Uluslararası Af Örgütü insan hakları grubu, Taliban'ın geçtiğimiz günlerde Afganistan'daki Hazara azınlığının birkaç üyesini "katlettiğini" ve vahşice işkence ettiğini söyledi.

Tanıklar, Temmuz ayı başlarında Gazne ilinde meydana gelen cinayetlerle ilgili üzücü açıklamalarda bulundular.

Pazar günü Afganistan'ın başkenti Kabil'i ele geçirmesinden bu yana, Taliban daha ölçülü bir imaj sergilemeye çalışıyor.

Ancak Af Örgütü, olayın Taliban yönetiminin "korkunç bir göstergesi" olduğunu söyledi.

Hazara topluluğu, Afganistan'ın üçüncü büyük etnik grubudur.

Esas olarak Şii İslam'ı uyguluyorlar ve ağırlıklı olarak Sünni Afganistan ve Pakistan'da uzun vadeli ayrımcılık ve zulümle karşı karşıya kaldılar.

Af Örgütünün Perşembe günü yayınlanan raporda , doğudaki Gazni eyaletinin Malistan ilçesinde 4-6 Temmuz tarihleri arasında dokuz Hazara erkeğinin öldürüldüğünü söyledi.

İnsan hakları grubu, cinayetlerin ardından görgü tanıklarıyla görüştü ve fotoğraflı kanıtları inceledi.

Köylüler, hükümet güçleri ile Taliban savaşçıları arasında yoğunlaşan çatışmalar sırasında dağlara kaçtıklarını söyledi.

Bazıları yiyecek toplamak için Mundarakht köyüne döndüğünde, Taliban'ın evlerini yağmaladığını ve onları beklediklerini söylediler. Ayrı olarak, köylerine dönerken Mundarakht'tan geçen bazı adamlar da pusuya düşürüldü.

İddiaya göre toplam altı kişi vuruldu, bazıları başlarından vuruldu ve üçü işkence edilerek öldürüldü.

Tanık ifadelerine göre, bir adam kendi eşarbıyla boğulmuş ve kol kasları kesilmişti. Bir başkasının cesedi parçalara ayrıldı.

Bir görgü tanığı, savaşçılara kendi halkına neden bu kadar vahşet uyguladıklarını sorduklarını söyledi.

Bir savaşçı, "Çatışma zamanı geldiğinde herkes ölür, silahınız olsun ya da olmasın, önemli değil. Savaş zamanı" dedi.

Af Örgütü genel sekreteri Agnès Callamard, "Bu cinayetlerin soğukkanlı vahşeti, Taliban'ın geçmiş sicilini hatırlatıyor ve Taliban yönetiminin neler getirebileceğinin korkunç bir göstergesi" dedi.

"Bu hedefli cinayetler, etnik ve dini azınlıkların Afganistan'daki Taliban yönetimi altında özellikle risk altında olduğunun kanıtıdır."

Taliban tarafından ele geçirilen birçok bölgede cep telefonu hizmetlerinin kesildiğini ve bu nedenle cinayetle ilgili bilgilerin şimdiye kadar sızdırılmadığını da sözlerine ekledi.

Uluslararası Af Örgütü, BM'yi risk altındakileri soruşturmaya ve korumaya çağırdı.

Taliban, 2001'de ABD liderliğindeki bir koalisyon tarafından devrilmeden önce kadınları ve etnik azınlıkları haklarından mahrum bırakan acımasız Afganistan yönetimiyle biliniyordu.

Kabil'i ele geçirmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında militan grup, ABD güçleriyle çalışan hiç kimseye intikam saldırıları başlatmayacağına ve ayrıca İslami şeriat hukuku uyarınca kadınlara haklar vereceğine söz verdi.

Ancak bir BM belgesi, Taliban savaşçılarının NATO güçleri veya önceki Afgan hükümeti için çalışan kişileri aramak için kapı kapı dolaştıkları konusunda uyardı.

Editör: TE Bilisim