Taliban savaşçıları Afganistan genelinde saldırıları yoğunlaştırdı ve ABD birliklerinin geri çekilmesi sırasında daha fazla bölgeyi ele geçirmeyi hedefliyorlar. Hükümet, savaş ağalarını destekliyor ve militanlara karşı koymak için yerel halkı silahlandırıyor.

Taliban'ın Afganistan'ın kırsal bölgelerini süpürerek daha fazla bölgeyi kontrol altına aldığı bildiriliyor. Afgan hükümet güçleri, NATO'nun önemli hava gücü olmadan İslamcı militanları püskürtmeyi giderek zorlaştırıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, isyancıların artık Afgan-Tacik sınırının üçte ikisini kontrol ettiğini ve İran sınırındaki önemli ekonomik merkezleri de ele geçirebildiklerini de sözlerine ekledi.

Bu haftanın başlarında, Taliban savaşçıları , ABD birliklerini geri çekmeye başladığından bu yana büyük bir şehri ele geçirmek için ilk girişimleri olan eyalet başkenti Qala-e-Naw'a bir saldırı başlattı .

Uzmanlar, Taliban'ın başkent Kabil'e doğru ilerlemesinin an meselesi olduğunu söylüyor.

Ancak ABD Başkanı Joe Biden, Afgan ordusunun Taliban saldırısına karşı koyabileceği konusunda iyimser. Washington DC'deki gazetecilere verdiği demeçte , ABD'nin çekilmesinin ardından Taliban'ın ülkeyi ele geçirmesinin "kaçınılmaz" olmadığını söyledi.

Afgan hükümeti için sınırlı seçenekler

Biden'ın kendisine ABD'nin hükümetini desteklemeye devam edeceğine dair güvence vermesine rağmen, Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin iktidarda kalması giderek zorlaşıyor.

Aynı zamanda Biden Cuma günü yaptığı açıklamada, "Afgan liderlerin bir araya gelmesi ve bir geleceği ileriye götürmesi gerektiğini" söyledi.

Biden, "Afganistan'a ulus inşa etmek için gitmedik" dedi.

Katar'da 2019 ABD-Taliban anlaşmasının ardından barış süreci istenen sonuçları vermedi. İçi Afgan görüşmelerin hükümet ve Taliban hem çıkmazdan birbirlerini suçlamaya ile durmuştur.

Ghani'nin bu durumda daha az seçeneği var. Hükümeti şimdi Kabil'in Taliban karşıtı milisleri bir araya getirmesine yardımcı olmak için savaş ağalarına ve etkili aşiret figürlerine destek için dönüyor.

Yeni Savunma Bakanı Bismillah Mohammadi de dahil olmak üzere Afgan yetkililer, halkı Taliban'a karşı mücadeleye katılmaya çağırıyor.

Afganistan Savunma Bakanlığı sözcü yardımcısı Fawad Aman, DW'ye verdiği demeçte, "İnsanlar Taliban'a karşı güvenlik güçlerini desteklemek için silah alarak meseleleri kendi ellerine aldılar," dedi ve yerel desteğin Afgan güvenlik güçlerinin Afganistan'ı geri püskürtmesine yardımcı olduğunu da sözlerine ekledi. Birçok alanda Taliban.

Vatandaşları silahlandırmanın tehlikeleri

Ancak bazı Afgan uzmanlar, yerel halkı Taliban'a karşı silahlandırmanın bir risk olduğunu düşünüyor.

Kabil merkezli bir güvenlik analisti olan Assadullah Nadim DW'ye verdiği demeçte, "Bu kısa vadede etkili olabilir, ancak bu silahlı gruplar gelecekte ülke için bir sorun haline gelebilir."

Nadim'e göre silahlı vatandaş grupları, çıkarlarına diğer paydaşları destekleyerek daha iyi hizmet edildiğini fark ettiklerinde bağlılıklarını değiştirebilirler.

Uzman, "Etkili Afganlar, savaş ağaları ve yerel liderler, Taliban karşıtı bir kampanya yürütüyor" diyerek, hükümete her an sırt çevirebileceklerini de sözlerine ekledi.

Nadim, hükümetin bunun yerine Afgan ordusunu güçlendirmeye odaklanması gerektiğini söyledi.

Kabil Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Nasratullah Stanakzai, hükümetin yerel milisleri daha iyi yönetmek için Afgan ordusunun kontrolü altına alması gerektiğini söyledi.

Bu yerel milislerin arkasındaki savaş ağaları ve aşiret liderleri de insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor.

Kabil merkezli bir analist olan Ahmad Saidi, Ghani'nin "diğer bölge ülkeleri tarafından vekil olarak kullanılabilecek" bu yerel milisleri yönetmesi gerektiği görüşünde.

1990'lara geri mi dönelim?

Afganistan, işgalci Sovyet güçlerinin 1980'lerin sonlarında ülkeyi terk etmesiyle tam bir kaosa sürüklendi. Bölgesel güçlerin Kabil'i ele geçirmek için farklı savaş ağalarını ve milisleri desteklediği bir iç savaş başladı.

Pakistan'ın desteklediği iddia edilen Taliban'ın 1996'da Kabil'i nihayet ele geçirmesiyle çıkan çatışmalarda binlerce insan öldü .

Uzmanlar, NATO birliklerinin geri çekilmesinin Afganistan'da da benzer bir krize yol açacağından korkuyorlar.

"Taliban sadece Afganistan'ın güneyindeki Kandahar veya Helmand gibi geleneksel bölgelerinde değil, aynı zamanda Mezar-ı Şerif gibi kuzey bölgelerinde de zafer kazanıyor. Taliban savaşmak için silah nakli," Ahmed Raşid, Pakistanlı gazeteci ve dahil olmak üzere birçok kitap, en çok satan yazar Taliban: Orta Asya'da Militan İslam, Petrol irtica ,  bir röportajda DW söyledi .

"Komşu ülkeleri içine çekebilecek son derece tehlikeli bir durum. Bu olursa Afganistan'ın sonu olur" diye ekledi.

Washington merkezli Wilson Center'da müdür yardımcısı ve Güney Asya kıdemli yardımcısı Michael Kugelman, DW'ye "Afganistan zaten bir iç savaşın içine girmiş durumda" dedi.

Kugelman, "Taliban karşıtı milisler yükselirken bile, Kabil'deki hükümet zayıf ve popüler değil. Soru Afganistan'ın bir iç savaş olasılığıyla karşı karşıya olup olmadığı değil, soru mevcut iç savaşın ne kadar kötüleşebileceğidir" dedim.

Editör: TE Bilisim