Afganistan'ın batısındaki Herat kentindeki kadınların çalışma ve eğitim alma haklarına yönelik Taliban kısıtlamalarına karşı protesto gösterileri yapmak için sokaklara çıkmasından bir gün sonra küçük bir Afgan kadın grubu Kabil'deki başkanlık sarayı yakınında protesto düzenledi.

Yaklaşık 20 kadın , Cuma günü Kabil'in kalbinde , gösterinin devam etmesine izin veren Taliban silahlı adamlarının dikkatli gözleri altında toplandı . Afgan başkentindeki protesto , son günlerdeki ikinci kadın protestosu olurken, diğeri Afganistan'ın en büyük batı şehri Herat'ta düzenlendi.

Arg başkanlık sarayının yakınında toplanan kadınlar, eğitime erişim, işe dönme hakkı ve ülke yönetiminde rol talep etti. İşaretlerinden birinde "Özgürlük bizim sloganımız. Bizi gururlandırıyor" dedi.

Bir noktada bir Taliban savaşçısı kalabalığın arasına girmeye cesaret etti, ancak görgü tanıkları protestocuların kendilerine değil, gösteriyi izlemek için duran seyircilere kızgın olduğunu söyledi.

Üst düzey Taliban liderleri, kapsayıcı bir hükümet ve ülkeyi 1996'dan 2001'e kadar yönettikleri zamandan daha ılımlı bir İslami yönetim sözü verdiler. Ancak ülke yeni bir hükümetin kurulmasını beklerken, son günlerde Taliban sözcüleri kadınların pek olası olmadığını kabul ettiler. yeni yönetimde kabine pozisyonları veya yetki pozisyonları almak.

Birçok Afgan, Taliban'ın toplumsal cinsiyet hakları konusundaki vaatlerine derinden şüpheyle bakıyor ve kadınların son yirmi yılda elde ettiği kayda değer kazanımların geri alınmasından korkuyor.

Perşembe günü küçük bir grup kadın, eşit haklar ve fırsatlar talep etmek için Herat valiliğinin ofisine doğru yürüdü.

Bir pankart, yeni hükümetin kadınları liderlik pozisyonlarına dahil etme olasılığının düşük olduğuna dair korkulara atıfta bulunarak, “Kadınların desteği olmadan hiçbir hükümet istikrarlı değildir” dedi.

Kadınlar, sosyal medyada paylaşılan videolarda Taliban savaşçılarının izlediği sırada "Korkmayın, korkmayın" sloganları attı. "Biz beraberiz."

BM, kadın haklarının 'zorunlu' olduğunu söyledi

BM sözcüsü Stephane Dujarric Cuma günü yaptığı açıklamada, "Afganistan'daki insan hakları sorunları, özellikle kadın hakları konusunda endişeliyiz" dedi. "Kadınların çalışma, güvenli bir ortamda çalışma hakkı olması zorunludur ve bunlar Kabil'deki ve başka yerlerdeki muhataplarımızın dikkatine sunulan konulardan bazılarıdır."

Taliban, kadınların eğitimlerine ve çalışmalarına devam edebileceklerini söylerken, aynı zamanda şeriat veya İslam hukuku dayatma sözü de verdiler. 

Afgan kadın hakları aktivistleri , Taliban'ın şeriat yasasını nasıl yorumladığı konusunda hala netlik aradıklarını söylüyorlar Bu arada, birçok Afgan aktivist, dünyanın dikkati dağıldıktan sonra radikal İslamcı grubun kadın haklarını çökerteceği korkusuyla uluslararası topluma, Afganistan'ın dondurulan banka hesaplarının blokesini kaldıracak olan Taliban'ı resmi olarak tanımaması çağrısında bulundu.

Editör: TE Bilisim