İlk raporlar, İSKP'nin kale bölgesinde bir Taliban konvoyunun hedef alındığını gösteriyor.

Afganistan'ın doğusundaki Nangarhar vilayetinde Celalabad'da meydana gelen üç patlamada en az üç kişi öldü, 18'den fazla kişi yaralandı.

Hedefin , eyalet başkentinde Taliban'ın geçen bir konvoyu olabileceği bildirildi . Bu, Taliban'ın Ağustos ortasında iktidara gelmesinden bu yana eyaletteki ilk saldırı.

Bir Taliban yetkilisi Guardian'a saldırının niteliğini hâlâ araştırdıklarını söyledi. Saldırıyı nasıl gerçekleştirdiklerini söylemek için henüz çok erken" dedi. "Patlamaların arkasında kimin olabileceğini kesin olarak söyleyemeyiz."

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan şehirdeki bir sağlık yetkilisi, "20 yaralı aldık. Hastaneye kaldırılan iki kişiden kısa süre sonra hayatını kaybetti. Yaralı çocuklarımız ve kadınlarımız da var” dedi.

Celalabad saldırısını şu ana kadar üstlenen olmadı. Ancak İslam Devleti Horasan Eyaleti'nin (İSKP), ülkenin Pakistan ile doğu sınırı boyunca Nangarhar eyaletinin dağlık bölgesinde bulunduğu iddia ediliyor.

Ülkenin başkenti Kabil'de bir başka bombanın patladığı ve iki kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırının hedefinin kim olduğu belli değil ancak yerel halk, manyetik bombanın bir arabayı hedef aldığını söylüyor.

Ağustos ayında Kabil'de iki intihar bombacısının Hamid Karzai uluslararası havaalanında kendilerini patlattığı saldırının sorumluluğunu İSKP üstlendi. Patlamalarda en az 95 Afgan ve 13 ABD askeri öldü ve 100'den fazla kişi yaralandı.

Küresel terörizmi izleyen Ekonomi ve Barış Enstitüsü'ne göre, 2018'de İSKP, çoğu Afganistan'da olmak üzere 1.000'den fazla can alarak dünyanın en ölümcül dördüncü terör grubu olarak yer aldı.

Saldırılar, ABD'nin Afganistan'dan çekilmesini tamamlamasından bu yana ilk ölümcül patlama oldu. İktidara geldikten sonra, Taliban bölgede barış ve istikrarı yeniden tesis etme ve herhangi bir militan örgütü barındırmama sözü vermişti.

Bu yılın başlarında, ABD hava güçlerini Taliban'a karşı konuşlandırmamayı kabul ettikten sonra, Taliban savaşçıları yüzlerce ISKP savaşçısını öldürdüğünü iddia etti. Ancak güvenilir raporlara göre, birçok İSKP savaşçısı kaçmayı başardı ve belki de yeniden toplanıp uyuyan hücreler oluşturabildi.

Taliban'ın şimdi görünüşte güvenli bir şekilde iktidarda olmasıyla birlikte, tam bir iç savaş olası bir ihtimal olmayabilir, ancak İSKP'nin sivillere yönelik saldırı tehdidi yüksek.

Editör: TE Bilisim