Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, 11 Eylül 2021 tarihinde Mersin’in Yenişehir ilçesine bağlı Menteş Mahallesi’nde apartman görevlisi olarak çalışan Engin Arici’nin evinin işaretlenmesi üzerine Alevilere yönelik nefret söylemlerini, tehditleri ve ev işaretlemelerini bir kez daha Meclis gündemine taşıdı. Kenanoğlu, İçişleri Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde bugüne kadar yaşanan benzer olaylara ilişkin verdiği soru önergelerinin yanıtsız bırakıldığını belirterek nefret suçlarının üzerine ciddiyetle gidilmediği için Alevilere düşmanlık besleyenlerin cesaretlendirildiğini ifade etti.

(HDP) İstanbul Milletvekili Ali KENANOĞLU, soru önergesinde

Alevi toplumuna yönelik nefret söylemi, tehditler ve evlerinin işaretlenmesi gibi vakalar artarak devam etmektedir. Bu vakaların hız kesmemesinin nedenlerinden biri de kamu otoritesinin etkin bir şekilde harekete geçmemesinden kaynaklanmaktadır. Bugün itibariyle 2012 yılından bu tarafa, farklı tarih ve bölgelerde toplam otuz dokuz (39) vaka gerçekleşmiştir.

Alevilerin evlerine çarpı (X) işareti konulması ve tehdit içeren yazılar yazılması, Alevi toplumuna karşı nefret suçuna girmektedir. Bu nefret suçunu işleyenlerin üzerine ciddiyetle gidilmediği, faillerine ulaşılmadığı ve kamuoyuna bu konularda yeterli bilgi verilmediği bilinen bir gerçekliktir. Bu durum Alevilere düşmanlık besleyenlere cesaret vermekte ve sonraki vakaların rahatlıkla yaşanmasına sebep olmaktadır.

En kısa zamanda güçlü bir irade ortaya konulmazsa, Sivas, Maraş, Çorum gibi Alevi katliamlarının acısını ve öfkesini üzerinden atamamış Alevi toplumunun, benzer trajedileri bir daha yaşama riski taşımaktadır.

Alevilere ait evlerin işaretlenmesi ile ilgili olarak;

2012 yılında, Adıyaman, İzmir, Gaziantep, Erzincan, Aydın, Balıkesir, Mersin, İstanbul illerinde,

2013 yılında, İstanbul, Ankara, Adıyaman, Malatya illerinde,

2014 yılında, İstanbul ilinde,

2015 yılında, Adıyaman, İzmir, İzmit, Elâzığ, İstanbul, Ankara illerinde,

2016 yılında, Adıyaman, Ankara illerinde,

2017 yılında, Adana, Malatya, İstanbul, Manisa illerinde,

2019 yılında, Ankara, İzmir ilerinde,

2020 yılında, Malatya, İstanbul illerinde,

2021 yılında, Yalova, Mersin illerinde,

Muhtelif tarihlerde, evler, kapılar, duvarlar, sokak başları, araçlar, apartmanlar, dernekler gibi onlarca ev veya mekâna işaretleme, hakaret gibi tehditler yazıldığı kamuoyuna yansıyan haberlerden bilinmektedir.

Ancak, bugüne kadar haberlere yansıyan bu otuz sekiz (38) vaka ile ilgili kamuoyuna aydınlatıcı bir bilgi aktarılmadığı gibi, 03/12/2019 tarihli, 4297 sayılı, 21/10/2020 tarihli, 9349 sayılı, 26/01/2021 tarihli, 10978 sayılı ve 26/08/2021 tarihli, 14029 soru önergelerimize de yanıt verilmemiştir.

Son olarak, 11 Eylül 2021 tarihinde, Mersin/Yenişehir ilçesine bağlı Menteş mahallesinde apartman görevlisi olarak çalışan Engin Arici’nin kapısına “Kürt Alevi Defol” ifadesi yazılmıştır.

Bu bağlamda;

  1. Yukarıda belirtilen olaylarda, kamuoyuna yansıyan bilgilerin yer aldığı otuz sekiz (38) vaka ile ilgili ne tür bir işlem yapılmıştır, faili tespit edilenler hangi vakalardır?
  2. Bu otuz sekiz (38) vakadan faili tespit edilenlere nasıl bir işlem yapılmıştır?
  3. Bu sorularımız neden cevapsız bırakılmaktadır?
Editör: TE Bilisim