İnsan hakları grubu, son tutuklamaların ardından barışçıl protestoların 'bastırılmak yerine kolaylaştırılması gerektiğini' söylüyor.

Uluslararası Af Örgütü, Güney Sudan'ın son haftalarda bir dizi tutuklamanın ardından birçok aktivistin saklandığı “yeni bir baskı dalgasına” tanık olduğu konusunda uyardı.

Dünyanın en yeni ulusu, on yıl önceki bağımsızlığından bu yana kronik istikrarsızlıktan mustarip , sivil toplum gruplarından oluşan bir koalisyon geçtiğimiz günlerde hükümeti "yeterli" olduklarını söyleyerek istifa etmeye çağırdı.

Hak gruplarına göre, yetkililer bu tür taleplere karşı sert bir tavır takınarak sekiz eylemciyi tutukladı, üç gazeteciyi ve demokrasi yanlısı kar amacı gütmeyen bir kuruluşun iki çalışanını gözaltına aldı.

“İfade, toplantı ve dernek kurma özgürlüğü haklarını hedef alan Güney Sudan çıkan yeni bir baskı dalgası tanıklık ediyoruz,” Deprose Muchena, Doğu ve Güney Afrika için Af Örgütü'nün bölge müdürü, bir de söz konusu açıklamada .

Kısıtlama, Halkın Sivil Eylem Koalisyonu'nun (PCCA) geçen ay barışçıl bir halk ayaklanması çağrısında bulunan bir bildirisini izledi.

PCCA halkı Pazartesi günü Juba'daki protestosuna katılmaya çağırdı, ancak yetkililerin gösteriyi "yasadışı" olarak nitelendirmesi ve liderlik değişikliği çağrısında bulunan bu tür herhangi bir olayın barışçıl olmadığını söylemesi üzerine başkent sessiz kaldı. Ağır silahlı güvenlik güçleri, herhangi bir muhalefet belirtisine karşı sokakları izlemek için görevlendirildi.

Muchena, "Barışçıl protestolar, tutuklamalar, taciz, yoğun güvenlik konuşlandırması veya diğer cezai önlemlerle bastırılmak veya engellenmek yerine kolaylaştırılmalıdır" dedi.

Af Örgütü, birçok aktivistin durdurulan gösteriden bu yana “bazılarının güvenlik güçleri tarafından gözetlendiğinden şüphelenerek” tacize maruz kaldığını kaydetti.

Hak grubu ayrıca planlanan protestonun arifesinde internet kesintileri hakkında raporlar aldığını söyledi.

“İnternet kesintileri ve kesintileri, insanların bilgi, ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüğü haklarını kullanma yeteneklerini olumsuz yönde etkiliyor. Güney Sudanlı yetkililer ve internet servis sağlayıcıları, aksamadaki rollerini netleştirmeli” dedi Muchena.

Yetkililer, protestolarla bağlantılı olarak bir radyo istasyonunu ve bir düşünce kuruluşunu da kapattı.

Cuma günü yayınlanan bir bildiride ABD, Avrupa Birliği, İngiltere ve Norveç, Güney Sudan hükümetini “vatandaşların haklarını … tutuklanma korkusu olmadan barışçıl bir şekilde ifade etme haklarını” korumaya çağırdı.

2011 yılında Sudan'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana Güney Sudan, kronik bir ekonomik ve siyasi krizin sancıları içinde ve yaklaşık 400.000 kişinin ölümüne neden olan beş yıllık bir iç savaşın ardından toparlanma mücadelesi veriyor.

Başkan Salva Kiir ile yardımcısı Riek Machar arasındaki 2018 ateşkes ve güç paylaşımı anlaşması hala büyük ölçüde geçerli olsa da, barış sürecinin şartlarını yerine getirmede çok az ilerleme kaydedildiği için ciddi bir şekilde test ediliyor.

Halkın Sivil Eylem Koalisyonu (PCCA) – aktivistler, akademisyenler, avukatlar ve eski hükümet yetkililerinden oluşan geniş tabanlı bir koalisyon – “çok tehlikeli hale gelen ve halkımızı büyük ıstıraba maruz bırakan iflas etmiş bir siyasi sistemi” kınadı.

Editör: TE Bilisim