Adana Eczacı Odası (ADEO) “Mesleğin ve Meslek Örgütünün Geleceği” konulu panel düzenledi. Panelde konuşan Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Eczacılığın geleceğini yönetecek bir yapı oluşturulmalı” dedi.

8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. M. İrfan Demirci’nin moderatörlüğünü yaptığı “Mesleğin ve Meslek Örgütünün Geleceği” konulu panele 1. Bölge İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Şeker Pınar Özcan, 2. Bölge Ankara Eczacı Odası Başkanı Ecz. Taner Ercanlı, 3. Bölge İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan ve 38. Bölge Van Eczacı Odası Başkanı Ecz. Fikret Baransel katıldı.

ECZ. YALBUZDAĞ, “GÖREVİMİZİ YAPAMAZ HALE GELDİK”

Adana Eczacı Odası Ecz. Ali Aysan Toplantı Salonunda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasında Bilimsel Eczacılığın 183. Yılı nedeniyla bir dizi etkinlik düzenlediğini belirten 4. Bölge Adana Eczacı Odası Başkanı Ecz. Ö. Mürsel Yalbuzdağ, “Dünyada iki yılı aşkın süren pandemi nedeniyle dengeler değişti pandemi ile kötüye giden dünya bir de yakın zamanda başlayan Rusya-Ukrayna savaşı ile kötü günler yaşıyor savaştan etkilenenler yine çocuk ve kadınlar oluyor ne yazık ki. Ülkede yaşanan ekonomik darboğazda bütün tasarrufların sağlığa özellikle de ilaca yönelik olması bizleri her geçen gün sıkıntıya sokmaktadır. İlaçta yaşadığımız ilaca erişilememe, ilacın bulunamaması sorunu halen devam etmekte ne yazık ki. Tedavinin ana unsuru olan ilacı hastalara ulaştırmak bizim görevimizdir görevimizi yapamaz hale gelmekteyiz.”

DEĞER GÖRMEK İSTİYORUZ

Eczacıların görev yaptıkları eczanelerde, hastane eczanelerinde, kamuda değer görmek istediğinide ifade eden Başkan Ecz. Yalbuzdağ, "Mesleğimizin değer görmesini ve hak ettiği maaşı ve emeklilik haklarını almalarını talep ediyoruz. Meslektaşlarımız mesleklerini icra ederken kendilerini mutlu hissetmemeye başladılar.

Sektörümüze yönelik tehditler giderek artmaya başlarken eczanelerimizde yaşadığımız enjektör ve majistral ilaç fiyat farkları, Kamu Kurum Iskontosu vermeyen ilaçlar, giderek vatandaşın üzerine yük olarak binen fiyat farkları ve katılım payları bizleri mesleğimizi yapamaz hale getirmektedir. Artan personel maaşı-elektrik, kullandığımız her şey gelen zamlardan sonra eczane ekonomileri sıkıntı yaşamaya başlamaktadır.

Şubat ayında yapılan %37'lik zam, astronomik artan giderlerimizi karşılamaktan uzaktadır. %37'lik zam nedeniyle de yıllardır güncellenemeyen ilaç fiyat kararnamesi nedeniyle de 100 TL’in üzerine çıkan ilaçların oranı %48'e gelmiştir. Acilen ilaç fiyat kararnamesi güncellemeli, baremler yeniden değerlendirilmelidir. ‘Yaşatmak için Yaşamak zorundayız’ derken, bu baremlerle eczanelerimizin ayakta kalabilmesi yaşayabilmesi mümkün değildir.

İlaca gereken değer verilmelidir; ucuz olmalı, erişilebilir, bulunabilir, alınabilir olmalıdır. İlaca erişimdeki engellerin kaldırılması gerekmektedir. Biz, eczacılar olarak halkımıza ilacı ulaştırma görevimizi yapmak istiyoruz. Bu anlamda panelimizi önemsiyorum. Katılım ve desteğiniz için sizlere ve Oda Başkanlarımıza teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.” diye konuştu.

İSTANBUL ECZACI ODASI BAŞKANI ECZ. ŞEKER PINAR ÖZCAN

Eczacıların geldiği ve bulunduğu durumdan söz eden 1. Bölge İstanbul Eczacı Odası Başkanı Ecz. Şeker Pınar Özcan, siyasi her baskıya karşı bir duruşları olmaları gerektiğini söyleyerek her zaman Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün savunucusu olmalı, genç eczacılara örgütlülüğün önemi anlatılmalı ve meslektaşlarının örgütten soğutulmaması çağrısında bulundu.

ANKARA ECZACI ODASI BAŞKANI ECZ. TANER ERCANLI

Dünyadaki dijitalleşmenin eczacılık mesleğine olan etkileri üzerine konuşan 2. Bölge Ankara Eczacı Odası Başkanı Ecz. Taner Ercanlı, güncel sorunlarla boğuşmaktan geleceği kaçırmamak gerektiğini belirterek eczacıların sağlık sistemine başka değerler katması gerektiğine vurgu yaptı.

İZMİR ECZACI ODASI BAŞKANI ECZ. TUNCAY SAYILKAN

Işığı sönmeyen kapısı kapanmayan bir mesleğin mensupları olduklarını dile getiren 3. Bölge İzmir Eczacı Odası Başkanı Ecz. Tuncay Sayılkan, konuşmasında “İlaca yüzde 30 zam geldi ama eczacının kar oranı yüzde on eridi. Bu zam eczacıyı zarara uğrattı. Meslekler değersizleşti. Üniversite mezunları Yüksek Lise Mezunu oldu. Nerden emekli olursa olsun eczacılar sıkıntı yaşamaya devam ediyor” diyerek internet üzerinden alınan reçetesiz ilaçların tümünün sahte olduğu uyarısında bulundu.

VAN ECZACI ODASI BAŞKANI ECZ. FİKRET BARANSEL

En temel sürdürülebilir sağlık sisteminin demokrasi ile çözüldüğünü anlatan 38. Bölge Van Eczacı Odası Başkanı Ecz. Fikret Baransel, ülke olarak hastalığı tedavi eden değil, koruyucu sağlık sistemini önceleyen bir anlayış içerisinde olunması gerektiğini belirterek eczacı meslektaşlarının gerek klinik gerekse hukuki sertifikalı eğitimler almalarının fayda sağlayacağını söyledi.

Katılımcıların merak ettiği soruların yanıt bulmasının ardından ADEO Başkanı Yalbuzdağ, oda başkanlarına teşekkür ederek plaketlerini verdi.

Editör: TE Bilisim