Adana Baro Başkanı Küçük ’ün de içinde yer aldığı 118 hukukçu HSK adaylığına başvurdu

TBMM’ye başvuran HSK üye adayları belli oldu!

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Hakimler ve Savcılar Kurulu'na (HSK) seçilecek 7 üyelik için başvurular bugün saat 18:00 itibariyle tamamlandı. HSK üyeliği için 118 isim başvuru yaptı. Listede Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük ‘ün yanı sıra Yargıtay'dan 51 aday, Danıştay'dan 10 aday bulunurken 43 avukat, 14 öğretim görevlisi yer aldı.

11 Mayıs 2021 Salı, saat 18:00 itibariyle başvurular da tamamlandı.

Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük ‘ün de içinde yer aldığı 118 HSK adayları şu isimlerden oluşuyor;

Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük

Sabahattin ÖZTEMİZ, Çetin İlhan AKBULUT, Şükran DOĞAN, Fehmi TOSUN, Fahrettin KIRBIYIK, Abbas ÖZDEN, Ahmet SEZER, Timur BORAHAN, İslam Safa KAYA, Ömür TOPAÇ, Nevzat KARABABA, Ercan EZGİN, Muhsin YILDIZ, Ziya ÖZCAN, Mehmet ALTUNKAYA, Salim ÇEVİK, Fuzuli AYDOĞDU, Satılmış ŞAHİN, Mustafa DOĞAN, Mustafa ERCAN, Mehmet Fatih ÖZDEMİR, Mehmet ALTIKULAÇ, Ömer Faruk AKSOY, İsa ÇELİK, Ali ÇELİKKAYA, Ergün ŞAHİN, Hakan YÜKSEL, Mustafa Halit ÇELİK, Ali Aydın AKPINAR, Emir ATEŞ, Mehmet DURGUN, Mustafa YAPICI, Mustafa KULA, Hüseyin ÖZCAN, Arzu SONSUZ, Ömer Faruk AYDINER, Efkan GÜNAYDINOĞLU, Gürsel ÖZKAN, Necmi BAYRAKTAROĞLU, Ahmet Hilmi OCAK, Maruf OKUYAN, Abdi Affan AVGIN, Ayhan AYAN, Zeynep ŞAHİN, Nevzat ÖZSOY, Hasan OYMAK, Abdulkerim YILDIRIM, Abdullah ARTUNÇ, Bilgin BAŞARAN, Yusuf KUZU, Cafer ERGEN, İsmail ERGÜNEŞ, Saime Bilici DİLEKCAN, Murat ESEN, Aysel DEMİREL, Şerafettin SAKA, Sinan ESEN, Osman CİVELEK, Mehmet ÖZDEMİR, Ali Nevzat AÇIKGÖZ, İbrahim TEMİR, Ahmet ÇİÇEKLİ, Musa HEYBET, Önder ATASEVEN, Ali Ramazan BİLGİSİÇOK, Velihattin ELDEMİR, Savaş ŞAHİNBAY, Derya ÖZTEKİN, Sevinç TÜRKÖZMEN, Çağatay ÇINAR, Nurcan YANARDAĞ, Hamit KOCABEY, Ahmet BADALI, Hayri KESKİN, Hulusi AKDERE, Alaaddin VAROL, Yılmaz KARABODUK, Fevzi GÜMÜŞ, Hakan AKARKEN, Mustafa DERİN, A. Aykut DİKENCİK, Yüksel KOCAMAN, Musa YÜCEL, Şebnem TAŞAN KURT, Fatih AKDOĞAN, Haluk BEŞER, Talip BAKIR, Mehmet Fatih ÇINAR, Pelin ÇELİK SAKARYA, İrfan ŞAHİN, Yunus Ali DAĞBAŞI, Faruk ŞENER, Cumhur ŞAHİN, Ali Dursun ULUSOY, Veli KÜÇÜK, İbrahim SUBAŞI, Harun KODALAK, Yaşar ŞİMŞEK, Çetin ARSLAN, Müslüm AKINCI, Mehmet, Reşat KOPARAN, İlhan GÜRER, Hasan ODABAŞI, Lütfiye AKBULUT, Altan AKPINAR, Fatih ZENCİRCİ, Bilal TEMEL, Gökhan ALTIN, Harun MERT, Ahmet KAR, Yakup DOKGÖZ, Muhammed Fatih UŞAN, Songül SADİOĞLU, İbrahim POYRAZ, Ali Cengiz KÖSEOĞLU, Mehmet ADEMOĞLU, Perihan ÖZDEMİR, Figen ŞAŞTIM

Habere Güven olarak bir önceki dönem Adana Baro Başkanlığı görevini yapan Avukat Mengücek Gazi Çıtırık’a  HSK adaylıklarının hangi süreçten geçtiğini ve 118 başvurunun hangi gerçekliklerin ardından değerlendirileceğini sorduk.

Avukat Mengücek Gazi Çıtırık konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı;

Anayasal bir kurum, HSK. Hâkimler ve Savcılar Kurulu. Anayasamızın 159.maddesinde oluşum şekli, görev ve yetkileri belirlenen, yargıdaki yeri önem taşıyan bu kurumu kendi sayfasındaki açıklamalar ile tanıtalım.

Misyonumuz; Adil yargıyı tesis etmek üzere, hâkimler ve savcılarla ilgili işlemleri, hukukun üstünlüğü, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığı ile hâkimlik ve savcılık teminatı esaslarına göre yerine getirmektir.

Vizyonumuz

Adil, bağımsız, tarafsız, güvenilir ve etkin yargının teminatı.

2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ve 6087 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanununa göre;

Hâkimler ve Savcılar Kurulu onüç üyeden oluşur; iki daire halinde çalışır. Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır. Adalet Bakanlığı ilgili Bakan Yardımcısı Kurulun tabiî üyesidir. Kurulun, üç üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adlî yargı hâkim ve savcıları arasından, bir üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş idarî yargı hâkim ve savcıları arasından Cumhurbaşkanınca; üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir üyesi Danıştay üyeleri, üç üyesi nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilir.

Anayasamıza göre; TBMM tarafından seçilecek üyelikler için başvurular, TBMM  Başkanlık Divanına yapılır. Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona gönderir. Komisyon her bir üyelik için üç adayı, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğuyla belirler. Birinci oylamada aday belirleme işleminin sonuçlandırılamaması halinde ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu aranır. Bu oylamada da aday belirlenemediği takdirde, her bir üyelik için en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulü ile aday belirleme işlemi tamamlanır. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Komisyon tarafından belirlenen adaylar arasından, her bir üye için ayrı ayrı gizli oyla seçim yapar. Birinci oylamada üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu; bu oylamada seçimin sonuçlandırılamaması halinde, ikinci oylamada üye tamsayısının beşte üç çoğunluğu aranır. İkinci oylamada da üye seçilemediği takdirde en çok oyu alan iki aday arasında ad çekme usulü ile üye seçimi tamamlanır.24

(Değişik: 16/4/2017-6771/14 md.) Üyeler dört yıl için seçilir. Süresi biten üyeler bir kez daha seçilebilir.

(Değişik: 16/4/2017-6771/14 md.)

TBMM ‘nin seçeceği üyeler yönünden başvurular bugün sona erdi. TBMM ‘deki sandalye dağılımına bakalım.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Dağılımı

Adalet ve Kalkınma Partisi (288), Cumhuriyet Halk Partisi (136), Halkların Demokratik Partisi (55), Milliyetçi Hareket Partisi (48), İYİ Parti (36), Türkiye İşçi Partisi (3), Demokrat Parti (2), Büyük Birlik Partisi (1), Demokrasi ve Atılım Partisi (1), Demokratik Bölgeler Partisi (1), Saadet Partisi (1), Yenilik Partisi (1), Bağımsız Milletvekili      (10) olmak üzere toplam 583 milletvekili.

Anayasa’da TBMM’nin belirleyeceği adayların seçimi için aranan oran, Cumhur İttifakının sahip olduğu sandalyenin çok üzerindedir. TBMM ‘deki sandalye dağılımı, Cumhur İttifakının belirleyici olma yönünü elimden aldığı için, siyasi partiler arasında bir uzlaşı ortamı doğacak mıdır?

Ülkemizin içinden geçtiği ağırlaşan koşullarda, tek adamın belirleyici olduğu, iki dudağının arasından çıkanın tartışılmaksızın kabul edildiği bir ortamda, yargının bağımsızlığının (!) ve tarafsızlığının (!) kalmadığı, bağımlı ve taraflı yargının görev yaptığı, yargının rejimi dönüştürme ve iktidar mücadelesinin aracı olduğu, hukukun üstünlüğünün değil, parmak üstünlüğünün geçerli olduğu, yargının farklılıkları, muhalifleri susturmada bir sopa olarak kullanıldığı böylesi bir dönemde HSK seçimleri ciddi önem taşımaktadır.

Partili Cumhurbaşkanının atamaları, TBMM’de çoğunluğu oluşturan partilerin belirleyeceği adaylar ile partili, partizan anlayışın hakim olacağı, çoğulculuğun ortadan kalkacağı, yargı bağımsızlığının yara alacağını unutmamak gerekir.

Adalete güvenin yüzde on oranında gezindiği, ulaşılabilir, nitelikli, adil ve ucuz bir yargılamanın olmadığı, bağımlı ve taraflı yargı döneminde, hukukun üstünlüğüne, anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğüne inanan, bunları yaşama geçirecek, adil yargılanmayı sağlayacak ve “ Adaletsizliği, bir yangından daha çabuk önleyiniz “ diyebilecek HSK üyelerine gereksinim duyduğumuz bir süreçten geçiyoruz. Bakalım neler olacak?

Editör: TE Bilisim