Yüzlerce Afgan askeri son haftalarda Tacikistan, İran ve Pakistan'a kaçtı.

İslamabad: Pakistan ordusu Pazartesi günü yaptığı açıklamada, kırk altı Afgan askerinin Taliban isyancılarının ilerleyişinin ardından sınırdaki askeri mevzilerin kontrolünü kaybettikten sonra Pakistan'a sığındığını söyledi.

Yüzlerce Afgan askeri ve sivil yetkili, sınır bölgelerindeki Taliban saldırılarının ardından son haftalarda komşu Tacikistan, İran ve Pakistan'a kaçtı.

Pakistan ordusu yaptığı açıklamada, Afgan askeri komutanının kuzeydeki Chitral'daki sınır kapısına sığınma talebinde bulunduğunu ve askerlere Afgan makamlarından izin alındıktan sonra Pazar gecesi Pakistan'a güvenli geçiş sağlandığını da sözlerine ekledi.

Açıklamada, "Afgan askerlerine yerleşik askeri normlara göre yiyecek, barınak ve gerekli tıbbi bakım sağlandı" denildi.

Hareket, komşular arasındaki ilişkilerin zayıf olduğu bir zamanda geldi. Afganistan, Afganistan büyükelçisinin kızının bu ayın başlarında İslamabad'da kısa süreliğine kaçırılmasının ardından Pakistan'daki diplomatlarını geri çağırdı.

Afgan yetkililer yorum talebine yanıt vermedi.

Taliban, ABD'nin Nisan ayında askerlerini Eylül ayına kadar çekeceğini ve 20 yıllık yabancı askeri varlığı sona erdireceğini açıklamasından bu yana saldırısını artırdı.

Washington, isyancı saldırılarla karşı karşıya kalan Afgan güçlerini desteklemek için hava saldırıları düzenlemeye devam edeceğini söyledi.

Afgan hükümeti ve Taliban müzakerecileri son haftalarda Katar'ın başkenti Doha'da bir araya geldi, ancak diplomatlar barış görüşmelerinin Eylül ayında başlamasından bu yana çok az ilerleme kaydedildiğini söylüyor.

Afgan ve ABD'li yetkililer, savaş alanı kayıplarından sarsılan Afganistan ordusunun, güçleri Kabil ve diğer şehirler, sınır geçişleri ve hayati altyapı gibi kritik alanlara yoğunlaştırmak için Taliban'a karşı savaş stratejisini elden geçirdiğini söyledi.

Pakistan ordusu, Temmuz ayı başlarında 35 kişilik başka bir grup askerde olduğu gibi, sığınan askerlerin gerekli sürecin ardından Afganistan'a iade edileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim