Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Ghani Çarşamba günü BM Genel Kurulu'nun 75. oturumunda yaptığı açıklamada, ülkesinin önümüzdeki beş yıla kendi anayasasında yer alan “BM'nin değerlerini ilerletmek için net bir planla” gireceğini söyledi.

Bağışçı ilişkilerinden karşılıklı fayda sağlayan ortaklıklara geçerek kendine güven hedefi ile “demokratik olarak istikrarlı ve müreffeh bir Afganistan, bugün dünyamızı tanımlayan kargaşa ve belirsizliğin üstesinden nasıl gelebileceğimizin kolektif irademizin bir örneği olacaktır” dedi.

Her köşede kargaşa

Başkan, Afganistan'ın beş huzursuzluk kaynağına karıştığını söyledi, Meclis'in yıllık tartışması için önceden kaydedilmiş bir video adresinde, koronavirüs salgını nedeniyle bu yıl neredeyse gerçekleşiyor .  

Salgının "savunmasız noktalarımızı küresel bir topluluk olarak artık onları görmezden gelemeyeceğimiz noktaya kadar açığa çıkardığının" altını çizdi.

Afganistan'daki yakın hükümet, iş dünyası ve toplumsal işbirliği, salgının ilk dalgasını kontrol altına almasını sağlarken , Başkan, COVID-19'un "sistemlerimizde ele alınması gereken boşlukları açığa çıkardığını" ve benzeri görülmemiş eylemler gerektirdiğini kaydetti.

Dördüncü sanayi devrimini “eşitsizliğin ve işsizliğin bir başka itici gücü” olarak işaret etti ve “zamanımızın ilerisinde düşünme” ihtiyacının altını çizdi.

Taliban terörizmi kökten çıkarmak için yeterli değil

Afganistan için bir başka türbülans kaynağı olan şiddet ve savaşa yönelen Cumhurbaşkanı, "Küresel terörizmin beşinci dalgası içinde yaşıyoruz ve ölüyoruz" dedi.

Ülkesi Taliban ile doğrudan barış görüşmelerine başlamasına rağmen, "bu yeterli olmayacak ... bölgemizi kirleten terörizm sorununun kökenine inmeli ve onu küresel bir fenomen ve tehdidi olarak ele almalıyız" dedi. . 

İklim değişikliğini “başka bir şiddet ve acı türü” olarak nitelendiren Başkan Ghani, “Afganistan, dünyanın en çok etkilenen 17. ülkesi” diye işaret etti.

"Kuraklık ve seller Afganistan için mevsimsel olaylardır" dedi. “İklim değişikliği sorununu ele almak için uluslararası modellere dayalı bölgesel çözümlere ihtiyacımız var”.

Devlet Başkanı'na göre, beşinci sıkıntı kaynağı, ilk dördünün doruk noktası olarak gördüğü bir “eşitsizlik patlaması” dır ve önlem alınmazsa, kargaşanın sonsuza dek devam edeceği uyarısında bulunur.
"Şimdi ilk sürücü olan COVID-19 salgınına geri dönüyorum, çünkü etkisinin kapsamı ve ölçeği bizi salgın tarafından daha da kötüleşen ve vurgulanan diğer dört sürücüyü görmeye zorladı" dedi. "Pandemi bize acil bir ders verdi: Bu itici güçleri artık görmezden gelemeyiz".

Tam açıklama burada mevcuttur.

https://estatements.unmeetings.org/estatements/10.0010/20200923/aCaK5IQSX0PR/uSRBDvfsI7jO_en.pdf

Editör: TE Bilisim