Taliban, Afganistan'da kadınları giderek daha fazla kamusal yaşamdan dışlarken, bazıları radikal İslamcı grubun intikam tehdidine rağmen sesini yükseltmeye kararlı.

Taliban, kadınların okula veya işe gitmelerinin yasaklandığı ve sadece bir erkek refakatçi ile evden çıkmalarına izin verildiği 1996'dan 2001'e kadar vahşice baskıcı yönetimiyle ün salmıştı.

İslam şeriat hukuku çerçevesinde kadın haklarına saygı göstereceklerini söyleyerek değişme sözü verdiler, ancak çoğu şüpheci olmaya devam ediyor.

Son 20 yılda en çok değişikliğin görüldüğü şehir olan Kabil'de, eylemci Shaqaiq Hakimi gibi bazı genç kadınlar, Taliban yönetimine geri dönülerek sürgüne zorlanmayı reddediyor.

AFP'ye verdiği demeçte, "Savaşmak ve bizden aldıkları hakları geri almak istiyorum. Başka bir ülkeye gitmemize gerek yok. Burası bizim vatanımız" dedi.

"Gitmeye zorlanmazsak, hiçbir yere gitmeyeceğiz."

Taliban, kadınlar için zorlu mücadele edilen özgürlükleri aşamalı olarak ortadan kaldırdığı için uluslararası kınama ile karşı karşıya kaldı.
Taliban, kadınların zor mücadele edilen özgürlüklerini aşamalı olarak elinden aldığı için uluslararası kınama ile karşı karşıya kaldı Aamir QURESHI AFP

Taliban, yeni sistemler kurulduğunda kadınların işe dönmesi veya kızların ortaokula gitmesinin önündeki engellerin kaldırılacağını iddia ediyor.

Ancak bu, kadınların geri dönmesine asla izin vermeyen son rejimin ilk günlerinin bir yankısı.

21 yaşındaki STK çalışanı Farkhunda Zahidbaig, Taliban savaşçılarının yönetime kadın çalışanların ayrılması gerektiğini söylemek için ofisine nasıl girdiğini anlattı.

"Bundan sonra patronumuz, geri kalanımızın ofise gelmemesi gerektiğine karar verdi" dedi.

"Kadınlar bir meslek sahibi olmak istiyor ama... işlerine devam edemiyorlar. Taliban çalışma özgürlüklerini ellerinden aldı."

- 'Korkuyoruz' -

Kimliğinin açıklanmamasını isteyen Shabana, bir daha asla iş bulamamaktan korkuyor.

Bu, 26 yaşındaki kişiyi sevdiklerine sağlayamaz hale getirecekti.

İsveçli bir kuruluşun eski çalışanı, "Çok endişeliyim çünkü ailenin geçimini sağlayan tek kişiydim" dedi.

Batı destekli hükümet altındaki kadınların kazanımları büyük ölçüde muhafazakar ülkedeki şehirlerle sınırlıydı, ancak Taliban onları aşamalı olarak ortadan kaldırdığı için uluslararası kınamayla karşı karşıya kaldı.

Bu eleştiri karşısında grup, Salı günü kızların "mümkün olan en kısa sürede" okula dönmelerine izin verme sözü verdi, ancak bir süre vermedi.

Tamamı erkeklerden oluşan hükümetleri, eski yönetimin kadın işleri bakanlığını da kapattı ve yerine dini doktrini uygulamak için iktidardaki ilk görevlerinde kötü ün kazanan bir bakanlık koydu.

Taliban, kadınların okullardan ve işyerlerinden men edildiği 1996'dan 2001'e kadar acımasız ve baskıcı yönetimiyle ün salmıştı.
Taliban, kadınların okullardan ve işyerlerinden yasaklandığı 1996'dan 2001'e kadar acımasız ve baskıcı yönetimiyle ün salmıştı. Aamir QUESHI AFP

İşsizliğin baskılarına ek olarak, kadınlar artık tek başlarına dışarı çıkmaktan korkuyorlar.

Babasıyla birlikte Kabil'i dolaşan Shabana, "Dışarı çıkarsak Taliban'ın bizi kırbaçlamasından ya da vurmasından korkuyoruz" dedi.

Çarşıya bile yalnız gidemiyoruz.

Hakimi, Taliban'ın tüm Afganların işe veya okula geri dönmesine izin verme sözünü yerine getirip getirmediğini görmek için bekleyeceğini söyledi.

"Umarım bunu yaparlar."

Editör: TE Bilisim