"İnsan hakları savunucuları Eş Genel Başkanlarımız Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan ile tüm Cumartesi İnsanları derhal serbest bırakılsın!"       

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesinin çağrısıyla bir araya gelen insan hakları savunucuları Cumartesi Anneleri ile birlikte gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti.

İHD Şube Binasında gerçekleştirilen basın açıklamasına HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, siyasi partilerin, derneklerin ve bazı sendikaların temsilcileri de katıldı.

Açılış konuşmasını Av. Yasemin Dora Şeker'in yaptığı basın toplantısında HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları 'da açıklama sonrası konuyu değerlendirdi.

İHD Adana Şube adına basın açıklamasını Serhat Ökmen okudu.

Ökmen; “Gözaltına alınan İnsan Hakları Savunucuları ve Cumartesi İnsanlarını Derhal Serbest Bırakın!” dedi.

Serhat Ökmen konuşmasına şu şekilde devam etti;

İnsan hakları savunucuları olarak bizler, Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerin alanının giderek nasıl daraltıldığını ve gerilediğini, polis gücünün ve yargının iktidarın çıkarları için nasıl araç sallaştırıldığını, hak savunucularının, demokrasiden yana insanların iktidar tarafından nasıl hiçe sayıldığını ve saldırıya maruz kaldığını üzülerek görüyor ve yaşıyoruz. 

Siyasi iktidar, emrindeki yargı ve kolluk kuvvetleriyle baskı, korkutma, gözdağına devam ediyor ve her geçen gün yaşananlar, bu antidemokratik baskıcı uygulamaların daha da artarak devam edeceğini bizlere gösteriyor.

1995 yılından beri İnsan Hakları Derneği Kayıp Komisyonu ve Kayıp Yakınlarının KAYIPLAR BULUNSUN FAİLLERİ YARGILANSIN talebiyle Galatasaray Lisesi önünde yapmış oldukları barışçıl toplanma ve oturma eylemi 700.haftada antidemokratik bir kararla yasaklanmış ve kayıp yakınları hakkında davalar açılmıştır.  Tüm saldırılara ve engellemelere rağmen evlatları ve yakınları güvenlik güçleri tarafından gözaltında kaybedilen kayıp yakınlarının adalet ve hakikat arayışı sürüyor.

Yıllardır kayıplarını arayan insanların hak mücadelesi ve barışçıl gösteri hakkını kullanmaları hukuksuzca engellenmek istenmektedir.

İnsan hakları savunucuları ve Cumartesi İnsanları hakikat ve adalet mücadelelerinin 900. haftasında da yine Galatasaray Meydanı’nda buluşarak kayıplarının akıbetini sormak istemişlerdir. Ancak İHD İstanbul Şubemizin önünden itibaren İstiklal Caddesi ve Galatasaray Lisesi Önü polis güçleriyle ablukaya alınmıştır. Milletvekilleri, çoksayıda kayıp yakını ve Eş Genel Başkanlarımızın da aralarında bulunduğu hak savunucuları alana girmeye çalışmış ancak kolluk güçlerinin müdahalesi ve engellemesiyle karşılaşmışlardır.

700. haftadan itibaren Galatasaray Meydanı’na girmeleri engellenen Cumartesi İnsanlarının 900. Haftada Galatasaray Meydanı’nda yapmak istedikleri oturma eylemi İstanbul Valiliği’nin eylem yasağı gerekçe gösterilerek engellenmiştir.  Aralarında Eşgenel Başkanlarımız Eren Keskin, Öztürk Türkdoğan, Şube Başkanımız Gülseren Yoleri, kayıp yakınları Hanife Yıldız, Maside Ocak, Besna Tosun, İrfan Bilgin, Hasan Karakoç, İkbal Eren, Ali Ocak, Jiyan Tosun, Mikail Kırbayır, Cumartesi İnsanları’ndan Zeynep Çelik, Arat Dink, Davut Arslan, Jiyan Kaya ters kelepçe takılarak gözaltına alınmışlardır.

Bu gözaltı ve hukuksuz engellemelerinin biz İnsan Hakları Savunucularınca kabul edilmesi mümkün değildir.

Bilinmelidir ki ne yaparlarsa yapsınlar, Cumartesi Annelerini, Cumartesi İnsanlarını, kayıp yakınlarını, evlatlarını aramaktan ve hak savunucusu olan İnsan Hakları Derneğini de hak mücadelesinden vazgeçiremeyecekler.

Bir kez daha diyoruz ki; Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan ifade, toplanma ve gösteri özgürlüğüne dokunmayın.

Gözaltına aldığınız insanlıktır,

İnsan hakları savunucuları Eş Genel Başkanlarımız Eren Keskin ve Öztürk Türkdoğan ile tüm Cumartesi İnsanları derhal serbest bırakılsın!                                                      

İNSAN HAKLARI DENEĞİ

ADANA ŞUBESİ

Editör: TE Bilisim