Adana'da yaşayan tarım işçilerinin çalışmaya giderken geçirdikleri trafik kazaları ile ilgili HDP Adana Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Kemal Peköz Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a soru önergesi verdiler.

Önergenin tam metni şu şekildedir;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt SELÇUK tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 

HDP Adana Milletvekili Tülay HATİMOĞULLARI ORUÇ

11 Ekim Pazar günü Adana’da yaşayan tarım işçileri iki ayrı kaza geçirmiş ve bu trafik kazaları sonucu 2 işçi hayatını kaybederken 40 işçi de yaralanmıştır.

Birinci kaza tarım işçilerinin çalışmaya gittikleri Mersin’in Erdemli ilçesinden evlerine dönerken gerçekleşmiştir ve yaşanan kaza sonucu 2 işçi hayatını kaybederken 33 işçi de yaralanmıştır. Bir diğer kaza da Ceyhan ilçesinde tarım işçilerini taşıyan bir pikap ile bir otomobilin çarpışması sonucu meydana gelmiş ve aynı aileden biri yetişkin, 4’ü genç, 2’si çocuk olmak üzere 7 kişi yaralanmıştır.

Bu bağlamda:

1.            Söz konusu trafik kazalarına dair inceleme başlatılmış mıdır?

2.            Tarım işçilerinin çalışmaya giderken şehir içi/şehirlerarası ulaşımlarında daha ucuz ve güvenli bir yolculuk yapabilmesi için herhangi bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmışsa nedir?

3.            Her yıl yüzlerce tarım işçisi trafik kazalarında yaşamını yitirmektedir. Bu trafik kazalarını engellemek üzere Bakanlığınızın bir çalışması olmuş mudur? Bu konuda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile eşgüdümlü çalışmalarınız var mıdır? Bu çalışmalar nelerdir?

4.            Son 5 yılda tarım işçilerinin seyahati sırasında kaç trafik kazası yaşanmıştır? Bu kazalarda kaç kişi hayatını kaybetmiş kaç kişi yaralanmıştır?

5.            Son 5 yılda yaşanan kazalarda hayatını kaybedenlerin yaş ve cinsiyete göre dağılımı nedir?

Editör: TE Bilisim