AKPM İzleme Komitesi başkanı Michael Ostrup Jensen yaptığı açıklamada, AKPM İzleme Komitesi'nin Türkiye'nin Dağlık Karabağ ihtilafındaki kışkırtıcı söylemini kınadığını ve Ankara'yı bu tür eylemleri durdurmaya çağırdığını söyledi.

“Bir kez daha hatırlatırım ki, Avrupa Konseyi'ne üye olarak , her iki ülke de ( Ermenistan ve Azerbaycan ) anlaşmazlıklarını barışçıl yollarla çözme yükümlülüğünü üstlenmişlerdir.

Tüm üye devletlere yüklenen bu yükümlülük aynı zamanda tüm devletler anlamına da gelir. -PACE web sitesinde yayınlanan bir açıklamada komite başkanı, "Üyeler, savaşan devletleri ihtilaflarını zorla çözmeye sevk eden her türlü eylemden kaçınmalıdır." Dedi.

Türkiye'nin kışkırtıcı söylemini kınadılar

Komite üyeleri, "Bu bağlamda, Türkiye'nin kışkırtıcı söylemini kınadılar ve ayrıca çatışmaya doğrudan katılım konusunda haber yaptılar ve bunu derhal durdurmaya çağırdılar."

Jensen, "Ermenistan ile Azerbaycan arasında yeni bir düşmanlık patlak vermesinin neden olduğu hem sivil hem de askeri insanların trajik ölümü" haberini üzüntü ve üzüntü ile karşıladığını belirtti. 

Jensen yaptığı açıklamada, "Bu çatışma hızla bölgede istikrarı ciddi şekilde tehdit eden tam ölçekli bir savaşa dönüşüyor," dedi ve "bu çatışmanın barışçıl bir şekilde çözülmesinin bir alternatifi yoktur."

Karabağ'da temas hattındaki çatışma 27 Eylül'de başladı. Ermenistan ve Azerbaycan, Karabağ'da başkenti Stepanakert de dahil olmak üzere tanınmayan cumhuriyetin barışçıl yerleşim yerlerinin bombalandığını bildiriyorlar.

Ermenistan, Ankara'nın Bakü'yü aktif olarak desteklediğini iddia ederek, ilk kez sıkıyönetim ve genel seferberlik ilan etti. Azerbaycan'da kısmi seferberlik, bazı yerlerde sıkıyönetim başlatıldı.

Rusya, ABD ve Fransa liderleri, muhalif tarafları çatışmaları durdurmaya ve ön koşulsuz müzakereleri başlatmaya çağırdı. Türkiye, içinde bulunduğu durumun başka bir ağırlaşmasına karşın Azerbaycan'a talep ettiği desteği sağlayacağını açıkladı.

Karabağ'daki çatışma, Dağlık Karabağ Özerk Bölgesi'nin Azerbaycan SSCB'den ayrıldığını açıkladığı Şubat 1988'de başladı. 1992-1994'teki silahlı çatışma sırasında Azerbaycan, Dağlık Karabağ ve yedi komşu bölge üzerindeki kontrolünü kaybetti.

1992 yılından bu yana, Rusya, ABD ve Fransa olmak üzere üç eşbaşkanın başkanlık ettiği AGİT Minsk Grubu çerçevesinde çatışmanın barışçıl çözümüne ilişkin müzakereler yürütülüyor.

Azerbaycan toprak bütünlüğünü korumada ısrar ediyor, Ermenistan, NKR müzakerelere taraf olmadığı için tanınmayan cumhuriyetin çıkarlarını koruyor.

Editör: TE Bilisim