Çoğu Alman, toplumlarında ırkçılığın var olduğunu ve sadece azınlıkları değil, burada yaşayan herkesi etkilediğini kabul ediyor. Ülkenin ilk Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık raporu bazı şaşırtıcı sonuçlar buldu.

Hiç ırkçılık kurbanı oldunuz mu? Yakın zamanda yapılan bir ankette, Almanya'da yaşayanların %22'si bu soruya "evet" yanıtını verdi. Alman Entegrasyon ve Göç Araştırmaları Merkezi'nden (DeZIM) araştırmacılar Nisan-Ağustos 2021 arasında 5.000 telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Ayrıca medyada yer alan haberleri, akademik makaleleri ve yasal belgeleri de incelediler.

Bulguları, enstitünün "Irkçı Gerçekler - Almanya Irkçılıkla Nasıl Başa Çıkıyor" başlıklı ülke çapındaki ilk çalışmasında yayınlandı. Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık Monitörü'nün (NaDiRa) bir parçasıdır ve Perşembe günü Berlin'de DeZIM direktörü Naika Foroutan tarafından sunuldu.

"Almanya'da %90'ının ırkçılık olduğunu söylemesine gerçekten şaşırdık" diyen Bakan, araştırmacıların yaklaşık yarısının "Irkçı bir toplumda yaşıyoruz" ifadesine katılmalarına da şaşırdıklarını da sözlerine ekledi. Bu, insanların  kurumsal ve yapısal ırkçılık konusunda bir farkındalığa sahip olduklarını gösteriyor, dedi.

Çalışma altı gruba yönelik tutumlara odaklandı: Yahudiler, Müslümanlar, Sinti ve Romanlar, Siyahlar, Asyalılar ve Doğu Avrupalılar. İnsanların ten ve saç rengine göre değil, aynı zamanda başörtüsü taktıkları veya yabancı bir isme sahip oldukları için ayrımcılığa maruz kaldıklarını tespit etti.

Rapor ayrıca, çalışma ekibinin ayrımcılıkla ilgili olarak "derecelendirme" olarak tanımladığı fenomeni de tartışıyor. Örneğin, iş gücü veya konut piyasasındaki ayrımcılık söz konusu olduğunda, araştırmacılar "Yahudileri veya Siyah insanları etkilediğinde, Sinti ve Romanları veya Müslümanları içerdiğinden daha fazla ırkçı olarak tanımlandığını" buldular.

Ankete katılanların neredeyse yarısı, bilim tarafından uzun süredir çürütülmesine rağmen, insan "ırklarının" var olduğuna inandıklarını söyledi. Bu görüş, anketteki daha yaşlı katılımcılar tarafından orantısız bir şekilde tutuldu. Ankete katılanların üçte biri, genel olarak belirli etnik grupların diğerlerinden daha çalışkan olduğuna inandıklarını söyledi.

Ankete katılanların üçte biri ırkçılık kurbanlarının "aşırı duyarlı" olduğunu söyledi. Yaklaşık %45'i "siyasi doğruculuğun" ve ırkçılığa muhalefetin ifade özgürlüğünü kısıtladığına inandıklarını söyledi. Almanya'da çoğunluk ırkçılığın var olduğunu kabul etse de, gündelik hayatın bir parçası olarak görülüyor. Almanya'daki insanların neredeyse %65'i devlet yetkililerinin ırkçı ayrımcılık uyguladığını varsayıyor.

Irkçılık tüm sosyal grupları kesiyor

Foroutan, "Irkçılığı kabul etmek, ırkçılık karşıtı olduğunuz anlamına gelmez" dedi. Ve ırkçılığı deneyimleyenler, diğerlerinden "daha az ırkçı davranmazlar".

Araştırmacılar, ırkçılığın bir eğitim veya köken meselesi olmadığını ve ırkçılığın kurbanlarının da fail olabileceğini buldu.

Cinsiyet araştırmalarındaki bulgularla paralellikler gören Foroutan, gözlemlenen bu daha çok bir hiyerarşi meselesi. "Irkçılık ve cinsiyetçilik teorik olarak aynı seviyede oynuyor" diye bitirdi.

Yeşiller partisi politikacısı Aile Bakanı Lisa Paus, raporun sonuçlarını kısmen "şok edici" olarak nitelendirdi.

Çalışma, daha yüksek bir örgün eğitim seviyesinin ırkçı ayrımcılığa karşı koruma sağlamadığını buldu.

Aile bakanı, "Yani ırkçılığın başarılı entegrasyonla hiçbir ilgisi yok ," diyerek sözlerini tamamladı.

Ankete katılanların %70'i ırkçılığa karşı harekete geçmeye istekli olduklarını söyledi. Foroutan, özellikle gençlerin ırkçılıkla mücadele etmeye kararlı olduklarını ve bunu kabul etme olasılıklarının daha düşük olduğunu açıkladı.

Federal Hükümetin Irkçılıktan Sorumlu Komiseri Sosyal Demokrat Parti'den Reem Alabali-Radovan raporun yayınlanmasından sonra, "Almanya ırkçılık sorununu biliyor" dedi. Irkçılık Monitörü değişime yönelik önemli bir adımdır, diye ekledi.

Basın toplantısında Aile Bakanı Paus, planlanan Demokrasiyi Geliştirme Yasası'nın "aşırılıkçılık ve ırkçılığa karşı sivil toplum katılımı için daha kalıcı yapılar" sağlamasını beklediğini vurguladı. Halihazırda hazırlanmakta olan mevzuat, ülkede aşırılıkçılıkla mücadele eden taban inisiyatiflerinin desteklenmesi ve finanse edilmesi için bir temel sağlamayı amaçlıyor.

Ulusal Ayrımcılık ve Irkçılık Monitörü, politika yapıcıların ırkçılıkla mücadele etmek için harekete geçmeleri için bir veri tabanı ve kıyaslama sağlamayı amaçlamaktadır. Bütçe komitesinin bunun için finansmanı onaylaması şartıyla, her iki yılda bir yeni bir araştırma yapılacaktır.

Bu makale aslen Almanca olarak yazılmıştır.

Editör: TE Bilisim