Adana Büyükşehir Belediyesi ve Altınkoza'nın desteğiyle Yaşar Kemal Vakfı'nın önderliği ve Altınoran'ın eğitim kadrosuyla yapılan "Yaşar Kemal ile Çukurova'da Dünden Yarına" etkinliğinde Yaşar Kemal ile gençler buluşturuldu.

Projenin kapanış töreni Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda gerçekleştirildi. Tören öncesi Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban proje ve çalışmalar üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Daha sonra Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Türkan Eşli çalışmalara dair bir konuşma yaptı. Ve emek veren herkese teşekkür etti.

15 Mart 2022 tarihinde düzenlenen panel ile başlayan, Nisan ve Mayıs aylarında devam eden “Yaşar Kemal ile Çukurova’da Dünden Yarına” etkinlikleri kapsamında Yaşar Kemal edebiyatında doğa ve doğa-insan ilişkisinin işlendiği fotoğraf, kısa film, drama, grafik tasarım ve resim atölyeleri gerçekleştirildi.

Kısa Film Atölyesinde, ÇÜ’den Dr. Nilay Erbolan Gürbüz, Öğretim Görevlisi Özge Deniz Özker, Öğretim Üyesi Dr. Kıvanç Türkgeldi ve Teknokentten Cihan Özdoğan

Fotoğrafçılık atölyesinde Haluk Uygur ve Esin Güvercin

Grafik-Tasarım atölyesinde, ÇÜ’den Doç. Dr. Sevgi Arı

Resim Atölyesinde Yonca Doğbay Dinç

Drama atölyesinde Öğretim Görevlisi Akın kılıç ve Hülya Yıldırım Adana’nın çeşitli okullarından öğrencilere eğitim verdiler.

Bu proje sırasında Adana Büyükşehir Belediyesinin Adana’ya kazandırdığı İnce Memed Kütüphanesi, Gençlik Merkezi ve Kültür Sosyal İşler Daire Başkanlığı Konservatuarı eğitim mekanları olarak kullanıldı.

Ayrıca atölyelere katılan öğrencilerle Yaşar Kemal’in Osmaniye’de ki köyü Hemite’ye, Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi’ne ve Anavarza Antik Kentine geziler düzenlendi. Kısa film atölyesinde Adana’da çeşitli mekanlarda, Anavarza’da ve Hemite’de film çekimleri gerçekleştirildi.

Program akışı içerisinde iki genç sahnede “Sanat için Adana, Adana için Sanat” sunumunu gerçekleştirdi.

Ardından atölye çalışmalarını anlatan kısa bir vido belgesel, sonrasında “Yaşar Kemal ile Çukurova’da Dünden Yarına” isimli sinefotografik gösterisi yapıldı.

Haluk Uygur’a ve öğrencilerine teşekkür edildi.

Bu sürece dair çalışmaları Haluk Uygur şu şekilde özetledi;

Adana Büyükşehir Belediyesi ve Altınkoza'nın desteğiyle Yaşar Kemal Vakfı'nın önderliği ve Altınoran'ın eğitim kadrosuyla yapılan Yaşar Kemal ile Çukurova'da Dünden Yarına etkinliğinde ortaokul ve lise öğrencileriyle beraber 1,5 ay süren bir çalışma yaptık. Çalışmanın asıl amacı Yaşar Kemal'de Çukurova'nın doğal zenginliklerinden esinlenerek oluşan yaratıcı düşüncenin, gençlere model olmasını sağlayarak yarının değerlerini oluşturmaktı.

Gençler bu kazanımlarını fotoğraf sanatı aracılığıyla ortaya koyacaktı.

Bunun için öncelikle ustanın yaratıcı dünyasını hissetmek üzere tartışmalar yapıp Yaşar Kemal Kendini Anlatıyor ve İnce Memed'in birinci cildini hep beraber inceledik. Ardında fotoğraf başta olmak üzere tiyatro, edebiyat, sinema ve arkeoloji gibi değişik disiplinlerde bilgi alışverişi yaptık. Ve Yaşar Kemal'in hangi özelliklerini anlatmak gerektiğini tartıştık. Doğanın onun üzerindeki etkisi ve özgür düşünme geleneğini anlatmak üzere senaryolar hazırladık. Ve Hemite, Karatepe, Kastabala, Anavarza, Misis, Kırmıtlı kuş cenneti gibi yerlerde görüntü topladık. Ve bu görüntüleri snapseed tekniğiyle birleştirerek istediğimiz fotoğrafları oluşturduk. Bu nedenle bu fotoğraflar herhangi birinin değil, hepimizin.

Oluşturduğumuz fotoğraflarda 48 parçadan oluşan 3 boyutlu bir sergi ve bir sinefotografik gösteri hazırladık.

Sergi 11 Mayıs'ta Korart Galeri'de açılırken, gösteri ve çalışmamızın arka planını anlatan belgesel 13 Mayıs'ta Belediye Tiyatro salonunda açıldı.

Amacımız sadece fotoğraf üretmek değil, iyi insan, düşünen yaratıcı insan yetiştirmekti.

Haluk Uygur Fotoğraf Atölyesinin ilkeleri ise şöyleydi;

Değerli Arkadaşlarım…

Sizlerden de aldığım ışıkla hazırladığım proje ilkelerimiz, taslak olarak aşağıdaki gibidir. Yarın toplantıda son şeklini vereceğiz. O zamana kadar çıkarıp, ekleyeceğiniz veya değişiklik önereceğiniz maddeler varsa düşünüp gelin lütfen. Yarın bu ilkeleri tiatral olarak nasıl sunacağımız üzerine çalışacağız.

PROJE İLKELERİMİZ

1/Projemizin asıl amacı, bölgemiz ve ülkemiz değerlerini evrene taşıyıp Çukurova’nın dilini bir dünya dili haline getiren Yaşar Kemal’in yaratıcı düşünme alanını anlayıp, doğadan filizlenmiş bu anlayıştan yola çıkarak kendi yaratıcılığımızı geliştirmekti. Bunun için Yaşar Kemal kitapları okuyup, atölyede tartıştık.

2/ Projemiz boyunca birlikte üretmenin gücüne inanarak, ben-sen ikilemine düşmeden birlikte paylaşmayı ilke haline getirdik. Ortaya çıkardığımız ürünler birine değil, hepimize aittir. Hepimizin düşünme alanının ortak ürünüdür.

3/ Bir buçuk ay süren projemizde gördük ki; sanat bir dildir. Görüş ve düşüncelerimizin en barışçı biçimde anlatımına olanak verir. Düşünme yeteneğini geliştirir.

4/Hissettiğimiz başka bir şey ise; sanatı sadece tek bir teknik içine hapsederseniz söyleyeceklerimiz yarım kalacak. Dolayısıyla sadece “fotoğraf”ı kullanarak kendimizi tamamen anlatamayacağımızı anladık. Bu yüzden “fotoğraf” başta olmak üzere, tiyatro, sinema, edebiyat, müzik ve arkeoloji gibi diğer sanat ve bilim disiplinlerden de yararlandık. Fotografın yanında bu disiplinlerle ilgili olarak da bilgiler edindik.

5/Yaşar Kemal’in yanında onu etkileyen Abidin Dino, Arif Dino, Karacaoğlan, Dadaloğlu, Abdale Zeyniki, Halet Çambel gibi sanat ve bilim insanlarını da tanıma fırsatı bulduk. Yaratıcılığın sabit bir bakış açısıyla değil, farklı düşünme alanların bir arada kardeşçe olduğu bir ortamda yeşereceğine inanarak ürettik.

6/ Yaptığımız geziler sonucu, tarihin ve coğrafyanın insan yaratıcılığı üzerindeki etkisini; Çukurova’nın yarattığı Yaşar Kemal ve Yaşar Kemal’in yarattığı Çukurova özelinde gördük. Bu nedenle Hemite’den Yılankale’ye, Anavarza’dan Toroslara uzanan kültürü hem tarihi akışı içinde hem de coğrafi uzanışı temelinde anlamaya çalıştık.

7/Bu süreç içerisinde karşımıza yöredeki bitki ve hayvanlardan elde ettiği reçeteleri içeren dünyanın en eski tıp kitabını yazmış Anavarzalı Dioskorides çıktı. Yaşar Kemal’in yaratıcılığının da aynı bitki ve hayvanlardan geliştiğini görüp, sanat ve bilimsel yaratımın aynı şey olduğunu düşündük. Böylece sanatın da başarıya ulaşmamızın yollarından biri olduğunu anladık.

8/Mitolojik öykülerin, yaşamdan çıkarılan dersler olarak, ayrıca bir yaratım gücü olduğunu düşündük.

9/ Gezdiğimiz ören yerleri, müzeler, doğal alanlar bize bölgemizin turistik ve ekolojik değerini de gösterdi. Bu yüzden projemizde bölgemizi tanıtmanın yollarını da düşündük.

Proje boyunca dört antik kent, üç tarihi kale, dört müze, bir kuş cenneti, bir kilim atölyesi ve bir milli park gördük. Maalesef gördüklerimizin arasında yüzbinlerce dönüm ormanın ihmal nedeniyle yok olduğuna da şahit olduk. Eserlerimizde bunların hepsine yer verdik.

10/Tarih boyunca bölgemizde görünen göç hareketlerini yerinde inceleyerek, insanları soyları ile değil sadece isimleriyle tanımaya çalışmak gerektiğini anladık. Yaşar Kemal de zaten onlara sadece “kuştular” diyordu.

11/ Ve tüm yaptıklarımızla Yaşar Kemal’den öğrendiğimiz şu şiarı hayata geçirmeye çalıştık;

“Sanat Adana için, Adana’dan Dünyaya”

12/Bizlere bu imkanı tanıyan başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Zeydan Karalar ve Yaşar Kemal Vakfı’nın yöneticisi Ayşe Semiha Baban olmak üzere, Altınkoza ve Altınoran’a, değerli öğretmenlerimize teşekkür ederiz.

Programın akışı içerisinde daha sonra Resim atölyesinin eğitim süreçleri, çalışmaları anlatıldı ve çalışmalarla ilgili kısa videosu izlendi.

Resim öğretmeni Yonca Doğbay Dinç ve öğrencilerine teşekkür edildi.

Drama atölyesi öğrencilerinden Ceren Güdür ve Yeşim Bahadır atölye süreciyle ilgili duygu ve düşüncelerini anlattılar.

Drama öğretmeni Akın Kılıç ve öğrencilerine teşekkür edildi.

Sonrasında Esin Güvercin tarafından yürütülen fotoğraf atölyesinin üretim sürecini ve üretilen eserleri anlatan kısa bir video izlendi.

Fotoğraf eğitmeni Esin Güvercin’e ve öğrencilere teşekkür edildi.

Yaşar Kemal karakterini Hacı Yaşar Sümer oynadı

Kısa film atölyesi öğrencileri tarafından çekilen “Ağacın Gölgesi” isimli kısa film gösterimi gerçekleştirildi.

Kısa film atölyesi eğitmenlerine ve öğrencilerine teşekkür edildi.

Özel gösterim kapsamında Adana Koleji öğrencileri tarafından hazırlanan “Efsanenin İzinde” adlı kısa film sunumu yapıldı.

ALTINELLER OKULLARININ KURUCUSU HASAN ŞAHİN'DEN TEŞEKKÜR

Altıneller Sarıçam Anadolu Lisesi olarak 2 Nisan- 30 Nisan 2022 tarihleri arasında Adana Büyükşehir Belediyesi ve Yaşar Kemal Vakfı tarafından desteklenen “Yaşar Kemal ile Çukurova'da Dünden Yarına" adlı projede yer almanın haklı gururunu yaşadık.

Okulumuz Türk dili ve edebiyatı öğretmeni Fehime Aytar öncülüğünde öğrencilerimizden Arzu Çoban ile Kıvanç Albayrak fotoğrafçılık kulübünden Bahar Akpınar, Samet Veysanoğlu, İsmet Yiğit Özdemir, Yağmur Kesici, Ömer Faruk Aksoy, Nursel Tanışer, Aleyna Çam grafik-tasarım kulübünden Gülnisa Akkoyun, Selim Arda drama kulübünden ve Hacı Yaşar Sümer, Hüseyin Erdoğan ise kısa film kulübünden başarı ile belgelerini almaya hak kazanmışlardır. Bizlere ve öğrencilerimize bu imkanı sağlayan Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Sayın Zeydan Karalar ve ekibine Yaşar Kemal Vakfı kurucularından Sayın Ayşe Semiha Baban'a teşekkür ederiz

Daha sonra sertifika törenine geçildi.

Sertifikaları; Yaşar Kemal Vakfı Başkanı Ayşe Semiha Baban, Genel Sekreter Yardımcısı Türkan Eşli, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Mahmut Göğebakan, Altınkoza Yönetim Kurulu Başkan Vekili İsmail Timuçin, Altın Koza Genel Müdürü Hüseyin Orhan, Eğitim Daire Başkanı İrfan Irmak, Muhtarlık İşleri Daire Başkanı İbrahim Hakverdi verdi.

Program toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilisim