Adana'da, Halkların Demokratik Partisi, 8. kuruluş etkinliği coşkuyla ve geniş katılımla kutlandı.

Polisin çok geniş güvenlik tedbirleri aldığı etkinliğe katılanlar iki kez arandı ve kimlik bilgilerine bakılarak Covid-19 olup olmadıkları sorgulandı.

Halkların Demokratik Partisi, 8. kuruluş yıl dönümünü Adana Merkez Park Amfi Tiyatro’da düzenlediği coşkulu bir törenle kutladı. Kuruluş etkinliğine son dönemlerde artan saldırılara karşı HDP ile dayanışma amacıyla çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, sendika ve meslek örgütü temsilcileri de katıldı. Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay'ın ve CHP Adana İl Örgütünün çiçeklerinin sahnede yer alması dikkat çekti.

Etkinliğe Katılan Milletvekilleri ve Kurumlar;

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, Eş Genel Başkan Yardımcısı Dersim Milletvekili Alican Ünlü, Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, Eş Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adana Milletvekili Kemal Peköz, HDP PM Üyeleri, CHP Adana İl Yönetimi, CHP İl Kadın Kolları Başkanı Avukat Oya Tekin, Çukurova İlçe Başkanı Avukat Remzi Ümit Atay, CHP ve HDP İlçe Belediye Meclis Üyeleri, İHD Adana Şube Başkanı Avukat İlhan Öngör ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Yeşil Sol Parti Adana İl Örgütü, EMEP Adana İl Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Devrimci Parti Adana İl Örgütü, ESP Adana İl Örgütü, Adana Halkevi, Adana Sol Parti İl Yöneticileri, HDK Adana İl Meclisi, SYKP Adana İl Örgütü, Adana KHK Platformu, KESK ve Bağlı Sendikaların Yöneticileri, Adana Demokratik Alevi Derneği, Adana Kürecikliler Derneği, Adana Bulamlılar Derneği, Adana Hacı Bektaş Veli Derneği, Adana, Yüreğir, Seyhan Pir Sultan abdal Kültür Derneği Yöneticileri, Adana Pazarcılar Odası ve çok sayıda davetli katıldı.

Kadınlardan oluşan bir müzik dinletisinin ardından açılış konuşmasını HDP Adana İl Eş Başkanı Mehmet Karakış gerçekleştirdi.

Karakış’ın ardından günün anlam ve önemi üzerine konuşmayı HDP Eş Genel Başkanı Pervin Budan yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Büyük fırtınaları, darbeleri, barajları birer birer aşarak bugünlere gelen emeğimiz, alın terimiz, onur kaynağımız Halkların Demokratik Partisi kurulalı tam 8 yıl oldu. Daha dün gibi yeniyiz, heyecanlıyız, bir o kadar da coşkuluyuz. Hep varız ve var olmaya da devam edeceğiz. Umut oldukça HDP de olacaktır. Egemenler ne kadar direnirse dirensin bu yüzyıl, ezilen mazlum halkların ve kadınların yüzyılı olacaktır” dedi.

“Eşit ve özgür bir yaşam, herkes için demokrasi, herkes için adalet, onurlu bir barış ve emeğin hakkı için yürüyoruz” diyen Buldan, “Her bir insanımıza değerli olduğunu hissettirecek demokratik bir cumhuriyeti hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Buldan, “Bu ülkede yaşayan herkes ev sahibidir, misafir değildir. Bu topraklar herkesin ortak evi olsun diye mücadele yürütüyoruz. Bu devlet sisteminin demokrasi, adalet ve barışa dayanan yeni bir demokratik kurguya acil ihtiyacı var diyoruz. Üniversitelerde dirsek çürüten gençler, yarınlarına umutsuz bakmasın, umudunda güzel yarınları görsün diye mücadele ediyoruz. Bu ülkede herkesin karnı doysun, hiç kimse aç yatmasın, işsiz ve çaresiz kalmasın istiyoruz. Ülke kaynaklarının paydaşı üç, beş yandaş değil 82 milyon olsun diye uğraşıyoruz. Ormanlar, dereler, akarsular, talancıların değil, doğanın olsun diyoruz” dedi.

“Altından kalkamayacakları büyük yolsuzluklar yaptılar” diyen Buldan, “Boğazlarına kadar harama battılar! Roboski’den, Soma’ya, Suruç’tan Ankara, Cizre ve Çorlu’ya en büyük katliamları, helikopter işkencelerini, açlık ve işsizlik intiharlarını, kadın cinayetlerini, salgın çaresizliğini, savaşlarda ölüm ve gözyaşlarını yaşattılar.

Kürt ve Kürtçeye düşmanlık yaptılar. Daha birkaç gün önce İstanbul’da Kürtçe tiyatroyu bile yasaklayacak kadar küçüldüler. Halkın seçilmiş iradesini gasp ederek hukuksuzca kayyum atadılar. On binlerce siyasetçiyi, barış diyeni, itiraz edeni, gazetecileri cezaevlerine attılar. Bağımsız olması gereken yargıyı sarayın emrine soktular, partili hakim savcı düzenine geçtiler. Emekçileri yerlerde tekmelediler” ifadelerini kullanarak birlikte mücadele çağrısı yaptı.

Editör: TE Bilisim