Almanya: Mahkeme, büyük mülteci istismarı davasında 4 kişiyi para cezasına çarptırdı

Almanya'da bir sığınma merkezi videosunun öfkeye yol açmasından yıllar sonra, bir mahkeme eski gardiyanları ve bir sosyal hizmet görevlisini mültecilere fiziksel ve sözlü tacizde bulunduğu için para cezasına çarptırdı.

NDR yayın kuruluşunun bildirdiğine göre, bir Alman mahkemesi Çarşamba günü küçük batı kasabası Burbach'taki bir sığınma merkezinde mültecilere kötü davrandığı için dört kişiyi para cezasına çarptırdı .

Dava , 2014'ün sonlarında istismarın cep telefonu görüntülerinin kamuoyuna açıklanmasıyla büyük tepkiye yol açtı .

Batıdaki Siegen kentindeki mahkeme, sığınma merkezindeki üç eski gardiyana ve bir sosyal hizmet görevlisine, özgürlüğünden yoksun bırakma nedeniyle 900 € ile 3.500 € (1.065-4.100 $) arasında değişen para cezası ödemesine hükmetti. 

Çarşamba günü yargılanan dört kişiden biri de zorlamadan suçlu bulundu.

Gardiyanların davası nedir ?

Mahkeme, güvenlik görevlilerinin mültecileri ev kurallarını ihlal ettikleri iddiasıyla günlerce yasadışı bir şekilde kilit altında tutuldukları bir "sorunlu odada" fiziksel ve sözlü taciz ettiğini söyledi. 

Karara göre, dokuz olayda gardiyanlar, odalarında sigara içmek gibi küçük ihlaller için onları "disipline sokmak" için mültecileri bu odaya yerleştirmişti.

Sığınma merkezinde ne oldu?

Korkunç görüntüler kamuoyuna açıklandığında skandal Almanya'da şok dalgaları gönderdi .

Sızdırılan fotoğraflardan birinde, bir güvenlik görevlisi, fotoğraf çekilmeden önce bilinci kapalı dövülen kelepçeli bir mültecinin boynuna ayağıyla poz verdi.

Diğer görüntülerde, bir mültecinin kusmuk lekeli bir şilte üzerinde yatmaya zorlandığı görülüyor.

Kasım 2018'de, gardiyanlar, sosyal hizmet uzmanları ve belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu 38 sanık hakkında dava açıldı. Mahkeme, 14 kişiye ceza verdi.

Mahkeme ayrıca altı sanığı beraat ettirirken, beş sanığı da görevden aldı. Sekiz bağımsız deneme halen devam etmektedir.

European Home Care (EHC) şirketi, istismar sırasında mülteci tesisini işletmişti. Alman Kızıl Haçı, skandalın ardından mülteci tesisindeki operasyonları devraldı.

Editör: TE Bilisim