FRANKFURT, 17 Temmuz - Kurtarma ekipleri, yarım asırdır ülkenin en kötü doğal afetinde birçok kasaba ve evde çökmeye devam ederken, Cumartesi günü batı Almanya'nın selden zarar gören bölgelerinde hayatta kalanları aradı.

Cumartesi günü polis tahminlerine göre, Köln'ün güneyindeki Ahrweiler semtinde yaklaşık 90 kişi de dahil olmak üzere selde en az 133 kişi öldü. Yüzlerce insan hala kayıp.

Yetkililer, Köln yakınlarındaki Wassenberg kasabasında bir barajın yıkılmasının ardından Cuma günü geç saatlerde yaklaşık 700 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Geçtiğimiz birkaç gün içinde, çoğunlukla Rheinland Pfalz ve Kuzey Ren-Vestfalya eyaletlerini vuran sel, tüm toplulukları güç ve iletişimden kesti.

Sel, Belçika ve Hollanda'yı da vurdu. Belçika'da en az 20 kişi öldü .

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ve Kuzey Ren-Vestfalya eyalet başbakanı Armin Laschet, Cumartesi günü en çok etkilenen şehirlerden biri olan Erftstadt'ı ziyaret edeceklerdi.

Laschet, Eylül ayında yapılacak genel seçimlerde CDU partisinin adayı olacak. Sellerin yıkımı, oylama öncesinde iklim değişikliği konusundaki tartışmayı yoğunlaştırabilir.

Bilim insanları uzun zamandır iklim değişikliğinin daha şiddetli sağanaklara yol açacağını söylüyorlar . Ancak bilim adamları Cuma günü yaptığı açıklamada, bu amansız sağanaklardaki rolünün belirlenmesinin araştırılmasının en az birkaç hafta süreceğini söyledi.

Editör: TE Bilisim