İnsan hakları grubu, Uygurlara ve diğer Müslüman azınlıklara karşı 'insanlığa karşı suçlar' işlendiğini iddia ediyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün yeni bir raporunda, Çin'in uzak batısındaki Sincan bölgesinin, Uygurların ve ağırlıklı olarak Müslüman diğer etnik azınlıkların sistematik ve devlet tarafından organize edilen “insanlığa karşı suçlara varan toplu gözaltı ve işkence” ile karşı karşıya kaldığı bir “distopya cehennemi” haline geldiği belirtildi. Eski tutukluların görgü tanığı ifadeleri.

Af Örgütü Perşembe günü yayınlanan bir çalışmada, azınlık gruplarının dini geleneklerini, dillerini ve kültürlerini terk etmeye zorlandıklarını ve yüzlerce gözaltı merkezinden oluşan bir ağ içinde daha önce işlenen soykırım ve etnik temizlik iddialarını destekleyerek kitlesel gözetime tabi tutulduklarını söyledi .

Af Örgütü, 50'den fazla eski kamp tutuklusunun, 2017'den bu yana Çin makamları tarafından yaptırım uygulanan toplama kamplarındaki Uygurların ve diğer grupların koşulları ve muamelesi hakkında ayrıntılı bir iç açıklama sağlayan yeni ifadesini Uluslararası Af Örgütü ile paylaştığını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü genel sekreteri ve eski bir BM insan hakları araştırmacısı Agnès Callamard, “Çinli yetkililer, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde şaşırtıcı ölçekte bir distopik cehennem manzarası yarattı” dedi.

Uygurlar, Kazaklar ve diğer Müslüman azınlıklar, dini ve kültürel kimliklerini yok etmekle tehdit eden insanlık suçları ve diğer ciddi insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya.

"Çok sayıda insanın toplama kamplarında beyin yıkamaya, işkenceye ve diğer aşağılayıcı muamelelere maruz kalması, milyonlarca insanın da geniş bir gözetim aygıtının ortasında korku içinde yaşaması insanlığın vicdanını sarsmalı."

160 sayfalık raporda, kamplarda işkence ve diğer kötü muamelelerin sistematik olduğu ve günlük yaşamın her yönü, laik, homojen Çin ulusu ve Komünist parti ideallerini zorla aşılamak amacıyla düzenleniyor.

Son günlerde Çin, aynı azınlık gruplarını hedef alan ve 20 yıl içinde 2,6 ila 4,5 milyon doğumu azaltmayı hedefleyen doğum kontrol politikaları uygulamakla da suçlanıyor .

Uygurlar ve Kazakların yanı sıra Sincan'daki Hui, Kırgız, Özbek ve Tacik azınlıklar da kampanyaya dahil edildi.

Çin, toplama kamplarının “aşırılık” tehdidine karşı koymayı amaçlayan mesleki eğitim merkezleri olduğunu söyleyerek daha önce soykırım ve etnik temizlik suçlamalarını reddetmişti .

Çarşamba günü Pekin, aile üyelerine ve eski komşularına , Sincan'daki soykırım ve insanlığa karşı suç iddialarını araştıran bir Birleşik Krallık özel mahkemesine çıkan tanıkların ifadelerini reddetmelerini de sundu . Ancak bir insan hakları savunucusu, Pekin'deki tanıkların “baskı altında” konuşuyor olabileceği konusunda uyardı.

'Kaplan sandalye' sorgulaması

Raporda, 2017 yılının başından bu yana çok sayıda Uygur erkek ve kadının yanı sıra diğer Müslüman etnik azınlıkların keyfi olarak gözaltına alındığı veya hapse atıldığı belirtildi.

Bunlar arasında, BM'nin toplama kamplarına gönderildiğini tahmin ettiği bir milyona ek olarak, hapishanelere gönderilen yüz binlerce kişi de var . Al Jazeera, Uygurların gözaltı merkezlerindeki deneyimlerini detaylandıran benzer tanık ifadeleri yayınladı .

50'den fazla eski tutuklunun tümü, Uluslararası Af Örgütü'ne, dini temalı bir resme sahip olmak veya yurtdışındaki biriyle iletişim kurmak gibi tamamen yasal görünen davranışlar nedeniyle gözaltına alındıklarını söyledi.

Tanıklar, birçoğunun karakollarda yoğun bir şekilde sorguya çekildiğini ve sürecin dayak ve uyku yoksunluğu içerdiğini söyledi.

Ayrıca 24 saate kadar "kaplan sandalyeler" adı verilen, bacaklarına iliştirilmiş demirler ve vücudu ağrılı pozisyonlarda tutan kelepçelerle oturmak zorunda kaldılar.

Telefonunda WhatsApp mesajlaşma platformu olduğu için gözaltına alınan bir kadın, gözaltı altındaki yaşamın, sabahın erken saatlerinde yapılan bayrak kaldırma töreninden bir dizi sınıf oturumuna ve diğer hücre arkadaşlarını izlemek için gece geç saatlerde yapılan görevlere kadar yoğun bir şekilde düzenlendiğini söyledi.

“Kendin için bir dakika kalmamıştı. Çok yorgunsun," kadın, Uluslararası Af Örgütü tarafından alıntılandı.

Sistematik işkence

Raporda, görüşülen her eski tutuklunun, elektrik şoku, su ve uyku yoksunluğu ve aşırı soğuğa maruz kalma dahil olmak üzere işkence veya diğer kötü muameleye maruz kaldığı belirtildi.

Hücre arkadaşını savunduğu için cezalandırılan yaşlı bir kadın, küçük, karanlık, soğuk ve penceresiz bir odaya götürüldüğünü, burada elleri ve ayakları kelepçeli olduğunu ve üç gün boyunca demir bir sandalyede oturmaya zorlandığını söyledi.

İki eski tutuklu, ağır prangalar takmaya zorlandıklarını söyledi - bir vakada bir yıl boyunca. Diğerleri elektrikli coplarla şok veya biber gazı püskürtüldüğünü anlattı.

Bazı tutuklular defalarca işkence gördüklerini bildirirken, diğerleri hücre arkadaşlarının işkence görmesini izlemeye zorlandıklarını söyledi.

Uluslararası Af Örgütü, bir tutuklunun 72 saat boyunca bir kaplan sandalyesinde hücre arkadaşlarının önünde tutulması sonucu öldüğüne inanılan ve bu süre boyunca kendi üzerine idrarını ve dışkısını yaptığı bir vakayı öğrendi.

Callamard, "Çin, gözaltı kamplarını derhal dağıtmalı, bu kamplarda ve hapishanelerde keyfi olarak tutuklu bulunan kişileri serbest bırakmalı ve Sincan'daki Müslümanlara yönelik sistematik saldırılara son vermelidir" dedi.

"Uluslararası toplum, bu tiksintiyi kesin olarak sona erdirmek için sesini yükseltmeli ve birlikte hareket etmelidir."

ABD Senatosu komitesi Perşembe günü, Uygur savunucuları ve ABD'li araştırmacıların ifadeleriyle Sincan'daki iddia edilen vahşeti ele alan bir oturum düzenledi.

ABD'li yasa koyucular, güneş panelleri ve zorla çalıştırma ile yapılan diğer ürünlerin ithalatını yasaklamayı düşünüyor ve Çin'in Sincan'daki kitlesel baskısını sağlamada ABD teknoloji firmalarının rolünü araştırmayı planlıyor.

Af Örgütü raporunu Senato duruşma kaydının bir parçası olarak kabul eden Senatör Tim Kaine, “Atabileceğimiz çok somut adımlarımız var” dedi.

Mart ayında ABD, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in “soykırım ve insanlığa karşı suçlar” olarak adlandırdığı olaylar nedeniyle Çinli yetkililere özel yaptırımlar uygulamak üzere AB, İngiltere ve Kanada'ya katıldı.

Şubat ayında Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Pekin'in Uygurlara ve diğer gruplara yönelik politikasını savundu ve BM İnsan Hakları Konseyi'ne “Sincan'da hiçbir zaman sözde soykırım, zorla çalıştırma veya dini baskı olmadı” dedi.

Ayrıca BM insan hakları komisyoncusunu kapalı bölgeyi ziyaret etmeye davet etmiş, ancak herhangi bir zaman çerçevesi vermemişti.

Af Örgütü, Xinjiang'da kayıp olan ve gözaltına alındığına inanılan Müslüman azınlıklardan 60'tan fazla kişinin serbest bırakılmasını sağlamak için kampanyasını hızlandıracağını söyledi.

Bu arada, avukatların Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (ICC) Çin'in binlerce Xinjiang'ı Tacikistan'dan Çin'e zorla iade ettiğine dair yeni kanıtlar sunmasıyla Pekin daha fazla baskıyla karşı karşıya .

Pekin, suistimal iddialarını reddediyor ve ICC tüzüğüne imza atmıyor. Tacikistan üye ve avukatlar, üyeliğin Çin'in Uygurlara kötü muamele ettiği iddialarını mahkemeye taşımanın bir yolu olabileceğini umuyor.

Avukat Rodney Dixon, "ICC savcısına sunulan ve Çinli yetkililerin doğrudan Tacikistan'da – bir ICC Tarafı Devlet – eylemlerini gösteren bu yeni kanıt dosyasına dayanarak, ICC'nin soruşturma açma yetkisine sahip olduğu açık” dedi. Uygur grupları, yaptığı açıklamada.

SOURCE: AL JAZEERA

Editör: TE Bilisim