Berlin polisi, Almanya'nın koronavirüs kısıtlamalarına karşı protestolar sırasında 300 göstericiyi tutukladı.

Çoğunlukla barışçıl gösteriler için şehirde yaklaşık 38.000 kişi sokaklara döküldü.

Yetkililerin taş ve şişe attığı söylenen sağcı ajitatörleri sorumlu tuttuğu bir mitingde yaklaşık 200 kişi tutuklandı.

Diğer Avrupa şehirlerinde de benzer gösteriler yapıldı ve bazı göstericiler virüsü bir aldatmaca olarak nitelendirdi.

Koronavirüs kısıtlamaları ve 5G gibi sorunları protesto etmek için Londra'nın Trafalgar Meydanı'nda binlerce kişi toplandı. "Maskeler ağızlıktır" ve "yeni normal = yeni faşizm" yazan tabelalar asıldı.

Benzer protestolar Paris, Viyana ve Zürih'te gerçekleşti.

Almanya'da ne oldu?

Polis, Brandenburg Kapısı yakınlarındaki bir grubun güvenlik kurallarına uymadıkları için dağılmasını emretti, ardından taş ve şişeler atıldıktan sonra 200 kişiyi tutukladı.

Berlin polisi Twitter'da "Maalesef başka seçeneğimiz yok" dedi. "Şimdiye kadar alınan tüm tedbirler şartlara uyulmasına yol açmadı."

Protestocular yerlere sıkıştı ve bir noktada birlikte yere oturdu.

Yaklaşık 30.000 kişilik ikinci bir grup, konuşmaları duymak için huzur içinde bir araya geldi.

Tutuklananlar arasında, bir hoparlör aracılığıyla kalabalığa seslenen aşçılık yazarı ve komplo teorisyeni Attila Hildmann da vardı.

Almanya şimdiye kadar Avrupa'nın bazı bölgelerini etkileyen vaka dalgasını görmemiş olsa da, enfeksiyon oranı artıyor. Yeni vaka sayıları en son Nisan ayında görülen yükseklere ulaşıyor.

Berlin protestolarına kimler katıldı?

Bay Geisel, Unter den Linden'deki Rus Büyükelçiliği önünde protesto yapan kişilerin "aşırı sağcılar" olduğunu ve yedi polis memurunun yaralandığını söyledi.

Bazı protestocular daha sonra Reichstag binasındaki bir kordonu kırdı ve polis tarafından biber gazı kullanarak dağıtıldı.

Alman haber sitesi Deutsche Welle, kalabalık arasında aşırı sağı destekleyen bayrak ve tişörtlerin görülebileceğini bildirdi.

Zafer Sütunundaki Kapının batısındaki gösteri, Stuttgart merkezli Querdenken 711 (veya Lateral Thinking 711) tarafından organize edildi. Grubun Facebook'ta 16.000'den fazla takipçisi var ve büyük ölçüde şifreli mesajlaşma hizmeti Telegram aracılığıyla iletişim kuruyor.

Koronavirüs düzenlemelerinin Almanya anayasasında yer alan temel hak ve özgürlükleri ihlal ettiğine inanıyor ve kaldırılmasını istiyor.

Grup daha önce 1 Ağustos'ta Berlin'de "özgürlük günü" adıyla bir protesto düzenledi. Bazıları aşırı sağdan ve bazı komplo teorisyenleri de dahil olmak üzere Covid-19'un var olduğuna inanmayan binlerce kişi katıldı.

Protestolar ayrıca Robert F Kennedy Jr.'dan destek aldı. Suikasta kurban giden ABD'li Demokrat başkan adayı Robert F Kennedy'nin oğlu ve suikasta kurban giden ABD Başkanı John F. Kennedy'nin yeğeni olan aşı karşıtı kampanyacı Berlin'deki gösterilerde.

Kennedy, Zafer Sütunu'ndaki kalabalığa, amcasının 1963'te totalitarizme karşı çıkmak için Berlin'e hitap ettiğini ve "bugün Berlin'in yine totalitarizme karşı cephe olduğunu", bir gözetim devleti ve 5G telefon ağlarının gücü konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi.

Çevrimiçi olarak paylaşılan fotoğraflar da komplo teorisi QAnon ile bağlantılı bayraklar ve sloganlar gösterdi. Geniş kapsamlı, temelsiz komplo teorisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın hükümette, iş dünyasında ve medyada Şeytan'a tapan elit sübyancılara karşı gizli bir savaş yürüttüğünü söylüyor.

Katılımcılar arasında aileleri ve çocukları da vardı. Bazı insanlar sadece protesto hakkını istediklerini söylediler.

Bir gösterici, 43 yaşındaki Berlin sakini Stefan, Agence France-Presse'e şunları söyledi: "Aşırı sağcı bir sempatizan değilim, temel özgürlüklerimizi savunmak için buradayım."

Bir mitingde yaklaşık 100 kişinin katıldığı ana yürüyüşe karşı protestolar da gerçekleşti. RBB yayıncısı RBB'ye göre bazı katılımcılar "Naziler ve Faşistlerle yürüyorsunuz" diye bağırdı.

Almanya'nın Covid-19 önlemleri nelerdir?

Ülke, önleme, tespit etme, kontrol altına alma ve tedavi etme olarak anılan müdahale çerçevesinin uygulanmasında en etkili ülkelerden biriydi.

Özellikle 70'lerin üzerindeki ölüm oranını daha düşük tutmada etkili oldu.

Nisan ayı başlarında fiziksel mesafeyi rahatlatmaya başladı, ancak Ağustos ayında artış gösteren enfeksiyonları izlemeye devam etti.

Perşembe günü, Şansölye Angela Merkel ve 16 federal eyalet, sipariş üzerine yüz maskesi takmadıkları için minimum 50 € (45 £; 59 $) para cezası verdi. Önemli halka açık etkinliklere getirilen yasak da önümüzdeki yıla kadar uzatıldı.

Bayan Merkel, "Bu virüsle uzun süre yaşamak zorunda kalacağız. Hala ciddi." Dedi. Kışın daha zor hale geleceğini söyledi.

Almanya, diğer büyük Avrupa ülkelerinden daha az olmak üzere 242.000 enfeksiyon kaydetti. Johns Hopkins Üniversitesi araştırmalarına göre, 9,297 ölüm rakamı Rusya, İngiltere, İspanya, Fransa ve İtalya'daki rakamlardan oldukça düşük 

Editör: TE Bilisim