İran’ın başkenti Tahran’da “başörtüsünü düzgün takmadığı” gerekçesiyle 14 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan Mahsa Jîna Amini, daha sonra işkence edilerek katledildi.

Adana'da İran'lı kadınlarla birlikte Adana Kadın Platformu ortak basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Heykelli Park'ta yapılan basın açıklamasında ilk sözü İran'lı kadınlar aldı. Farsça konuşan kadınların ardından Adana Kadın Platformu adına ise basın açıklamasını Derya Çiçek Nar okudu.

Mahsa’nın katledilmesinin ardından İran ve Rojhilat’ta kadınların öncülüğünde büyük bir direniş başladı. Sokaklarda eyleme geçen kadınlar rejimin zorla taktırdığı başörtülerini yaktı, Mahsa’nın katledilişini saçlarını keserek protesto etti. İran sokaklarında “Jin, Jiyan, Azadi” sesi yükselirken direniş de büyümeye devam etti.

WhatsApp Image 2022-10-02 at 17.34.09

İran İçişleri Bakanlığı, "İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi tarafından emredildiğini" söylediği bir soruşturma kararını açıklarken, aynı anda protestoya katılanlar bir bir gözaltına alındı. İran rejimi Kürt halkının yoğun yaşadığı bölgeler başta olmak üzere halkın üzerine ateş açmaya, saldırmaya başladı. Direniş başladığından bu yana 200'den fazla kişi hayatını kaybederken, en az 5 bin kişi İran rejimi tarafından tutuklandı. Tutuklananların arasında 16 basın mensubu bulunmakta.

Tutuklananların birçoğuyla ilgili ise haber alınamıyor. Hukuksuzluğun, şiddetin sembolü haline gelen Evin Cezaevi direnişçiler ile doldurulurken; kadınlar, faşist rejim tarafından cinsel şiddetle tehdit edilmekte. Direniş ise kadınların öncülüğünde ülkedeki tüm illere yayılmış bulunmakta. Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte üniversite öğrencileri boykot kararı alırken, öğretmenler ve akademisyenler greve gitti. İran’da petrol, şeker ve çelik gibi birçok farklı iş kolunda üretim yapan fabrikaların işçi konseyleri grev kararı aldı. Şeriat hükmü ile yaşamayı reddeden kadınların direnişi şimdi tüm halkların direnişine dönmüş durumda.

WhatsApp Image 2022-10-02 at 17.34.08 (2)

Şeriata göre dizayn edilen hükümlerle kadınların hayatlarını, haklarını ve iradelerini yok sayarak onları belli kalıplara sığdırmaya çalışan İran rejimine karşı boyun eğmeyen, biat etmeyen kadınlar daima var olmuştur, olmaya da devam edecektir.

Mahsa’nın katledilmesi tüm dünyada erkek devlet şiddetine karşı mücadele eden biz kadınların öfkesi oldu. Çünkü aynı erkek egemenliğin şiddetini yaşadığımızı biliyoruz ve bu şiddet sınır tanımıyor.

WhatsApp Image 2022-10-02 at 17.48.34

Maç izlediği için yargılanan ve yargı önünde kendisini yakan Seher Hüdayari, ‘Kuran-ı Kerim’i yaktığı yalanı yayıldığı için linç edilen Ferhunde Melikzade, İzmir’de polis tarafından katledilen trans kadın Hande Buse Şeker, Siirt’te uzman çavuş Musa Orhan’ın cinsel saldırısına uğrayan Îpek Er ve saçları gözüktüğü için İran’da ahlak polislerinin işkence etmesiyle katledilen Mahsa Amini. Biz kadınlar kadın olduğumuz için şiddet görüyor, katlediliyoruz. Ve biliyoruz; örgütlenen bu şiddete karşı tek çözüm sınır tanımayan kadın dayanışmasında, kurtuluş ortak mücadelemizde.

WhatsApp Image 2022-10-02 at 17.34.08

Çünkü biliyoruz, İran çok uzağımızda değil. Türkiye’de de bir gecede İstanbul Sözleşmesi feshediliyor, kayyum eliyle kadın kurumları işlevsizleştiriliyor, LGBT+lar dini propagandalar ile hedef gösterilerek halk içerisinde nefret söylemi yayılmaya çalışılıyor. Bir grup erkeğin kendini mağdur baba ilan etmesiyle nafaka hakkının gaspı gündeme geliyor. “Toplum ve aile düzeni” kisvesiyle farklılıklar reddediliyor, konserler yasaklanıyor, sanatçılar, gazeteciler, kadın aktivistler tutuklanıyor.

Kadın düşmanı politikalara bir yenisi daha 1 Ekim’de “Dezenformasyonla Mücadele Yasası” adıyla bir sansür yasası olarak getiriliyor. İran rejiminin ülkenin her yerinde süren direnişi dünyadan gizlemek için kullandığı yasanın bir benzeri bugün burada da oluşturulmak isteniyor. Siyasal islamın yaşamımız haklarımız bedenlerimiz üzerindeki kadın düşmanı politikalarını İran molla rejiminin kadın düşmanı politikalarından tanıyoruz.

WhatsApp Image 2022-10-02 at 17.34.06

Hep birlikte sesleniyoruz: İran’da, Türkiye’de, her yerde özgürlük istiyoruz!

Bir kez daha İran rejimi başta olmak üzere tüm otokratik yapılara karşı:

Mahsa için her yerde “Jin, Jiyan, Azadi”,

Taliban’a karşı “Nan, Kar, Azadi”,

İran’da molla rejimine karşı “Zen, Zedengi, Azadi” seslerini beraber yükseltiyoruz.

Dünyanın her yerinde özgürlük mücadelemize devam edeceğiz.

İran'lı Kadın Mahsa.nasimdoost tarafından okunan basın açıklaması ise şu şekilde;

WhatsApp Image 2022-10-02 at 17.42.27

Bugün İran'daki kardeşlerimizin sesi olmak adına buradayız.

Kurşun ve darp altında maruz kalan değerli İran vatandaşlarımız öldürülüyor.

43 yıl boyunca İran İslam Cumhuriyeti halkımızın kanını döktü, gençlerimizi ve aktivistlerimizi esir aldı, İran İslam Cumhuriyeti masum insanlarımızı darağacına aldı.

43 yıl boyunca bu diktatör hükümet, topraklarımın kadınlarını temel haklarından mahrum etti, hemşerilerimizi küçük düşürdü, tehdit etti, tecavüz etti ve yerinden etti.

İran'ımızı yok etti.

Ülkemizin mazlumları ne kadar sessiz kalsalar da sorunların yükü altında ezildiler ama kusurlu bir hayat ve kusurlu bir zekaya sahip olan Khamenei, tüm bu cinayetler ve protestolar arasında ortadan kaybolmuş gibi görünüyor ve belki bir fare deliğine saklanmışlar, ne kadar yağmalasalar da bu yeterlidir.

 Bugün dünyaya İslam Cumhuriyeti'nin İran'dan farklı olduğunu anlatmak için buradayız.

 İran, o coğrafya, o şerefli insanlar, dünya barışından endişe duyan insanlar demektir.

Ancak İslam Cumhuriyeti, sadece kadınları, erkekleri, gençleri, öğrencileri ve İran'ın çocuklarının geleceğini ele geçiren değil, aynı zamanda dünyadaki güvensizliğin nedeni olan suçlu, gaspçı bir doğadır.

Tesettür artık bizi ilgilendirmiyor

Biz İslam Cumhuriyeti'nin hükümeti istemiyoruz

Bu günlerde, bu dünyanın her yerinde hep birlikte haykırıyoruz

Mehsa Amini için, Hadis için, Navid Afkari için, kurşunla karşılık veren öğrenci için, 2008 gençleri için, isyan dedikleri protestolar için.

Sanchi gemisi için, Plasco için,

Aban'ın kız ve erkek çocukları için, 752 Ukrayna uçağının mürettebatı ve yolcuları için,

Sürgündeki çocuğunu özleyen anne için

Sherwin için

İran'ımızın nüfusu için

Bu harap vatan yapmak için

Özgürlük için

İslam Cumhuriyeti yıkılmalı

İslam Cumhuriyeti yıkılmalı

Özgürlük hayatın kadını

Gene Xian Azadi

Mahsa.nasimdoost

Editör: Haber Merkezi