Adana ÇHD’nin çağrısıyla Eski Adliye Binası önünde kitle örgütlerinin, sendikaların, siyasi parti temsilcilerinin yanısıra HDP Milletvekilleri Meral Danış Beştaş, Kemal Peköz, Tülay Hatimoğulları’nın da katılımıyla, “EBRU TİMTİK ÖLÜMSÜZDÜR! EŞİTLİK, ÖZGÜRLÜK, ADALET MÜCADELEMİZDE YAŞATACAĞIZ!” başlıklı basın açıklaması gerçekleştirildi.         

Katılımcılar adına açıklamayı Avukat Sevil Aracı Bek okudu. Bek’in ardından Adana Barosu adına Sabahattin Gümüş, Gümüş’ün ardından ise HDP Siirt Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş birer konuşma yaptı.

ÇHD ve katılımcılar adına Avukat Sevil Aracı Bek tarafından okunan basın metni;

“Adil yargılanma hakkı istemiyle başladıkları açlık grevini 5 Nisan Avukatlar Günü’nde ölüm orucuna çeviren meslektaşlarımızdan Ebru Timtik’i eyleminin 238. gününde kaybettik.

Ebru ve onunla birlikte yargılanan meslektaşlarımız, davalarının ilk celsesinde tahliye edildiler, itiraz üzerine tekrar tutuklandılar. Meslektaşlarımız hakkında tahliye kararı veren heyet dağıtıldı. Yargılama boyunca sözde delillere erişilemedi. Savunma yapmalarına izin verilmedi. Yargılama asla adil olmadı. Ebru, adil yargılanma hakkı için ortaya koyduğu hayatını dün kaybetti. Meslektaşımız, arkadaşımız Avukat Ebru Timtik açlıktan değil adaletsizlikten öldü.

Aynı taleplerle ölüm orucunun 208. gününde olan avukat arkadaşımız Aytaç Ünsal’ın yaşamı ise artık kritik aşamada.

Av. Ebru Timtik ve Av. Aytaç Ünsal’ın da aralarında olduğu birçok meslektaşlarımızı hedef alan ve 2011 yılından bu yana sistematik şekilde sürdürülen baskı ve zor uygulamalarını ve yargı süreçlerinde uğranılan hak ihlallerini görüyoruz, biliyoruz. Türkiye’de adil yargılanma hakkı sistematik şekilde ihlal ediliyor, yargı bağımsızlığından söz edilemez bir noktaya geldik. İşte meslektaşlarımız da bu koşullarda yürütülen bir süreç ile adil yargılanma hakları her yönden çiğnenerek mahkûm edildiler.

Yaşanan bu hukuksuzluğa son verin ki, Aytaç’ı yaşatalım!

Adli Tıp Kurumu, yapılan başvurular üzerine Ebru ve Aytaç için cezaevinde kalmalarının uygun olmadığına dair rapor düzenlemişti. Ancak bu rapora ve dünyanın her yerinden hukukçuların ısrarlı başvurularına ve taleplerine rağmen arkadaşlarımız hukuka aykırı bir şekilde, cezaevinden daha kötü şartlardaki hastanelerde tutulmaya devam edildiler. Aytaç için bu süreç halen devam ediyor.

Meslektaşımız, arkadaşımız, Ebru Timtik adalet için canını ortaya koymaktan hiç çekinmeyen cesur, kararlı, inatçı bir kadın hukukçu idi. Tecavüzcüleri tacizcileri salıvermekte sakınca görmeyen yargı, Ebru ve Aytaç’ı “kaçma şüphesi” gerekçesi ile tahliye etmedi. Ebru, adalet mücadelesinde, haklarına kavuşamadan aramızdan ayrıldı. Onu hiç unutmayacak; eşitlik, özgürlük, adalet mücadelemizde yaşatacağız.

Ebru’yu yaşatamadık. Bunu için çok ama çok üzgünüz. Aynı sonu meslektaşımız Aytaç’ta da yaşamak istemiyoruz. Buradan başta Yargıtay olmak üzere yetkililere bir kez daha çağrıda bulunuyoruz: Ebru’yu suskunluğunuz, taleplerine gözlerinizi kapamanız öldürdü. Yaşanan bu hukuksuzluğa son verin ki, Aytaç’ı yaşatalım!

ADİL YARGILANMA HAKTIR, VAZGEÇMEYECEĞİZ!

EBRU TİMTİK ÖLÜMSÜZDÜR!”

#EbruTimtik

Tüm müdahalelere rağmen meslektaşları ve kadınların omuzlarında taşınarak Gazi mezarlığına son yolculuğuna uğurlandı.

Editör: TE Bilisim