Bu yaz sonunda Alman kasabalarının ve şehirlerinin sokaklarını kaplayan tüm siyasi afişler ve reklam panoları arasında, taşıtları raylarında bırakma olasılığı en yüksek olanlar, kırmızı trafik ışığına maruz kalanlardır.

Genellikle Alman solunun kenarındaki Marksist-Leninist partilere özgü sade bir renk şeması kullanan posterler birden fazla açıdan şaşırtıcı: Resmin ortasında, solcu bir ayak takımına daha az benzeyen kel, takım elbiseli bir adam oturuyor. -Bölgesel bir inşaat derneğinde kredi başvurunuzu inceleyen orta düzey bir yöneticiden daha radikal bir değişim vaat ediyor.

Barikatlardaki bürokrat eylemi işe yaramış görünüyor: Almanya 26 Eylül'de sandık başına gitmeden üç hafta önce, takım elbiseli gri adam, Sosyal Demokrat Olaf Scholz, giden şansölye Angela'nın yerini almak için beklenmedik bir şekilde kendini kutup pozisyonuna itti. Merkel .

Almanya'nın koalisyon hükümetinde son dört yıldır rektör yardımcısı, şu anda halkı Merkel'in süreklilik adayı olabileceğine ikna etmek için kendi partisinin rakibi Armin Laschet'ten daha iyi bir iş yapıyor.

Geçen hafta yayınlanan anketler, Scholz'un merkez soldaki SPD'sinin Laschet'in Hıristiyan Demokrat Birliği'ne yüzde 3-5 puan önde gittiğini gösteriyor; bu, Almanya'nın mevcut en eski partisinin 2002'de Gerhard Schröder başkanlığındaki federal seçimleri kazandığında en son sahip olduğu bir konum.

Geçtiğimiz on yılın büyük bir bölümünde SPD, Merkel'in partisiyle uzlaşan koalisyonlar yoluyla enerjisi tükenmiş, soldan siyasi yelpazenin merkezine ve oradan tekrar slalom yaptıktan sonra ayırt edici profilinden yoksun bir güç gibi görünüyordu.

Ancak şu an, etkileyici iki rakipten daha azına karşı çıkma şansına sahip olduğunuzda ve sıkı, iyi yürütülen bir kampanyayı bir araya getirebildiğinizde, tüm bunların düzeltilebileceğini gösteriyor.

Ajansı daha önce Alman Sosyal Demokratlarına ve Avusturya'nın muhafazakar ÖVP'sine danışmanlık yapan bir siyasi iletişim uzmanı olan Frank Stauss, “SPD mükemmel bir kampanya buldu” dedi. "Scholz'un mesajıyla %100 uyumlu."

CDU, Nisan ayında Merkel'in halefi olarak Laschet'i aday göstermeyi kabul etti ve kampanyası, adayına göre özel olarak tasarlanmaktan çok uzak görünüyordu ve komik bir şekilde tutarsız olarak görülüyordu. Bir CDU afiş , (en azından onun soyadını sayesinde yoluyla sonraki Laschet, bir güçlü koruyucusu daha liberal bir uzlaşma oluşturucu fazlası gibi görülen bir politikacının bir resme “Almanya güçlü kalır Böylece” sloganı var lasch araçlar  Almanca lackadaisical” ).

Annalena Baerbock'u ilk şansölye adayı olarak gösteren ve Mayıs ayında kısa bir süreliğine anketlerin zirvesine yükselen Yeşiller Partisi, 40 yaşındaki intihal iddiaları üzerine tökezledikten sonra güvenini kaybetmiş izlenimi veriyor. Posterlerinin çoğu, onu Green'in ortak lideri Robert Habeck ile birlikte tasvir ediyor ya da gençlerin ve ailelerin kargo bisikletlerindeki Photostock görsellerine dayanıyor.

Sadece SPD'nin kampanyası tamamen üst koltuğa oturtmak istediği adama odaklanmış durumda. Leon Goretzka ve Joshua Kimmich gibi futbolcular için kampanyalar yürüten bir spor pazarlama uzmanı olan Raphael Brinkert tarafından tasarlanan bu, Scholz'un sıkıcı ama yetkin bir teknokrat imajını bir erdem haline getiriyor.

Scholz, sağda, Yeşil aday Annalena Baerbock ve CDU'dan Armin Laschet ile bir TV tartışmasında.
Scholz, sağda, Yeşil aday Annalena Baerbock ve CDU'dan Armin Laschet ile bir TV tartışmasında. Fotoğraf: Michael Kappeler/EPA

Birkaç afişte, Hamburg'un boş yüzlü eski belediye başkanı arkasına yaslanıyor ve kameraya seçim vaatlerini içeren bir kart tutuyor: asgari ücret artışı, istikrarlı emekli maaşları, yılda 400.000 ev inşaatı. Scholz packt das an , “Scholz onu sıralayacak” sloganıdır. Mayıs 2020'de kampanya üzerinde çalışmaya başlayan Brinkert, müvekkilini sevilmek için yanıp tutuşan bir politikacı değil, etkili bir uygulayıcı olarak nitelendirdi. Politikacıların spor pazarlamasından neler öğrenebilecekleri sorulduğunda Brinkert, "Bazen şansı olanlar şanslı olur" dedi.

Afişleri ve akılda kalıcı sloganları tutuklamak kendi başlarına seçimleri kazanmaz ve CDU ve Yeşiller adayları seçmenler tarafından bu kadar gaf eğilimli ve sevilmediklerini kanıtlamasaydı, Scholz'un partisi içinde bile SPD'nin düşüşünü sürdüreceğinden çok az şüphe var. Bir parti çalışanı, merkez soldaki dalgalanmayı açıklarken, "Kaos teorisinden de alıntı yapabilirsiniz" dedi.

Ancak afişler seçimleri değiştirebilseydi, basılı malzemenin hala önemli bir rol oynadığı Almanya'da olurdu. Stauss, “Şu anda siyasi afiş gerçek bir rönesans geçiriyor” dedi.

Siyasi reklamlarla ilgili düzenlemeler parti TV yayınlarının oynatma süresini sınırlandırıyor ve Stauss, günümüzde herhangi bir partinin sosyal medyada hakim olması için çok fazla kanal olduğunu söyledi.

"Her yıl pahalı poster kampanyalarına daha az harcamak istediğimizi söylüyoruz ve her yıl bunların hala bir fark yarattığını görüyoruz" dedi. "Seçmenlerin hala dışarı çıkması gerekiyor ve sokakta yüz göstermezseniz fark ediyorlar: kavgayı bıraktığınızı düşünüyorlar."

Bu Almanya'da emsali olmayan bir oylama olacak: Avrupa'nın en büyük ekonomisinde daha önce hiçbir seçim yapılmamışken, görevdeki şansölye hala son derece popüler ama yeniden seçilmek için yarışmıyor. Böyle bir takımyıldızda, kendilerini Merkel'in süreklilik adayı olarak gösteren politikacılar için küçük jestler büyük bir fark yaratabilir.

Televizyonda yayınlanan üç tartışmanın ilkinde Scholz, Merkel'in tarzı hakkında o kadar doğru bir izlenim verdi ki - rakipleri birbirine girerken, tarafsız bir şekilde kavganın üzerine çıktı - çoğu izleyici onu gecenin galibi olarak oyladı ve başbakanın kendisi müdahale etmek zorunda kaldı. Ertesi gün, Sosyal Demokrat ile kendisi arasında “Almanya'nın geleceği için büyük bir fark” olduğunu netleştirmek için.

Önümüzdeki haftalarda Scholz, maliye bakanı ve rektör yardımcısı olarak görev süresinin kendisine muhafazakar ve ekolojik rakiplerinin sahip olmadığı türden bir uluslararası nüfuz sağladığını seçmenlere hatırlatmak için muhtemelen daha fazlasını yapacak.

Kampanya izinde, 63 yaşındaki oyuncu, küresel bir asgari kurumlar vergisi oranı planlarından bahsederken en yüksek tezahüratları aldı - Scholz'un haklı olarak Fransız meslektaşı Bruno Le Maire ile başlattığını iddia ettiği bir plan.

Şüpheciler, seçmenlerin Yeşiller Partisi ve CDU'da olduğu gibi reklam panosu sloganlarının arkasındaki politikaları incelemek için daha fazla zamanı olduğunda SPD'nin liderliğinin buharlaşmaya başlayacağını söylüyorlar.

Muhafazakarlar, geçen hafta boyunca, Scholz'un Yeşiller ve sol kanat Die Linke ile bir koalisyon oluşturup oluşturmayacağını öngördükleri “sola doğru kaymaya” karşı uyumlu bir kampanya yürüttüler - merkez solun şimdiye kadar taktik nedenlerle göz ardı etmeyi reddettiği bir seçenek . Scholz'un destekçileri, rakiplerinin gidişatı değiştirme şansını çoktan kaçırdığını söylüyor. Pandemi sonucunda seçmenlerin %40-50'sinin bu yıl posta yoluyla oy kullanması bekleniyor. Posta oyları iki haftadır seçmenlerle birlikte.

Editör: TE Bilisim