Üç BM ajansının Pazartesi günü bildirdiğine göre, Afganistan'da bir yıllık Taliban yönetiminin kadın ve kızların yaşamlarında bir bozulmaya yol açtığı ve insan haklarının tüm yönlerini etkilediği bildirildi.

BM Kadın Birimi İcra Direktörü Sima Bahous, “ Özgür ve eşit yaşam sürme haklarına saygısızlığın arttığı , geçim, sağlık ve eğitime erişim ve şiddet durumlarından kaçma fırsatlarından mahrum bırakıldığı bir yıl oldu” dedi . 

Bayan Bahous, Taliban'ın “titizlikle inşa edilmiş eşitsizlik politikalarının” Afganistan'ı uluslararası toplumun geri kalanından nasıl ayırdığını ve cinsiyet eşitliği ve kadın hakları konusunda on yıllardır kaydedilen ilerlemeyi sadece birkaç ay içinde nasıl sildiğini anlattı. 

'Korkunç bir kendini sabote etme eylemi' 

Afganistan, Taliban'ın tamamı erkeklerden oluşan bir kabineye sahip olması ve Kadın İşleri Bakanlığı olmaması nedeniyle kızların liseye gitmelerinin yasaklandığı ve siyasi katılımlarının fiilen engellendiği  dünyadaki tek ülke .

Afgan kadınların artık çoğunlukla ev dışında çalışmaları kısıtlanıyor, toplum içinde yüzlerini kapatmaları gerekiyor ve seyahat ederken onlara bir erkek refakatçi eşlik etmek zorunda. Ayrıca, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin çeşitli biçimlerine maruz kalmaya devam ediyorlar. 

“ Afganistan'daki kadınlara ve kız çocuklarına yönelik bu kasıtlı ayrımcılık önlemleri, iklimle ilgili ve doğal afetlerden yaklaşık 25 milyon Afgan insanı terk eden küresel ekonomik karşıt rüzgarlara maruz kalmaya kadar büyük zorluklar yaşayan bir ülke için korkunç bir kendi kendini sabote etme eylemidir. yoksulluk içinde ve çoğu aç” dedi.  

BM Nüfus Fonu ( UNFPA ) başkanı Dr. Natalia Kanem'in belirttiği gibi, Afganistan derin bir ekonomik ve insani krizin pençesinde kalmaya devam ediyor.

Risk altında yaşıyor 

Kuraklık ve Ukrayna'daki savaşla daha da kötüleşen gıda ve yakıt fiyatlarındaki artış, nüfusun kabaca yüzde 95'inin ve hane reisinin kadın olduğu neredeyse tüm hanelerin yeterince beslenemediği anlamına geliyor . 

Kanem Hanım  kızların ortaokuldan uzaklaştırılmasının sadece eğitim haklarını ihlal etmekle kalmayıp, potansiyellerini tam olarak gerçekleştirmelerini engellemekle kalmayıp, aynı zamanda onları erken evlilik, erken gebelik, şiddet ve istismar riskleri ile karşı karşıya bıraktığını söyledi . 

“Sağlık sisteminin çöküşü, kadınların ve kız çocuklarının, özellikle ülkenin uzak bölgelerinde yaşayan dokuz milyondan fazla insan için, anne sağlığı hizmetleri de dahil olmak üzere üreme sağlığı hizmetlerine erişimini tehlikeye attı. Her ay ulaşılması zor bölgelerde doğum yapan tahmini 24 bin kadın için doğum aslında bir ölüm cezası olabilir ” dedi. 

Ekonomik maliyetler 

Afganistan, geçen Ağustos ayında Taliban'ın devralmasından önce bile eğitimle mücadele ediyordu, çünkü yüzde 60'ı kız olmak üzere dört milyondan fazla çocuk okula gitmiyordu. 

BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ) tarafından yapılan yeni bir analize göre, kızların ortaokula gitmelerinin engellenmesinin de maddi bir maliyeti var. Ülkenin karar nedeniyle yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının (GSYİH) yüzde 2,5'ini kaybettiğini gösteriyor.   

UNICEF , mevcut üç milyon kız çocuğunun ortaokulu bitirip işgücüne katılması halinde Afgan ekonomisinin 

Gerçek potansiyel reddedildi 

Tahminler, gelecekte kadın öğretmen, doktor ve hemşire açığının yanı sıra adolesan gebelikle ilgili artan sağlık maliyetlerini de içeren, kızların eğitime erişiminin engellenmesinin finansal olmayan etkilerini hesaba katmamaktadır.   

Genel eğitim düzeyi, çocuk yaşta evliliklerin azalması ve bebek ölümlerinin azalması gibi eğitimin daha geniş faydaları da hariç tutulmuştur. 

Analiz, Afganistan'ın geçiş sırasında kaybedilen GSYİH'yi geri kazanamayacağını ve kızların orta öğretim eğitimine erişim ve tamamlama haklarını yerine getirmeden gerçek potansiyel üretkenliğine ulaşamayacağını gösteriyor . 

UNICEF Afganistan Temsilcisi Dr. Mohamed Ayoya, “  23 Mart'ta kızların ortaokula geri dönmeme kararı şok edici ve derinden hayal kırıklığı yarattı ” dedi.

UNICEF, Afganistan'daki her kız ve erkek çocuğunu okulda ve öğrenimde görmek istiyor" dedi. "Bu hedefe ulaşana kadar savunmayı bırakmayacağız. Eğitim sadece her çocuk için bir hak değil, aynı zamanda Afganistan'da gelecekteki büyümenin temelidir."  

Kadın, barış ve kalkınma 

Birleşmiş Milletler, Afganistan'da hizmet vermeye ve oradaki kadın ve kızları savunmaya devam etme taahhüdünü defalarca vurguladı. 

BM Kadın Şefi Bayan Bahous, kadınları hayatın her alanından dışlamanın, nüfusun yetenek ve enerjisinin yarısını nasıl çaldığının altını çizdi .  

Fiili yetkilileri tüm kızlar için okullar açmaya, kadınların istihdamı ve siyasete katılımı üzerindeki kısıtlamaları kaldırmaya ve kadınları haklarından mahrum bırakan tüm kararları ve politikaları iptal  etmeye çağırdı .

Kadınların ve kızların kamusal yaşamın tüm yönlerine tam katılımı olmadan, kalıcı barış, istikrar ve ekonomik kalkınma sağlama şansı çok az ” dedi. 

Bu arada, ajansı, ezici ihtiyaçları karşılamak için “kadınlar için, kadınlar tarafından” hayat kurtaran hizmetlerin sunumunu genişletirken, aynı zamanda tüm sektörlerde kadın liderliğindeki işletmeleri ve istihdam fırsatlarını destekliyor. 

“Bir yıl sonra, kadınların görünürlüğü bu kadar azalmış ve hakları bu kadar ciddi şekilde etkilenmişken, bu durumu ele almak ve tersine çevirmek ve delegasyonlar da dahil olmak üzere Afganistan'daki tüm paydaş katılımına kadınların anlamlı katılımını kolaylaştırmak için doğrudan hedefli, önemli ve sistematik finansman sağlamak hayati önem taşımaktadır. Taliban yetkilileriyle görüşüyor” dedi. 

UNICEF/Alessio Romenzi

Afganistan'da bir kliniğin bekleme odasındaki kadınlar.

İşlemleri hızlandırmak 

UNFPA, Afganistan genelinde varlığını artırdı ve uzak bölgeler de dahil olmak üzere, yine kadınlar için, kadınlar tarafından cinsel sağlık ve üreme sağlığı hizmetlerinin sağlanmasını yaygınlaştırmak için ulusal ortaklarla birlikte çalışıyor.  

Ajans geçen yıl 4,3 milyondan fazla kişiye ulaştı ve hastanelere temel ilaç ve malzemelerin yanı sıra sayısız kadın ve kız çocuğuna adet hijyeni malzemeleri dağıttı. 

Kanem, artan ihtiyaçların ortasında kış yaklaşırken, UNFPA'nın şimdiden çaresiz insanlara mutfak gereçleri ve battaniyeler sağladığını ve daha fazlasını yapmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi. 

“Dünya birbiriyle örtüşen birden fazla krizle karşı karşıya olduğundan , Afganistan'daki kadınları ve kızları unutmamalıyız . Kadınların ve kız çocuklarının temel hakları inkar edildiğinde hepimiz eksiğiz ” dedi. 

“Kadınların ve kızların temel insan hakları olan eğitim, kamusal hayata katılım ve sağlıkları için hayati önem taşıyan hizmetlere erişim hakkı olmadan Afganistan için kalıcı bir barış, iyileşme veya istikrar olamayacağına dair ortak ve kesin inancımızda birleşerek birlikte çalışmalıyız.” 

Editör: TE Bilisim