İnsan Hakları Derneği, “Ağır Hasta Mahpus Nazime Avras Serbest Bırakılsın” konulu basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın Açıklamasını Hapishane Komisyonundan Meral Nergis Şahin ve Mehmet Acettin okudu.

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu Tarafından Okunan Basın Metni Şu Şekildedir;

AĞIR HASTA MAHPUS NAZİME AVRAS SERBEST BIRAKILSIN!

Covid 19 salgını mahpusların yaşamını tehdit etmeye devam ediyor. Salgının yeniden tırmanışa geçmesi ile birlikte, hapishanelerde yeterli önlem alınmadığına,  tedavi ve sağlığa erişim hakkının ihlal edildiğine dair şikâyetler de tırmanışa geçmiş bulunuyor.

Açıklamalarımızda vurguladığımız üzere; ağır risk grubunda tarif edilen ağır hasta, kronik hastalığı olan, yaşlı ve engelli mahpusların derhal serbest bırakılmaları yaşam haklarının korunması bakımından temel bir talep olarak önemini korumaktadır.

Önceki açıklamalarımızda da değindiğimiz üzere; Pandemi sürecinde  sağlık hakkı yanında temel hak ve özgürlüklere yönelik ihlallerde de artış yaşanmıştır. 

Tedavi Haktır Engellenemez!

Nitekim hasta mahpus Nazime Avras’ın da tutuklu bulunduğu Gebze Kadın Kapalı Hapishanesinde; mahpus odalarında baskın tarzında aramalar yapıldığı, eşyalarının tahrip edildiği,  kitap, defter ve yazı malzemelerinin çöp poşetlerine doldurularak götürüldüğü ve tüm çabalarına rağmen bu eşyaların geri verilmediği, korona bahanesiyle dışarıdan dergi, gazete ve kitap almalarının yasaklandığı, yazdıkları mektupların (özellikle Kürtçe mektupların) karşı tarafa ulaştırılmadığı, yine korona tehlikesi bahanesiyle kanser, şeker, tansiyon hastası mahpusların hastaneye götürülmediği ve hapishanede tedavi edilmeleri için gerekli hiçbir düzenleme yapılmadığı, bildirilmiştir.

Ağır hasta mahpus Nazime Avras'ın durumu ile ilgili ayrıntılara geçmeden önce;  17 Ekim günü Kırıkkale hapishanesinde gardiyanlar tarafından darp edilerek öldürüldüğü iddia edilen Serkan Tümay cinayetinin en kısa sürede aydınlatılması ve faillerinin cezalandırılması için yetkilileri göreve çağırıyor, Tümay'ın ailesi ve sevdiklerine baş sağlığı diliyoruz.

İsrail’de,  hakkında keyfi gerekçelerle "İdari tutukluluk" kararı verilen ve Ofer hapishane konulan Filistinli Mahir El-Ahres’in,  ,  bu haksız uygulamaya karşı 27 Temmuz'da başlattığı ve 90. güne varan açlık grevi  nedeniyle sağlığının bozulduğu ve hastaneye kaldırıldığı  öğrenilmiştir.  Mahpuslarla uluslararası dayanışma adına;  bugün itibariyle açlık grevinin 90. gününde olan Ahres'in taleplerinin bir an önce kabul edilmesini ve serbest bırakılmasını istiyoruz.

Bugün 448. F oturmasında, sağlığa erişim engellemelerine maruz kalan hasta mahpuslardan Nazime Avras'ın durumunu kamuoyu ile paylaşacağız.

Bitlis’in Güroymak ilçesinde, 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi’nden Belediye Eş başkanı olarak seçilen Nazime Avras, seçilme hakkı olmadığı gerekçesiyle görevden alınmasının ardından, 25 Kasım 2016’da “örgüt üyesi olmak”, “örgüt adına eylem ve faaliyetlerde bulunmak”, “Yardım ve yataklık etmek” iddialarıyla tutuklanır. 

Avras, 5 ay boyunca Bitlis E tipi hapishanesinde tutulur ve sonrasında Gebze Kadın Kapalı hapishanesine sevk edilir.  Kardeşinin aktardığı bilgilere göre; ameliyatla tüm rahmi alınmasına ve kanamasının tekrar başlama riski olmasına rağmen, hastanede sadece 2 gün tutulduktan sonra, apar topar hapishaneye götürülür.

Hasta Mahpuslar serbest bırakılsın!

Ameliyatın ardından sağlık kontrolü için hapishane idaresine defalarca hastaneye sevk başvurusunda bulunan Avras'ın talebi geçerli bir gerekçe gösterilmeden her defasında reddedilir. Hatta en son yaptığı hastaneye sevk başvurusuna idare tarafından "iyisin, idare et" gibi bir yanıt verilir. 

Kardeşi A. Avras;  ablası Nazime Avras'ın 50 yaşında, kalp ve şeker hastası olduğunu, son zamanlarda terleme şikâyetinin arttığını,  şikâyetlerinin revir doktoru ve hapishane idaresi tarafından dikkate alınmadığını, hapishane koşullarında ablasının durumunun her geçen gün daha da ağırlaştığını ve corona riski nedeni ile ablasının yaşamından kaygı duyduklarını söylemiştir.

İnsan hakları savunucuları olarak, mahpuslar için çok zor geçen bu sürecin keyfi uygulamalarla daha da zorlaştırılmamasını, mahpusların temel haklarının ihlaline son verilmesini, hapishane koşullarının iyileştirilmesini ve son olarak hasta, yaşlı ve engelli mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunması bakımından gerekli adımların derhal atılmasını ve serbest bırakılmalarını istiyoruz. 

Nazime Avras Serbest Bırakılsın!

Hasta Mahpuslar serbest bırakılsın!

Tedavi Haktır Engellenemez!

İNSAN HAKLARI DERNEĞİ İSTANBUL ŞUBESİ / HAPİSHANE KOMİSYONU

Editör: TE Bilisim