16 yıllık görev süresi Pazar günkü Almanya genel seçimleriyle sona ererken, Şansölye Angela Merkel, yıllar süren sağlam büyüme ve düşük işsizliği denetleyen selefinin Gündem 2010 ekonomik reformlarının meyvelerini topladı. Ancak eleştirmenler genişleyen eşitsizliği kınıyor. FRANCE 24, Berlin'den raporlar.

Merkel , 2005 genel seçimlerinde onu koltuğundan indirmeden önce , Sosyal Demokrat selefi Gerhard Schroeder , hem vergileri hem de refah sistemini kesen Gündem 2010 ekonomik reform paketleri ile Alman kamuoyunu ikiye böldü .

Alman sağındaki uluslararası gözlemciler ve sesler, bu politika paketinin ülkenin ekonomik dinamizmini geri kazandırdığına inanıyor. Almanya'da işsizlik oranı, Merkel'in göreve gelmesinden bu yana yarıya inerek tam istihdama yaklaştı.

Berlin'deki küçük bir nakliye tedarik üreticisi olan Muller-Zeiner Industrieverpackungen'in CEO'su Gabriele Kostner, “Tam kapasitedeyiz” dedi.

Merkel'in muhafazakar CDU partisinin bir üyesi olan Kostner, “İhracatımız geçtiğimiz yıllarda iyi gelişti” diye devam etti. “Bayan Merkel, dünyanın bir numaralı kadın politikacısı. İyi itibarı ürünlerimize de yansıdı.”

Ancak sağlık ve dijital hizmetler gibi sektörlerdeki düşük maaşlar, nüfusun yarısının Alman servetinin yüzde 99,5'ine sahip olmasıyla eşitsizliği artırdı.

İşçilerin beşte biri yalnızca geçici işlere sahipken, üç milyonu çocuk olmak üzere 13 milyon Alman yoksulluk içinde yaşıyor olarak sınıflandırılıyor.

20 Alman şehrinde yaklaşık 7000 çocuğa yardım eden çocuk yoksulluğuyla mücadeleye adanmış bir STK olan Arche'nin kurucusu Bernd Siggelkow, “Çocuklarımız yol kenarında kaldı ve pandemi bunu gerçekten açıkça ortaya koydu” dedi. “Maddi sorunları olduğu kadar eğitim sorunları da var. Ebeveynler iyi bir eğitim almadığında çocuklarına yardım edemezler.”

FRANCE 24 raporunun tamamını izlemek için yukarıdaki video oynatıcıya tıklayın. 

Editör: TE Bilisim