Almanya'da soldaki Linke, 26 Eylül seçimlerinin ardından Pazartesi günü Sosyal Demokratlar ve Yeşiller'in olası koalisyon ortakları olarak, iki büyük partiye sosyal sorumluluklarını yerine getirme konusunda en iyi şansı sunduklarını savundu.

Merkez soldaki Sosyal Demokratlar'ın (SPD) Şansölye Angela Merkel'in muhafazakarları üzerinde yapılan anketlerde açık bir şekilde önde olması, Almanya'da ve ötesinde, yakın çekişmeli seçimlerden sonra olası koalisyon seçeneklerine dikkat çekti.

Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve en kalabalık ülkesi olan Almanya'nın, Merkel'in 16 yıllık merkez sağ liderliğinden sonraki rotası belirsiz.

Pazartesi günü yayınlanan, kitlesel satış yapan Bild gazetesi için bir INSA anketi, SPD'nin %26 destekle liderliğini sürdürdüğünü, muhafazakarların %20,5 ve Yeşillerin %15,5 önünde olduğunu gösterdi. İş dostu Hür Demokratlar %12,5'te ve Linke %6,5'teydi.

Federal Meclis'te (parlamentonun alt meclisi) Linke'yi yöneten Dietmar Bartsch gazetecilere verdiği demeçte, "Hükümetin sorumluluğunu üstlenmeye hazırız."

SPD'nin şansölye adayı Olaf Scholz Pazar günü sol eğilimli Yeşillerle yönetmek istediğini söyledi. Ancak anketler, Parlamentoda istikrarlı bir çoğunluğa ulaşmak için üçüncü bir tarafın desteğine ihtiyaç duyacağını gösteriyor.

Böyle üç yönlü bir bağlantı, ya muhafazakarlarla takım kurmayı tercih eden Hür Demokratlar (FDP) ya da Linke ile bir SPD/Yeşiller ittifakına işaret ediyor.

Hem SPD hem de Yeşiller, muhafazakarların söylediği gibi, Almanya’nın merkezci ana akımından büyük bir sarsıntı anlamına geleceğini söylediği böyle bir koalisyondan rahatsız olacaklardı.

Scholz, NATO askeri ittifakına, ABD ile transatlantik ortaklığına ve sağlam kamu maliyesine açıkça bağlı olmadığı sürece partinin hükümete uygun olmadığını söyleyerek defalarca Linke'den uzaklaştı.

Linke, SPD'ye ve Yeşillere, ulusal asgari ücreti yükseltmek, süper zenginler üzerindeki vergileri artırmak ve yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmak gibi kampanya taahhütlerini yerine getirmek için en iyi şansı sunduklarını söyledi.

Bartsch, SPD ve Yeşillerin sağa yaslanıp FDP ile takım kurmalarının "seçim sahtekarlığı" olacağını, çünkü artık kampanya vaatlerini yerine getiremeyeceklerini söyledi.

Muhafazakar aday Armin Laschet'in "kararlılık" vaadi, iklim değişikliği, göç ve COVID-19 pandemisi konusunda endişeli seçmenlerde yankı uyandırmıyor.

Editör: TE Bilisim