Almanya'nın iki meclisi, Rusya'nın kapasiteyi kısıtlaması nedeniyle gaz kıtlığı korkuları arasında elektrik üretimini desteklemek amacıyla, kömürle çalışan elektrik santrallerini yeniden etkinleştirmek için acil durum yasasını onayladı.

Hareket, hükümetin çevreci ekonomi bakanı Robert Habeck tarafından “acı verici ama gerekli” olarak tanımlandı. Kısa vadeli bir kriz yönetimi aracı olarak gerekli olduğunu savunan koalisyon hükümetindeki önde gelen Yeşillerin desteğine sahip.

Cuma günü parlamentonun üst meclisi tarafından nihai onay verildi ve yenilenebilir enerjilerin genişlemesini hızlandırmak için - kısmen onları kamu güvenliği meselesi olarak sınıflandırarak - bir asgari oran belirlemek de dahil olmak üzere bir önlem paketi ile birlikte kabul edildi. her federal devletin rüzgar santrallerine izin vermesi gereken arazi.

Ancak çevre aktivistleri, böylesine yüksek derecede kirletici bir enerjiyi kullanmanın potansiyel geri dönüşünün çok fazla bir uzlaşma olduğunu ve Almanya'nın en temel iklim hedeflerini bile kaçırma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu savunuyorlar.

Ukrayna ihtilafından önce Almanya, gazdan çok daha fazla karbon yoğun olduğu için 2030 yılına kadar kömürü aşamalı olarak kaldırmayı planlıyordu. 

Ancak, Almanya'nın son derece bağımlı olduğu Rusya'dan gelen gaz arzı, Rusya akışı azalttıktan sonra kısa sürede azalmaya başlayınca, nafile olan kömürle çalışan elektrik santrallerini yeniden başlatmak için hamleler yapıldı.

Önlemler, Almanya'yı Rus gazından vazgeçirmeye, şantaja daha az açık hale getirmeye ve çok çeşitli endüstriyel süreçler için tasarruf edilmesi gereken gaz yerine elektrik üretmek için kömür kullanarak kıştan önce enerji kaynaklarını korumaya yardımcı olmayı amaçlıyor.

Sanayi patronları Cuma günü hareketi memnuniyetle karşıladı. Alman Sanayiciler Federasyonu (BDI) yaptığı açıklamada, kararı "geç olması hiç olmamasından iyidir" olarak nitelendirdi.

“Politika ve ekonomi, gaz tasarrufu yapmak, depolama tesislerinin önümüzdeki ısıtma mevsimi öncesinde dolu olmasını sağlamak için yaz aylarını acilen kullanmalı. Aksi takdirde, sanayi üretiminde keskin bir düşüşle birlikte ciddi bir gaz sıkıntısıyla karşı karşıyayız. Bu gergin durumda önemli olan her gün ve tasarruf edebileceğimiz her metreküp gazdır.”

Savaş patlak verdiğinde gaz depolama tesislerinin yalnızca üçte biri doluydu. Cuma gününe kadar, tasarruf önlemleri ve başka yerlerden malzeme tedarik etme çabaları arasında kademeli olarak yaklaşık %63 kapasiteye dolmuştu. Ancak, uzmanların Almanya'yı kışı geçirmesi gerektiğini söylediği 1 Kasım'a kadar ulaşılacak %90 hedefinden hala önemli bir mesafe var.

Halihazırda evlere ve sanayiye mümkün olduğunca fazla enerji tasarrufu yapmaları yönünde çağrıda bulunuldu. Habeck duşlarının süresini azaltmaktan bahsetti ve Almanları da aynısını yapmaya teşvik ediyor. Başka yerlerde belediyeler sokak aydınlatmasını azaltmak, yüzme havuzlarının sıcaklığını düşürmek için önlemler aldı ve hatta bazı konut birlikleri kiracılarına sıcak su tedarik etmeye bile başladı.

Gaz faturaları şimdiden iki katına çıktı ve kış boyunca dört katına çıkabilir. Haback, “Bazı ailelerin bir aylık gelirine denk gelen artışlardan bahsediyoruz” diye uyardı.

Savaşın başlangıcında, Almanlardan Vladimir Putin'i cezalandırmak için gaz kullanımını kesmeleri isteniyordu. Artık mesaj, kışın ısınmayı sağlamak için gaz kesmeye geçti.

Baltık Denizi'nden Almanya'ya uzanan Nord Stream 1 boru hattı üzerinden Rusya'dan gelen gaz arzı, normal seviyelerin yaklaşık %40'ına düşürüldü. Pazartesi günü, boru hattının yaklaşık 10 gün süreyle kapatılması beklenen yıllık bakım projesi, bir dönüm noktası olarak görülüyor. Habeck ve diğer hükümet yetkilileri tarafından desteklenen, Rusya'nın boru hattını arızalı parçalar bahanesiyle tamamen kapatma fırsatını kullanabileceğine dair yaygın korkular var.

Habeck Perşembe günü parlamentoya verdiği demeçte, Almanya'nın koşullara rehin olduğunu söyledi, ancak aynı zamanda eski Angela Merkel hükümetinin enerji politikalarını da suçladı. Eriyen buzdağlarının önünde poz veriyorsanız ve haklı olarak [nükleer] enerjiye sırtınızı dönmeye karar verirseniz, ancak bunun çalışması için bir altyapı oluşturmanız gerektiğini unutursanız, iklim politikası kararları alıyorsanız ancak geri dönmüyorsanız. Onları önlemlerle donatmak, Almanya'yı yağmurda ayakta bırakmak gibi bir şey” dedi.

Parlamento iklim koruma ve enerji komitesi başkanı Klaus Ernst, kömürle çalışan santralleri yeniden yakma kararının “iklim politikası felaketi” olduğunu söyledi.

Aşırı soldaki Links partisinin bir üyesi olan Ernst, Almanya'nın şu anda intikam almak istediği Rusya'ya yaptırımlar uygulayarak kendisini “kendi ülkemizi hedef aldığımız ülkeden daha sert vuran önlemleri kavrama” konumuna getirdiğini söyledi. yaptırımlarla vurdu”.

Rusya'dan gelen gaz arzı durursa, Almanya'nın ikinci dünya savaşından bu yana en kötü ekonomik kriziyle karşı karşıya kalacağını söyledi.

Yeşiller'in başkanı Ricarda Lang, kömür santrali kararının "mide ağrısına" neden olduğunu, ancak kısa vadede önümüzdeki aylarda enerji güvenliğini sağlamanın hayati önem taşıdığını söyledi. "Bu nedenle, kömür santrallerinin yeniden kullanılmasına izin vermemiz doğru, ancak aynı zamanda, 2030 yılına kadar kömürden çekilme hedefimize bağlı kalmayı başardığımızdan emin olmak için tabii ki cesaretimizi kırmamız gerekiyor."

Editör: TE Bilisim