BRÜKSEL, 15 Temmuz (Reuters) - Uluslararası Af Örgütü Perşembe günü yaptığı açıklamada, Libya gözaltı kamplarında tutulan göçmenlerin gardiyanların elinde korkunç cinsel şiddete maruz kaldıklarını söyledi.

Akdeniz'de yakalanan ve 2020 ve 2021'de Libya'da karaya çıkan göçmenlere odaklanan rapor, yakın zamanda Libya içişleri bakanlığının kontrolü altına alınmasına rağmen kamplardaki koşulların kötüleştiğini öne sürüyor.

Papa Francis ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, kapatılmaları çağrısında bulundu.

Af Örgütü'ne konuşan birkaç kadından biri, kamp gardiyanlarının "belki de temiz su ve yatak istiyorsunuz... seninle seks yapmama izin ver, böylece seni serbest bırakayım" dedi.

Bulgular, Nijerya, Somali ve Suriye gibi ülkelerden, yaşları 14 ila 50 arasında değişen, çoğu hala Libya'da bulunan ve kamplardan kaçabilen veya telefona erişimi olan 53 mülteci ve göçmenle yapılan görüşmelerden elde edildi.

Kamplardaki bazı hamile kadınlar Af Örgütü'ne gardiyanlar tarafından defalarca tecavüze uğradıklarını söylerken, erkekler onları aşağılamak için sadece iç çamaşırı giymeye zorlandıklarını söyledi. Erkekler de dahil olmak üzere diğerleri, el yordamıyla, dürtülerek ve ihlal edildiğini anlattı.

İnsanlık dışı muamele, 2017'den bu yana çok sayıda dayak, işkence ve sanitasyon ve gıda eksikliği raporlarını takip ediyor.

Af Örgütü, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Libya sahil güvenlik görevlilerinin denizde yolunu kestiğini ve bu yılın ilk altı ayında yaklaşık 15.000 kişiyi Libya'ya geri döndürdüğünü söyledi. Haziran ayı sonuna kadar kamplar.

2011'de Muammer Kaddafi'nin düşmesinin ardından BM destekli bir barış planının bir parçası olarak Libya'nın savaşan grupları arasında Ekim ayından bu yana bir ateşkese rağmen, silahlı gruplar hala bazı göçmen kamplarını kontrol ediyor.

Bazı AB milletvekilleri, AB yöneticisi olan Avrupa Komisyonu'nu, Libya'nın göçmenler için "güvenli bir ülke" olmadığını söyleyerek sahil güvenlik görevlilerine fon sağlamayı durdurmaya çağırdı.

Editör: TE Bilisim