Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Perşembe günü yaptığı açıklamada, Afrika'nın COVID-19 aşılarının piyasaya sürülmesinde geride bırakılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, diğer bölgelerdeki ülkeler ikili anlaşmalar yaparak fiyatları artırdığını söyledi. 

Aşılar 50 daha zengin ülkede uygulanmasına rağmen, Gine, şu ana kadar sadece 25 kişinin aşılanmasıyla, kıtada doz alan tek düşük gelirli ülkedir. Bu arada Seyşeller, ulusal bir aşı kampanyası başlatan tek Afrika ülkesidir. 

'Önce biz, önce ben değil' 

"İlk önce ben değil, pandemiyi sona erdirmenin tek yolu bu. Aşı istifleme sadece çileyi uzatacak ve Afrika'nın iyileşmesini geciktirecektir. 

Dr Matshidiso Moeti, DSÖ Afrika Bölge Direktörü, "Pandemiyi sona erdirmenin ilk değil, tek yolu ben değilim. Aşıların istiflenmesi yalnızca çileyi uzatacak ve Afrika'nın iyileşmesini geciktirecektir. En savunmasız Afrikalıların aşıları beklemek zorunda kalması son derece haksızlıktır" dedi .

"Afrika'daki sağlık çalışanları ve savunmasız insanların güvenli ve etkili COVID-19 aşılarına acil erişime ihtiyacı var ." 

Tüm ülkelerin yeni koronavirüs hastalığına karşı her türlü aşıya eşit erişime sahip olmasını sağlamak için COVAX Tesisi olarak bilinen uluslararası bir koalisyon kuruldu . 

Salgın Hazırlık Yenilikleri Koalisyonu (CEPI), Gavi, Aşı İttifakı ve WHO tarafından ortak yürütülmektedir. 

COVAX Tesisi, bir milyardan fazla seçenekle, beş üreticiden iki milyar doz aşı temin etti. GAVI Ülke Programları Genel Müdürü Thabani Maphosa'ya göre teslimat yakında başlayacak. 

“Bu büyük uluslararası girişim, bağışlar, doz paylaşımı anlaşmaları için yapılan çalışmalar ve bizi neredeyse iki milyar doza kadar güvence altına alan üreticilerle yapılan anlaşmalar sayesinde mümkün oldu. Önümüzdeki haftalarda kullanıma sunmayı dört gözle bekliyoruz ”dedi. 

Aşı taahhüdü  

COVAX, bu yılın sonuna kadar Afrika'daki nüfusun en az yüzde 20'sini aşılamayı taahhüt etti. 

Sağlık çalışanlarına, yaşlılar ve önceden sağlık sorunları olanlar gibi diğer hassas gruplara öncelik verilecektir. 

İlk 30 milyon aşı dozunun, Mart ayına kadar ülkelere ulaşmaya başlaması bekleniyor. Genel olarak, kişi başına iki doza göre maksimum 600 milyon doz ödenecektir. 

DSÖ, örneğin aşıların düzenleyici onayı karşılamaması veya üretim, teslimat ve finansmanla ilgili zorluklar nedeniyle zaman çizelgelerinin ve miktarlarının değişebileceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim