Kabil'deki kadın çalışanlara evde kalmaları söylendiğinde, bazıları yeni Taliban hükümetinin kadınlara yönelik son kısıtlamalarına karşı bir protesto düzenledi.

Birkaç Afgan kadın Pazar günü Kabil'de toplanarak Taliban tarafından yönetilen yeni hükümet altında çalışma ve eğitim hakkı talep etti.

Taliban'ın yirmi yıllık bir savaşın ardından iktidara dönmesinden bu yana , köktendinci militanlar  ve kadınların kamusal yaşama katılımı  yayınladılar .

Bir düzineden fazla kadın , eskiden Afgan Kadın İşleri Bakanlığı'nın binasının dışında protesto etti - Ta ki Taliban onu "erdem yayma ve ahlaksızlığı önleme" departmanına dönüştürene kadar.

Protestocuların "kadın hakları ve insan hakları" sloganları atarken bir tabelada "Kadınların aktif olmadığı bir toplum ölü bir toplumdur" yazıyordu. 

Kadınlar, Taliban'ın bakanlığın pankartını değiştirmesinden iki gün sonra eski Kadın İşleri Bakanlığı önünde toplandı

Kadın çalışanlara evde kalma talimatı verildi

Associated Press haber ajansına göre , Taliban'ın geçici Kabil Belediye Başkanı Hamdullah Namony Pazar günü yaptığı açıklamada, kadın çalışanların başka bir karara kadar evde kalmalarının emredildiğini söyledi.

Namony, erkekler tarafından değiştirilemeyen kadınlar için istisnalar yapıldığını söyledi. AP'nin aktardığına göre, "Erkeklerin yapamadığı alanlar var. Kadın çalışanlarımızdan görevlerini yerine getirmelerini istemek zorundayız. Bunun alternatifi yok" dedi.

Afganistan'ın çeşitli bölgelerindeki kadınlara hem kamu hem de özel sektör işlerinden evde kalmaları söylendi. Ancak Taliban henüz kadınların çalışmasına yönelik tek tip bir politika açıklamadı.

Taliban'ın kadın hakları konusundaki tutumu nedir?

1990'ların sonlarında Afganistan'da Taliban'ın yönetimi sırasında, İslamcı militanlar kadınlara karşı sert politikalar uyguladılar, bunların arasında tüm vücutlarını örtmeden dışarı çıkmaya cesaret edenleri alenen dövdüler.

Taliban geçen ay iktidarı ele geçirdikten sonra, "İslam'ın sınırları içinde" insan haklarını koruma ve kadın haklarına saygı gösterme sözü vererek uzlaştırıcı bir tonlamaya çalıştılar . 

Şimdiye kadar kızların ortaokula gitmelerini yasakladılar ve üniversitelere sınıfları cinsiyete göre ayırmaları talimatını verdiler. Taliban ayrıca bakanlık pozisyonlarında kadın olmayan yeni bir Afgan Kabinesi seçti. 

Yüzlerce kadın geçtiğimiz ay bu kısıtlamaları protesto etmek için sokaklara çıktı. Gösterileri çoğunlukla Taliban savaşçıları tarafından zorla karşılandı . 

Editör: TE Bilisim