Muğla’nın Milas ilçesinde Akbelen Ormanı’nda bir enerji firmasının aldığı ağaç kesim izninin iptali için İkizköy halkı adına Karacahisar Mahalleleri Doğayı Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği’nin (KARDOK) açtığı iptal davasıyla ilgili yapılan keşifte, hakimin Adana Barosu üyesi avukatlara karşı kullandığı ‘ruh hastası’ ifadesine, Adana Barosundan tepki geldi. Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, “Orada sadece avukatlara değil, aynı zamanda bağımsız savunmaya hakaret edildi. Hakimin keşif mahallinde gösterdiği bu tavır kabul edilemez.” sözleriyle tepki gösterdi.

AVUKATLARIN GÖREV YAPMASI ENGELLENDİ

Konuyla ilgili açıklama yapan Av. Semih Gökayaz şunları söyledi: “KARDOK’un avukatı olan Adana Barosu üyesi Av. İsmail Hakkı Atal’ın aktardığı bilgilere göre, enerji firmasının avukatları, keşif sırasında hukuka ve usule aykırı davranışlar sergiliyor. Gerginlik oluşuyor ve meslektaşlarımız sözlü olarak tepkilerini dile getiriyor. Hakim, KARDOK avukatları olan Av. İsmail Hakkı Atal, Av. Arif Ali Cangı, Adana Baromuzdan gözlemci olarak giden arkadaşlarımız Av. Şiar Rişvanoğlu, Av. Sevda Sevilmiş ve Av. Emin Coşkun’a ‘Ruh hastası’ ve ‘Sen de ruh hastasısın’ şeklinde ifadelerle hakaret ediyor. Ayrıca İkizköy Çevre Komitesi’nden bir kişiye de benzer şekilde hakaret dolu ifadeler kullanıyor. Bunun üzerine davacı tarafın avukatları, reddi hakim başvurusu yapıyor.”

TARAFSIZLIK İLKESİNE AYKIRI

Yaşanan olayda hakimin tavrının, öncelikle tarafsızlık ilkesine aykırı olduğunu belirten Av. Semih Gökayaz, bir hakimin saygı ölçüsünü de aşarak taraflardan birine böyle bir davranışta bulunmasının kabul edilemeyeceğini vurguladı. Adana Barosu Başkanı Av. Semih Gökayaz, “Hakimin avukatlara hakaret etmesi, yargının üç kurucu unsurundan biri olan bağımsız savunmanın adaletteki konumu nedeniyle hukuk adına kabul edilemez. Avukatlara hakim tarafından ‘ruh hastası’ denilerek orada sadece avukatlara değil, aynı zamanda bağımsız savunmaya hakaret edildi.” dedi.

HSK’YA ŞİKAYET EDECEĞİZ

KARDOK avukatlarından Av. İsmail Hakkı Atal ise şöyle konuştu: “Beyanlarımızı sunmamızı, yasal taraf haklarımızı kullanmamızı engelleyen , buna karşılık termik santral avukatının  usule aykırı  davranışlarına göz yuman hakim, biz avukatlara ‘ruh hastası’ ve ‘şov yapmayın’  gibi ifadeler kullanarak ‘görevi kötüye kullanma ve hakaret’ suçlarını işlemiş ve en nihayetinde de bizleri reddi  hakim talebinde bulunmak zorunda bırakmıştır. Keşif tutanağına da ihtirazi kayıt koyarak keşfi kabul etmediğimizi beyan edip keşfin yenilenmesi talebinde bulunduk. Ayrıca hakim hakkında suç duyurusu yapacağız ve HSK’ya şikayette bulunacağız” dedi. 

Editör: TE Bilisim