ABD, Avrupa Birliği ve diğer 20 ülke, Afganistan'da eski polis ve istihbarat görevlilerinin yargısız infaz iddiaları nedeniyle Taliban'ı kınadı.

Cumartesi günü yapılan açıklama , İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) Afgan Ulusal Güvenlik Güçlerinin en az 47 üyesinin öldürüldüğünü veya kaybolduğunu belgeleyen bir rapor yayınlamasının ardından geldi.

Ülkeler, iddialardan "derin endişe duyduklarını" söylediler ve eski Afgan yetkililer için "iddia edilen eylemlerin ciddi insan hakları ihlalleri teşkil ettiğini ve Taliban'ın ilan ettiği afla çeliştiğini" vurguladılar.

Taliban'a "Afgan güvenlik güçlerinin eski üyeleri ve eski hükümet yetkilileri için affın ülke çapında ve saflarında desteklenmesini sağlamak için çıkarılan affı etkili bir şekilde uygulaması" çağrısında bulundular ve bildirilen cinayetler hakkında hızlı ve şeffaf soruşturmalar yapılması çağrısında bulundular.

Ülkeler arasında Avustralya, Kanada, Fransa, Almanya, Japonya, Birleşik Krallık ve Ukrayna bulunmaktadır.

Kabil'deki ABD destekli hükümet, Amerikan birliklerinin ülkeyi terk etmesinin ardından çöktüğü için, Taliban Ağustos ayında Afganistan'da iktidara geldi .

Uluslararası tanınırlık kazanmaya hevesli olan silahlı grup, yönetiminin 1990'larda hükümette önceki döneminden farklı olacağına söz verdi.

Ancak yeni hükümet şiddetli cezalar uygulamaya devam etti ve Birleşmiş Milletler, Taliban'ın zaferinden bu yana misilleme cinayetleri gerçekleştirdiğine dair "inandırıcı iddialar" konusundaki endişelerini dile getirdi.

Onun içinde raporunda HRW Taliban liderleri belirli askeri veya özel kuvvetler birimlerine bağları için taranmalıdır amacıyla yetkililer ile kayıt ve onların güvenliğini garanti altına alan bir mektup almaya teslim olur güvenlik güçlerini yönlendirilmiş söyledi.

HRW, "Ancak, Taliban bu taramaları, kişileri kayıtlarından sonraki günler içinde gözaltına almak ve özet olarak infaz etmek veya zorla kaybetmek için kullandı ve cesetlerini akrabalarının veya topluluklarının bulması için bıraktı" dedi.

İnsan hakları ihlalleri

Grup, araştırmasının, Taliban'ın Gazne, Helmand, Kunduz ve Kandahar illerinde Afgan güvenlik güçlerinin 100'den fazla eski üyesini öldürdüğünü veya zorla kaybettiğini gösterdiğini söyledi.

Raporda ayrıca, Taliban'ın insan hakları ihlalleri, yolsuzluk, hırsızlık ve diğer suçları araştırmak için bir komisyon kurulduğunu duyurduğu, ancak komisyonun bildirilen herhangi bir cinayetle ilgili herhangi bir soruşturma başlatmadığı belirtildi.

"Taliban'ın suistimalleri önlemek için harekete geçecekleri ve tacizcilerden hesap soracaklarına dair desteklenmeyen iddiaları, şu ana kadar bir halkla ilişkiler dublörlüğünden başka bir şey gibi görünmüyor" dedi.

Taliban, güvenlik güçlerinin eski üyelerine yönelik saldırıları defalarca reddetti ve Kasım ayı sonlarında “kötü karakterli insanları” saflarından temizlemek için bir komisyon kurduğunu söyledi.

Bir ses kaydında, Taliban başkan yardımcısı ve Afganistan İçişleri Bakanı Sirajuddin Hakkani, “kardeşlerimize komisyonla işbirliği yapmaları ve kişisel dostluk temelinde kötü karakterli hiçbir kişiyi koruma veya desteklememeleri” çağrısında bulundu.

Ülke ciddi ekonomik ve insani krizlerle karşı karşıyayken bile, Afgan'ın yurtdışındaki milyarlarca dolarlık varlıkları ve fonları dondurulurken, henüz hiçbir ülke Taliban hükümetini resmen tanımadı.

ABD'li yetkililer bu hafta başlarında Katar'da Taliban temsilcileriyle görüştüler ve insan hakları ihlalleri konusundaki derin endişelerini dile getirdiler ve grubu ülke çapında kadınlar ve kızlar için her düzeyde eğitime erişim sağlamaya çağırdılar.

Kısa bir süre sonra, Cuma günü, Taliban , kadınların “mülk” olarak görülmemesi ve evliliğe zorlanmaması gerektiğini söyleyen kadın haklarına ilişkin bir kararname yayınladı .

Editör: TE Bilisim