Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda'nın bazı bölümlerinde Çarşamba gününden beri etkili olan sağanak yağış onlarca can kaybı ve ciddi hasara neden oldu.

Sel sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı Almanya'da en az 59 oldu. Onlarca kişinin de kayıp olduğu belirtiliyor. Belçika'da da en az 11 kişi hayatını kaybetti.

Meteoroloji uzmanları Cuma günü de şiddetli yağışların süreceği uyarısında bulundu.

Almanya'da en çok Rheinland-Pfalz ve Kuzey Ren- Vestfalya eyaletleri etkilendi. En kötü etkilenen yerlerde incelemelerde bulunan Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin Genel Başkanı Armin Laschet, aşırı iklim olaylarının iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu belirtti.

Laschet "Bu gibi olaylarla daha sık karşılaşıyor olacağı, bu iklim koruma önlemlerini hızlandırmamız gerektiği anlamına geliyor çünkü iklim değişikliği tek bir bölgeyle sınırlı değil" dedi.

Belçika'da çalışmalar yavaş ilerliyor

Sağanak yağış yüzünden Belçika'da arama kurtarma çalışmaları yavaş ilerliyor. Liege Belediyesi yetkilileri, Maas nehrinde yüksek su seviyesi nedeniyle bölgede durumun hala kritik olduğunu söyledi.

Liège ve Namur kentlerinde alçak bölgelerdeki kent sakinlerine evlerini tahliye etmeleri çağrısı yapıldı. Maas Mechelen kentinde 3 köy, su baskını tehdidi nedeniyle boşaltıldı. Verviers bölgesinde bu gece sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

Hollanda'da Maas nehri en yüksek su seviyesine ulaştı. Ölçümlere göre nehirden saniyede 3,1 milyon litreden fazla su akıyor.

Bu nedenle Maastricht kentindeki iki mahallede yaşayan yaklaşık 10 bin kişiye, olası baskın nedeniyle evlerini boşaltma çağrısı yapıldı.

Hollanda'nın Venlo kentindeki VieCuri Hastanesi de, diğer hastaları tahliye ederek, olası su baskınları için kurtarma çalışmalarına hazırlık yapıyor.

Barajın yıkılma tehlikesi var

Almanya'nın Bonn kenti yakınlarındaki Rheinbach kasabasının bir kısmı, bir barajın yıkılma tehlikesi nedeniyle tahliye edildi.

Tedbir amaçlı tahliye için Alman ordusuna ait kamyonlar kullanılıyor. Kasaba sakinleri akraba ve tanıdıkların yanına ya da belediye binasına yerleştirildi.

Yüzlerce asker ve 2.500 arama kurtarma görevlisi Almanya'da çalışmalar için polise yardım ediyor.

Almanya'da son yıllarda sel felaketi yüzünden yaşanan en yüksek can kaybı bu olayla meydana geldi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Selin yaşandığı yerlerde insanların üstesinden gelmek zorunda kaldığı felaketten ötürü şoke oldum. Hayatını kaybedenlerin ve kaybolanların aileleri için derin bir üzüntü duyuyorum" dedi.

200 bin eve elektrik verilemiyor

Sağanak yağışın en fazla etkili olduğu Almanya'nın Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz eyaletleri ile Lüksemburg, Belçika ve Hollanda'nın bazı bölümlerinde olağanüstüsü hal ilan edildi. Bu bölgelerde yüzlerce evi su bastı. Birçok kent ve kasabaya dünden beri elektrik verilemiyor.

Almanya'da 200 bin evin elektriksiz kaldığı tahmin ediliyor. Santrallerin sel suları altında kalması nedeniyle arıza giderme çalışmaları yapılamıyor.

Şiddetli sağanak yağış ve selden etkilenen kişileri kurtarmak için silahlı kuvvetlerin yanı sıra Avrupa Sivil Koruma Destek Ekipleri de göreve çağrıldı.

Almanya medyasına göre, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletindeki Euskirchen kasabasında şiddetli yağışlar sonucu 8 kişi hayatını kaybetti.

Rheinland - Pfalz eyaletindeki Eifel kenti yakınlarındaki Ahrweiler bölgesinde, suların yükselmesi nedeniyle 6 ev çöktü. 18 kişinin yaşamını yitirdiği bölgede, 70 kişinin de kayıp olduğu bildirildi. Alman yetkililere göre, bölgede 25 ev daha çökme tehlikesiyle karşı karşıya.

Almanya'nın Köln kentinde iki ayrı bodrum katında, su baskını nedeniyle ölen yerde 72 yaşındaki bir kadın ve 54 yaşındaki bir erkeğin cesetleri bulundu.

Reinbavh, Solingen ve Kamen'de su baskını nedeniyle ölen 3 kişinin yanı sıra, kurtarma çalışmalarına katılan 2 Alman itfaiyecinin de hayatlarını kaybettikleri belirlendi.

Belçika'da da ilk belirlemelere göre 6 kişi öldü. Eupen'den 22 yaşında bir genç ile Liege kenti yakınlarındaki Aywaille'den 50 yaşında bir erkek, su baskını nedeniyle hayatını kaybetti. Sele kapılan15 yaşında bir kız çocuğu ise, hala kayıp.

Liege kenti yakınlarındaki Pepinster kasabasında da daha önce boşaltılan ondan fazla evin çöktüğü belirtildi. Sivil savunma ekipleri, Pepinster'deki insanları botlarla tahliye etmeye çalışıyor.

BBC'nin Belçika prodüktörü Bruno Boelpaep, ülkenin doğusundaki Pepinster bölgesinden görüntüler paylaştı.

Evler boşaltılıyor

Sağanak yağış ve fırtına nedeniyle kurtarma çalışmaları yavaş ilerlerken, insanlara, evlerinin üst katları ya da çatılarından beklemeleri çağrısı yapılıyor.

Olumsuz hava koşulları nedeniyle Belçika-Almanya tren seferleri ile yağışların sürdüğü bölgelerdeki toplu taşıma seferlerine ara verildi.

Hollanda'nın güney ucundaki Valkenburg kentinde işyerlerini su basması nedeniyle gıda sıkıntısı yaşandığı belirtiliyor. Hollanda Ordusu, Belçika, Almanya sınırındaki bölgede birçok evi boşaltıyor.

Sel ve çökme tehlikesi nedeniyle çok sayıda kişi tahliye edilerek, bakım merkezlerine yerleştiriliyor.

Sağanak yağışın hâlâ devam ettiği bölgede Ren Nehri ve kollarında su seviyesinin artması, Almanya, Hollanda ve Belçikalı yetkilileri endişelendiriyor. Bu nedenle bölgede olağanüstü halin bir süre daha devam etmesi bekleniyor.

Hollandalı yetkililere göre, nehirlerdeki su seviyesi, 1993 ve 1995 yıllarında yaşanan sel baskınlarından daha yüksek. Bu nedenle bölgedeki yerleşim yerlerinin boşaltılması bekleniyor.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, yaşanan sel felaketi nedeniyle hayatını kaybedenlere baş sağlığı diledi. Ülkenin her yerinde içişleri ve savunmanın tüm imkanlarının seferber edildiğini belirten De Croo, uluslararası yardıma da başvurabileceklerini bildirdi.

Editör: TE Bilisim