Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi, Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin ardından imzalanan Lozan Antlaşmasının, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını uluslararası alanda tescil eden bir belge olduğunun altını çizdi.

CHP ve ADD Adana Şubesinin çağrısıyla Atatürk Parkında gerçekleştirilen törende katılımcılara hitaben CHP Adana İl Başkanı Mehmet Çelebi yaptığı konuşmada; “Ülkemizin uluslararası alandaki tapusu olan Lozan’ın kazanımlarını ortadan kaldırmaya çalışan karşıdevrimcilerin amacına ulaşmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

CHP Adana İl Başkanı Çelebi Lozan Barış Antlaşması’nın 98.yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Lozan’ın Türkiye için önemine vurgu yaptı.  Osmanlı Devletinin parçalanıp işgal edilmesini sağlayan Sevr Antlaşmasının, Lozan Barış Antlaşması’yla geçersiz hale geldiğinin altını çizen Çelebi, “Lozan, Sevr’i tarihin çöp kutusuna göndermiş, emperyalist devletler Türkiye Cumhuriyeti’ni bağımsız, özgür bir devlet olarak resmen tanımıştır. Lozan, Türkiye’nin varlığını ve bağımsızlığını uluslararası alanda tescil eden, Sevr karanlığını sonlandıran çok önemli ve değerli bir antlaşma ve belgedir” diye konuştu.

BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VEREN HALKLARA İLHAM KAYNAĞI OLDU

Lozan’da kapitülasyonların da tamamen kaldırıldığını anımsatan Çelebi, Türkiye’nin ekonomik olarak da bağımsızlığını kazandığını vurguladı.  Lozan’ın imzalanmasıyla ulusumuzun verdiği bağımsızlık mücadelesinin mazlum uluslara ilham kaynağı olduğunu dile getiren Çelebi,  Cumhuriyetin aydınlığını kabullenemeyen emperyalist güçler ve yerli işbirlikçilerinin Lozan’ın kazanımlarını ortadan kaldırmak için yüz yıla yakın zamandır mücadele ettiğini kaydetti.

KARŞIDEVRİMCİLER AMACINA ULAŞAMAYACAK

Çelebi, “Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin uluslararası tapu senedidir.  Atatürk’ün çizdiği yolda, Cumhuriyet değerlerine bağlı kalarak, çağdaş uygarlık hedefi için yılmadan, korkmadan mücadele edip emanet aldığımız cumhuriyeti geliştirerek gelecek kuşaklara aktaracağız. Lozan’ın 98.yıldönümünde Ulusal Kurtuluş Mücadelemizin Önderi Mustafa Kemal Atatürk’ü, mücadele arkadaşlarını, Lozan’ın mimarı İsmet İnönü’yü ve şehitlerimizi rahmetle, saygıyla, şükranla anıyoruz” ifadelerini kullandı.

ADD ADANA ŞUBESİNİN ETKİNLİĞİ

Lozan Barış Antlaşmasının 98.Yıl’ı olması nedeniyle Atatürk Parkında düzenlenen basın açıklamasının ardından ADD Adana Şubesinde söyleşi gerçekleştirildi.

Avukat Cemil Denli’nin sunumunu gerçekleştirdiği söyleşi öncesi ADD Adana Şube Başkanı İsa Kayadan konuşmasında; “24 Temmuz 1923’de imzalanan, Lozan Barış Antlaşması ile emperyalizm, cepheden sonra masada da yenilgiye uğratılmıştı. Böylece; tam bağımsız, demokratik, laik, sosyal, hukukun üstünlüğüne dayalı, çağdaş ve üniter bir ulus devlet olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temeli atılmıştı. Lozan, bu yönüyle; Anayasa’da vurgulanan ve “değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen” niteliklerin zeminini oluşturmaktadır” dedi.

Kaya’dan; Hatay’ın Anavatana katılmasının (1939) 82. yıldönümü ve Erzurum Kongresinin de (1919) yıl dönümü olması nedeniyle kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

Avukat Cemil Denli ise sunumunda; “Lozan karşıtlığı, Sevr yandaşlığıdır. Bölünmek, parçalanmak ve emperyalizme yem olmaktır” dedi.

Denli sözlerine şu şekilde devam etti; “Lozan, Türkiye Cumhuriyeti’nin dayandığı en güçlü siyasi ve hukuki temeldir. Bu temelle oynamak, Türkiye Cumhuriyeti’nin sarsılması ve yıkılmasıdır. Milletimizin ayrıştırılması, kamplaştırılması ve kutuplaştırılmasıdır. Buna izin vermeyeceğiz. Lozan karşıtlarının yürüttüğü, sinsi politikalara seyirci kalmadık, kalmayacağız" dedi.

Editör: TE Bilisim