EŞİTLİK OLMADAN AŞK OLMAZ

Adana Kadın Platformu, Adana Büyükşehir Belediyesi Yanında ki Heykelli Parkta Polis Kuşatması Altında Basın Açıklaması Gerçekleştirdi.

Emniyet’in uyarılarına rağmen Kadın Platformu polis bariyerlerinin önünde açıklama yaptı.

Kadın Platformu adına açıklamayı Ayşe Bezeğiş okudu.

Bezeğiş açıklamasında; “Aylardır Nadira’ya, Yeldana’ya ne olduğunu öğrenememişken; Ümit Can Uygun’un Aleyna’nın katili olduğunu haykırmamıza rağmen cinayetten tutuklanmıyorken; Pınar Gültekin’i katleden erkek “yakalanacağımı düşünmezdim” diyebiliyorken; Fatma Şengül’ün katili “ilk kez suç işlediği” için indirim alıyorken; İpek Er’in katili tecavüzcü Musa Orhan hala aramızda dolaşıyorken; Melek İpek hayatını savunduğu için tutuklanıyorken; eşit bir yaşamdan da eşit bir aşktan da söz edilemez” dedi.

14 Şubat Sevgililer Günü. Kapitalist, erkek egemen sistemin kadınlar şiddetin gölgesinde yaşamıyormuşçasına kadınlara sahte bir değer biçtiği bir gün. ‘Makbul’ sayılmayan aşklar, bedenler, kimlikler bir ‘yoktur’la hem yok sayılıp hem hedef gösterilirken, heteroseksist düzenin kadınla erkek arasında ve illa ki evlilik içinde yaşanan aşkı kutsadığı bir gün. Bugün için hediyeler almaya sokaklara çıkıldı, sürprizler hazırlandı. Sevgi adı altında kadın emeği sömürüsü, erkek şiddeti, flört şiddetinin türlü biçimleri pofuduk oyuncaklarla, pırlantalarla, mutfak robotlarıyla, kozmetik ürünlerle gizlenmeye çalışılıyor.

“Kıskanıyorum”, “acaba başka bir şey mi giysen”, “kim aradı”, “telefonuna bakabilir miyim” gibi örtük, ekonomik, psikolojik şiddet ile dolu ilişkiler, sevgililer gününde çiçeğe, hediyelere sarılarak sahte bir sevgi gösterisi ile sürdürülüyor. Ertesi gün - hatta aynı gün! - ev içi emek sömürüsü, şiddet ve eşitsizlik devam ediyor.

SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ, İTAAT ETMİYORUZ

Mersinde 14 Şubat 2019 tarihinde Kübra Aşkın boşandığı erkek tarafından katledildi, Dün ise Samsun’da Mihrican E. evli olduğu erkek tarafından katledildi. Biz biliyoruz ki bu cinayetleri cezasızlıkla teşvik eden Akp iktidarının politikalarıdır. Eğer İstanbul sözleşmesi uygulanıyor olsaydı Kübra da Mihrican da katledilen diğer kadınlar da aramızda olabilirdi!  bir kez daha söylüyoruz İstanbul sözleşmesinden vazgeçmeye niyetimiz yok! Kadınların her gün katledildiği, fail erkeklerin çeşitli bahanelerle serbest bırakıldığı, katillerin cezasızlıkla ödüllendirildiği erkek egemen sistemde; böyle günler en çok da erkek şiddetini görünmez kılmaya yarıyor. Aylardır Nadira’ya, Yeldana’ya ne olduğunu öğrenememişken; Ümit Can Uygun’un Aleyna’nın katili olduğunu haykırmamıza rağmen cinayetten tutuklanmıyorken; Pınar Gültekin’i katleden erkek “yakalanacağımı düşünmezdim” diyebiliyorken; Fatma Şengül’ün katili “ilk kez suç işlediği” için indirim alıyorken; İpek Er’in katili tecavüzcü Musa Orhan hala aramızda dolaşıyorken; Melek İpek hayatını savunduğu için tutuklanıyorken; eşit bir yaşamdan da eşit bir aşktan da söz edilemez.

ÖLDÜREN SEVGİ İSTEMİYORUZ. ÖLMEK DEĞİL YAŞAMAK İSTİYORUZ!

 Devlet yetkilileri birinci ağızdan LGBTİ+’ları hedef alarak “sapkın” diyor, cumhurbaşkanı kadını aileyle, anneliği de heteroseksüellikle sınırlandırıyor. Devlet yetkilileri nefret suçu işliyor. Aile içinde artan şiddeti önlemeyen devlet, kadının ille de evlenmesini ille de çocuk doğurmasını bekliyor. Bir haberimiz var İster evlenir ister evlenmeyiz, ister doğurur ister doğurmayız, ister hamile kalır kürtaj oluruz, ister kızlı-erkekli ister kadın kadına ister hiçbir kalıba sığmadan aşk yaşarız! Evet tüm bu kararlar bizim. Erkek egemen düzenin, kimi adamların irademizi yok sayarak bize atadığı o hayatı yaşamayacağız.

AİLE DEĞİL KADINIZ, İSYANDAYIZ!

ERKEK ADALET DEĞİL GERÇEK ADALET

İşte, evde, sokakta, hayatımızın her alanında isyan ediyoruz: Biz öldüren, öldürmeyince de süründüren sevginizi istemiyoruz. Sevgi adı altında gizlenen örtük şiddetinizi istemiyoruz. Kandırıldığımızı nereden mi anlıyoruz: O ‘romantik’ sofraları toplarken, bulaşıklarını yıkarken, ertesi gün patronu memnun etmek için sabahın köründe gittiğimiz işte kazandığımız maaşımıza el konurken ve daha nicesi.

Biz kadınlar süslü cümlelerinizin altında yatan karanlık gerçeği biliyoruz. İstediğimiz özgür yaşamı ancak el ele vererek birlikte kurabileceğimizi de biliyoruz. “Aşk, sevgi, ailede yaşanır” sözlerine inanmıyoruz, çünkü o “ailelerinizin” içinde biz nefes alamıyoruz, örseleniyoruz, katlediliyoruz. Pandemide kadın emeği sömürüsü kat be kat artmışken, birçok kadın işsiz bırakılmışken ya da iyice güvencesiz koşullarda çalışıyorken hiçbir şey yokmuşcasına “Sevgililer Günü” hediyeleriyle bu çarkın dönmesine rızamız yok. Tekrar haykırıyoruz: Eşitliğin olmadığı bir dünyada aşk da yok! Varlığımıza, arzularımıza, kararlarımıza, hayır’larımıza alışacaksınız.

Atanmış değil seçilmiş aşk, ölmek değil yaşamak istiyoruz!

Yaşasın kadın dayanışması

Adana kadın platformu.

Kadınlar artık susmayacaklar, susmayacaklar, susmayacaklar

Editör: TE Bilisim