• Wesh-Chaman geçişi, denize giden ana ticaret yolunun üzerinde duruyor
  • Taliban, Pakistan'ı sınırın bir bölümünü mühürlemeye zorladı
  • Taliban tarafından alınacak birkaç sınır noktasının sonuncusu
  • ABD kuvvetleri ayrılırken Taliban taraftarları ülke çapında saldırdı

Afganistan'daki Taliban savaşçıları, ABD kuvvetleri çekilirken ülke genelinde hızlı bir ilerleme sırasında şimdiye kadar ulaştıkları en önemli hedeflerden biri olan Pakistan ile büyük bir sınır kapısının kontrolünü Çarşamba günü ele geçirdi.

Militanların yayınladığı videoda, Pakistan'ın Chaman kasabasının karşısındaki Afganistan'ın Wesh kasabasındaki sınır kapısındaki Dostluk Kapısı'nın üzerinde Afganistan bayrağı yerine siyah Kuran ayetlerinin dalgalandığı beyaz bayrakları görülüyordu.

Bir savaşçı kameraya, "Amerikalıların ve kuklalarının gaddarlığından yirmi yıl sonra, bu kapı ve Spin Boldak bölgesi Taliban tarafından ele geçirildi" dedi.

"Mücahidlerin ve halkının güçlü direnişi, düşmanı bu bölgeyi terk etmeye zorladı. Gördüğünüz gibi, bu İslam Emirliği bayrağı, binlerce Mücahidin yükseltmek için kanını döktüğü bayrak."

Afganistan'ın güneydeki ana kenti Kandahar'ın güneyindeki Spin Boldak bölgesinde bulunan geçiş, karayla çevrili ülkenin ikinci en yoğun giriş noktası ve genişleyen güneybatı bölgesi ile Pakistan deniz limanları arasındaki ana ticari arterdir. Afgan hükümeti verileri, rotanın günde 900 kamyon tarafından kullanıldığını gösteriyor.

Afgan yetkililer, hükümet güçlerinin Taliban'ı geri püskürttüğünü ve bölgenin kontrolünün ellerinde olduğunu söyledi. Ancak siviller ve Pakistanlı yetkililer, geçişin kontrolünün Taliban'da olduğunu söyledi.

Sınır bölgesinde konuşlanan Pakistanlı bir güvenlik yetkilisi, "Afganistan'ın Pakistan ve diğer ülkelerle ticaretinde büyük öneme sahip olan Wesh, Taliban tarafından ele geçirildi" dedi.

Chaman'daki yetkililer, Taliban'ın kapıdan tüm seyahatleri askıya aldığını söyledi.

Taliban son günlerde kuzey ve batıdaki Herat, Farah ve Kunduz illerindeki diğer büyük sınır kapılarını da ele geçirdi. Başkent Kabil'deki Afganistan Ticaret ve Yatırım Odası başkanı Shafiqullah Attai, sınır karakollarının kontrolünün Taliban'ın gelir toplamasına izin verdiğini söyledi.

Afganistan'ı 1996'dan 2001'de ABD'ye yapılan saldırıların ardından ABD bombalamasıyla yöneten İslamcı militanlar, o zamandan beri Kabil'deki Batı destekli hükümeti devirmek için savaşıyorlar.

ABD Başkanı Joe Biden, Ağustos ayına kadar tüm ABD birliklerini çekeceğini duyurdu ve Amerikan kuvvetleri iki hafta önce ülkedeki ana üslerini terk etti. Cesaretli Taliban, şehirleri kuşatmak ve toprakları ele geçirmek için yeni bir hamle yapıyor.

ABD'li yetkililer Reuters'e, ABD hükümeti için tercüman olarak çalışan ve şu anda hayatları risk altında olan yaklaşık 2.500 Afgan'ı tahliye etmeye başlamak için ABD'nin bu ayın sonlarında charter uçuşları göndereceğini söyledi . Program "Müttefikler Sığınağı Operasyonu" olarak adlandırıldı.

CUMHURBAŞKANI TALİBAN'IN Omurgasını Kırma Sözü Verdi

Cumhurbaşkanı Eşref Ghani, Taliban'ın hükümet güçlerini oradaki birkaç bölgeden dışarı itmesinin ardından güvenliği değerlendirmek için Salı günü kuzeydeki Belh eyaletine gitti.

Tolo News ağının bildirdiğine göre, 72 yaşındaki Ghani sivillerle bir araya geldi ve onlara "Taliban'ın omurgasının kırılacağına" ve hükümet güçlerinin yakında militanların kaybettiği bölgeleri geri alacağına dair güvence verdi.

Batıdaki Herat eyaletinde bir güvenlik yetkilisi, Taliban savaşçılarının hayati bir hidroelektrik ve sulama projesi olan Salma Barajı'na birkaç havan topu attığını söyledi.

Ulusal Su İşleri Düzenleme Kurumu yetkilileri, barajı "herkesin ortak malı olan ve askeri çatışmalarda zarar görmemesi gereken ulusal bir hazine" olarak ele alması için Taliban'a çağrıda bulundu.

Başkan Yardımcısı Amrullah Salih, Taliban'ın kuzeydeki Badahşan eyaletinde küçük bir etnik azınlığın üyelerini ya İslam'ı seçmeye ya da evlerini terk etmeye zorladığını söyledi.

Twitter'da, "Bunlar, yüzyıllardır orada yaşayan azınlık Kerghizler... Şimdi (sınır ötesinde) Tacikistan'da kaderlerini bekliyorlar" dedi.

Afganistan'daki Birleşmiş Milletler misyonu, çatışmalar yayıldıkça hak ihlalleriyle ilgili raporlardan giderek daha fazla endişe duyduğunu söyledi. Misyondan yapılan açıklamada, "Öldürme, kötü muamele, zulüm ve ayrımcılık raporları yaygın ve rahatsız edici, korku ve güvensizlik yaratıyor" dedi.

Eğitimli Afganlar - özellikle okuldan men edilen ve çoğu Taliban yönetimi altında çalışan kadınlar ve kızlar - Taliban'ın sert Sünni İslam yorumu altında eziyet gören etnik ve mezhepsel azınlıkların üyeleri gibi, hızlı ilerlemeleri konusunda alarm verdiler.

Taliban sözcüleri hakları ihlal ettikleri yönündeki suçlamaları reddediyor ve Taliban iktidara geri dönerse kadınlara kötü muamele yapılmayacağını söylüyor.

BM misyonu, "Sivillere verilen zararı sona erdirmenin en iyi yolu, müzakere edilmiş bir çözüme ulaşılabilmesi için barış görüşmelerinin yeniden canlandırılmasıdır." dedi.

Taliban, ABD'nin çekilmeyi kabul ettiği bir anlaşmanın parçası olarak Afgan rakipleriyle müzakere etme taahhüdünde bulundu. Ancak Katar'daki birkaç tur görüşmede ateşkes yönünde çok az ilerleme kaydedildi.

Batılı diplomatlar rakip tarafları bir güç paylaşımı anlaşması için çalışmaya çağırırken, Kabil'den üst düzey politikacılar bu ay daha fazla müzakere için Katar'a gitmeye hazırlanıyorlardı.

Editör: TE Bilisim