ADANA BAROSU OLAĞAN GENEL KURULU VE SEÇİMLERİN ERTELENMESİ KARARINA DAYANAK YAPTIĞI ADANA İL HIFZISSIHHA KURULU KARARININ YÜRÜTMESİNİN DURDURULMASI VE İPTALİ İÇİN DAVA AÇTI.

Adana Barosu, 3/ 4 veya 10/11 Ekim tarihlerinde yapılacak 31.Olağan Genel Kurulu ve Seçimlere yönelik Adana İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun almış olduğu erteleme kararına karşı Adana 3. İdare Mahkemesi'ne 2020/1296 Esas sayılı dosyasıyla yürütmeyi durdurma istemiyle iptal davası açtı.

İl Hıfzısıhha Kurulu, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle "02.10.2020 tarihinden itibaren 01.12.2020 tarihine kadar sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları (Barolar, tüm oda ve borsalar), birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek olan etkinliklerin ertelenmesine" karar vermişti.

“DEMOKRASİ DIŞI BİR TUTUMLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Baro Başkanı Av. Veli Küçük, açtığı iptal davası başvurusunda İçişleri Bakanlığını eşitlik kutsalına aykırı keyfi genelgesi sonrasında Adana İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu kararının, sonucu itibarıyla iptaline cevaz vermesi gerekçesiyle "işlemin açıkça hukuka aykırı olduğunu" belirtti ve yetki, şekil, sebep, konu, amaç yönlerinden hukuka aykırı olması nedenleriyle davalı idarenin cevabını beklemeye gerek kalmaksızın yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmesini talep etti.

Kanundaki aykırılıklara dikkat çeken Başkanı Av. Veli Küçük, 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu’nun 82. Maddesinde Baroların olağan genel kurul tarihlerinin açıkça belirtildiğinin, Baroların sadece seçimi ve seçim usulü değil, bizzat seçim tarihlerinin de kanunla belirlendiğinin altını çizdi ve ''Kanunla belirlenen seçim tarihi genelge ile değiştirilemez, yeniden belirlenemez.

Demokrasi dışı bir tutumla karşı karşıyayız. Hukuk devleti değil, kanun devletlerinde bile yapılamayacak bu işlemler bir kez daha göstermiştir ki, Anayasa ve hukuk devleti ilkeleri umursanmamakta, keyfilik hüküm sürmektedir. Buna, Anayasal hukuk devleti için mücadele eden bir hukuk örgütü olarak hukuksal anlamda mücadelemizi sonuna kadar sürdürüyoruz. '' dedi.

Editör: TE Bilisim