Adana Atatürkçü Düşünce Derneği Cumhuriyetin 98. Kuruluş Yıldönümü Nedeniyle Adana Barosu Sosyal Tesislerinde “Cumhuriyet Balosu” Etkinliği Gerçekleştirdi.

Cumhuriyet Balosunun Konuk Konuşmacısı Prof. Dr. Ahmet Saltık’dı.

Cumhuriyet Balosuna; CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, İl Yönetim Kurulu Üyeleri, CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem, CHP Adana İl Kadın Kolları Başkanı Avukat Oya Tekin, CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Mete Çelebi, CHP Seyhan İlçe Başkanı Ahmet Dardağan, Çukurova İlçe Başkanı Remzi Ümit Atay, Yüreğir İlçe Başkanı Bülent Öğrü ve Yönetim Kurulu Üyeleri,

Adana Baro Başkanı Avukat Semih Gökayaz, Adana Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor Selahattin Menteş, EMO Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, Önceki dönem CHP Milletvekilleri İbrahim Özdiş, Zülfikar İnönü Tümer, Memleket Partisi Yöneticileri, Önceki dönem Baro Başkanlarından Mengücek Gazi Çıtırık, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Sibel Özgümüş ve çok sayıda sendika, dernek yönetici ve üyeleri katıldı.

Balonun açılış konuşmasını ADD Adana Şube Başkanı İsa Kayadan gerçekleştirdi.

Kaya’dan konuşmasında; “Bugünün Cumhuriyetçiliği, Mustafa Kemal gibi olmaktır. Kurtarıcı beklememek, eldeki en zor şartlarda bile ümitsizliğe düşmeden çareyi örgütlemektir” dedi.

ADD Adana Şube Başkanı Kaya’dan sözlerini şu şekilde sürdürdü;

Cumhuriyet sadece 29 Ekim’de bayram kutlamak değildir! 

29 Ekim’de Cumhuriyetçiliği hatırlamak ya da Cumhuriyeti 29 Ekim’e sıkıştırıp diğer 364 günün kaderini Saray’a bağlayanların karşısında susmak hiç değildir!

Cumhuriyet nedir? Askeri kurtuluşumuzu siyasal kuruluşla taçlandıran devrimlerin toplamıdır.

Hedefleri nelerdir? Kişi devletinden milletin devletine geçiştir. Egemenliğin Saray’dan Meclis’e, millete aktarılmasıdır. Çağdaşlaşmadır; kadının haklarıyla varlığıdır!

İktidarın ayrıcalıklı bir zümreye, bir aileye ya da bir sınıfa ait olmasını engellemektir!

Cumhuriyet, “kimsesizlerin kimsesi” olabilmektir!

Öyleyse bugünün Cumhuriyetçisi, bu çizgilerin aşındığı yerden başlar mücadeleye…! 

Bugünün Cumhuriyetçisi, egemenliğin demokratik olarak kullanılması için mücadele ederRejimin Saray merkezli, denetimsiz niteliğine, kutuplaştırıcı karakterine karşı birleştirici olmak; memleketin idaresinde Meclis’i ve halkı etkin kılmak için uğraşır.

Bugünün Cumhuriyetçisi, satılan fabrikalarıyla, özelleştirilen kurumlarıyla, üzerinde boş inşaatlar yükselen tarlalarıyla, üretimden koparılmış bir memleketi yeniden üretken ve bağımsız bir ekonomi programına kavuşturmak için mücadele eder.

Bugünün Cumhuriyetçisi, tarumar edilen eğitim sistemini yeniden ayağa kaldıracak çareler arar; geleceğin inşasına bugünden başlar. Eleştirel, okuyan, sorgulayan ve merak eden kuşaklar için çabalar. Gücünü geçmişten alır, ama yönünü geleceğe ayarlar.

Bugünün Cumhuriyetçisi, memleketin emperyalist devletler tarafından maruz bırakıldığı tehditler, hakaretler karşısında en geniş bağımsızlıkçı ve gerçek milli duruşu örgütler. Susmaz. Kurtuluşu Saray’da aramaz. Bugünün Cumhuriyetçisi, Türkiye’yi dış dünyada büyük güçler arasında sıkıştırmaz.

Bugünün Cumhuriyetçisi, işsiz gençler, borçlu milyonlar için Halkçı bir ekonomi modeli inşa eder. Krizin faturasının emekçi, emekli halk çoğunluğuna kesilmesine itiraz eder. Cumhuriyetçi, iş ve ekmek derdindeki milyonların hayatında Cumhuriyetin yaratacağı değişimin somut bağlantısını kurar; hayata ve halka dokunur. Sloganla iş görmez.

Bugünün Cumhuriyetçisi, dar bir gruba, partiye, cemaate ya da aileye mahsus hale getirilmiş ne kadar ayrıcalık varsa bunların kaldırılması ve milletin olanaklarının eşitlenmesi için mücadele eder.

Bugünün Cumhuriyetçisi, ayrışmış ve kutuplaşmış haldeki ülkenin mazlum çoğunluğunun çaresi ve sesi olmaya uğraşır. 

Ezilenin yanındadır. Yeniden, “kimsesizlerin kimsesi” olur.

Bugünün Cumhuriyetçiliği, Mustafa Kemal gibi olmaktır. Kurtarıcı beklememek, eldeki en zor şartlarda bile ümitsizliğe düşmeden çareyi örgütlemektir.

Prof. Dr. Ahmet Saltık'ın Cumhuriyet’in 98. Kuruluş Yıldönümü İle İlgili Vurguları Dikkat Çekti.

ADD Adana Şube Başkanı İsa Kaya’dan konuşmasını tamamladıktan sonra Balonun konuğu Prof. Dr. Ahmet Saltık söz aldı. Saltık, Cumhuriyet’in tarihsel olarak yüklendiği görevleri değerlendirmesinin yanı sıra sendikaların

https://www.habereguven.com/addnin-cumhuriyet-balosunda-akif-kemal-akay-halay-cekti-videolu-haber/
Editör: TE Bilisim