Afganistan'daki kadınlar Pazar günü, Taliban'ın yüzleri de dahil olmak üzere halka açık yerlerde tamamen örtünmelerini veya içeride kalmalarını ve değişikliğin onları fiilen "hapsedeceğini" söyleyerek bir talimat yayınlamasının ardından meydan okuduklarını ifade ettiler.

Afganistan'ın dini lideri ve Taliban lideri Hibatullah Ahundzada, özgürlükleri 1996-2001 yılları arasında daha önce iktidarı elinde bulunduran İslamcıların dayattığı sert kurala doğru geri itme tehdidinde bulunan bir hareketle Cumartesi günü emri onayladı.

Aynı zamanda, Taliban'ın geçen yıl Ağustos ayında iktidara gelmesinden sonra uluslararası topluma verilen daha yumuşak bir kuralla ilgili vaatlere de aykırı.

Taliban'ın geçen yıl iktidara gelmesinden sonra işini kaybeden eski bir hükümet çalışanı olan aktivist Tahmina Taham AFP'ye verdiği demeçte, "Tutukluyum. Özgür yaşayamam ve tüm sosyal hayatım Taliban tarafından kontrol ediliyor." .

"Kadın olmayı unutun, insan olarak bile özgürlüklerim elimden alındı."

Ahundzada'nın kararnamesi ayrıca, devlet işlerinde çalışan ve emre uymayan kadınların "kovulması" gerektiğini ve eşleri ve kızları uymayan çalışanların da işlerinden uzaklaştırılacağını belirtti.

Afganistan'daki Birleşmiş Milletler misyonu kararnameyi kınadı ve bunun, Afganistan ekonomisine yardımın yeniden başlamasını ve Taliban hükümetinin tanınmasını kadın haklarına saygı gösterme yeteneklerine bağlayan İslamcılar ve uluslararası toplum arasındaki "angajmanı" daha da zorlaştırabileceğini söyledi. .

Pazar günü Kabil'de Ahundzada'nın emrinin yerine getirildiğine dair hemen bir işaret yoktu ve birçok kadın sokaklarda yüzlerini kapatmadan görüldü.

Afgan standartlarına göre liberal kabul edilen batıdaki Herat kentinde yaşayan Fatima Rezaie, birçok kadının artık meydan okuduğunu ve zorla dayatılan değişiklikleri kabul etmeyeceğini söyledi.

AFP'ye konuşan Rezaie, "Kadınlar 20 yıl öncekiyle aynı değil" dedi.

"(Bugün) kararlı ve kararlılar ve haklarını savunmak için ayağa kalkmaya hazırlar."

Ancak, münzevi Ahundzada'nın yaşadığına inanılan Taliban'ın fiili güç merkezi olan güneydeki Kandahar şehrinde, kadınların burka giydiği görüldü.

'Zayıf nokta'

Taliban'ın iktidardaki iki dönemi arasındaki 20 yılda, önemli sosyal engeller hala özgürlükleri engellese de, kızların okula gitmesine izin verildi ve kadınlar tüm sektörlerde iş arayabildiler.

Ancak dönüşlerinden bu yana, Taliban kadın haklarına ciddi kısıtlamalar getirdi ve kadınları birçok devlet işinden, orta öğretimden ve ayrıca şehirlerinin dışına yalnız seyahat etmekten men etti.

Taham, yeni düzenin "kadınların kişisel ve çalışma yaşamları üzerinde çok olumsuz bir etkisi olacağını" söyledi ve kız kardeşinin, üniversitesinin karma sınıfa kabul edilmesini reddetmesinin ardından okumayı bırakmak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.

Pek çoğu, zorlu mücadele edilen özgürlüklerin geri alınmasına kızıyor.

"Kadınların ellerinin ve yüzlerinin örtülmesi gerektiği (İslam'da) nerede deniyor?" dedi Herat'ta bir hastanede ebe olan Azita Habibi.

Ancak Ahundzada'nın fermanı aynı zamanda birçok kadını erkek vasilerinin güvenliği konusunda endişelendirdi.

Kimliğini korumak için hayali bir isim veren eski bir STK çalışanı olan Laila Sahar, "Ben bile tam bir başörtüsü takmaya karar verdim çünkü ailemdeki erkeklerin cezalandırılmasını veya onurunun lekelenmesini istemiyorum" dedi.

Tanınmış aktivist Hoda Khamosh AFP'ye verdiği demeçte, "Bir kadının zayıf noktası ailesi, çocukları ve partneridir. Taliban bu zayıflığı onu başörtüsü takmaya zorlamak için akıllıca kullandı."

Ama hiçbir kadın evde kalmayı ya da çalışmayı bırakmayı kabul etmez” dedi.

Editör: TE Bilisim