bu nedenle bir an önce talepleri karşılanmalı, açlık grevini sonlandırmaları için gerekli koşullar sağlanmalıdır.

Bu bağlamda;

1. Dijital delillerle gizli tanık ve itirafçı tanıklarla yürütülen yargılamalara son verilecek midir?

2. Mahpuslara sebepsiz/keyfi disiplin cezaları verilmesi ve idareye yapılan başvuruların yanıtsız bırakılması iddiaları Bakanlığınızca araştırılacak mıdır?

3. Hasta mahpusların serbest bırakılması için tarafınızca bir çalışma başlatılmış mıdır?

4. Hapishanedeki kitap ve dergi kısıtlamalarına, mahpusların haklarının engellenmesi gibi uygulamalarına son verilmesi sağlanacak mıdır?

5. 5275 Sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirleri Hakkındaki İnfaz Yasası 62 Maddesine göre; “Hükümlü mahkemelerce yasaklanmamış olması koşulu ile süreli ve süresiz yayınlardan bedelini ödeyerek yararlanma hakkına sahiptir.” Buna rağmen mahpusların istedikleri yayınları alma talepleri hangi gerekçelerle reddedilmektedir?

6. Hapishanelerde uzun süreden beri devam eden ve kamuoyunda sürekli gündeme gelen hak ihlalleri karşısında Bakanlığınızın etkin bir denetim mekanizmasını hayata geçirmek ve açlık grevinde olan mahpusların taleplerini dikkate almak üzere çalışmaları olacak mıdır?

Editör: TE Bilisim