Almanya'nın batısındaki Bad Neuenahr-Ahrweiler yakınlarındaki Schuld'da sel felaketi. Ahrweiler bölgesindeki selde 1300'den fazla kişinin kaybolduğuna inanılıyor.

Almanya'daki yıkıcı sel, yaklaşık 60 kişinin ölümüne neden olurken, Şansölye Angela Merkel , kapsamı ancak önümüzdeki günlerde görülecek bir “felaketin” kurbanlarına derin üzüntü duyduğunu ifade ederken, yalnızca bir bölgede binden fazla kayıp .

Perşembe gecesi, Almanya'nın batısındaki Ahrweiler bölgesindeki yetkililer, kısmen cep telefonu şebekelerinde meydana gelen hasar nedeniyle yaklaşık 1.300 kişinin kayıp olduğuna inanılırken, ölü sayısının artmasının beklendiğini söyledi .

Sadece Bad Neuenahr-Ahrweiler kasabasında Perşembe günü 1.000'den fazla kurtarma görevi gerçekleştirildi ve bazıları devam ediyor.

Bölgeye, Rheinland-Pfalz eyaleti ve komşu Kuzey Ren-Vestfalya ve Baden-Württemberg eyaletlerinden gelen 1000'den fazla acil servis personeli yardım ediyordu. Ahrweiler yetkilileri, hasarın boyutunu söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Ölü sayısı içinde 59 seviyesinde bulunuyor Almanya'ya güneye Rheinland-Palatinate komşu en az Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde ölü 30 ve 28 ile,. Rheinland-Pfalz'da ölenler arasında, engelliler için bir yardımlı yaşam tesisinin dokuz sakini ve kurtarma çalışmalarına katılan iki itfaiyeci de vardı.

Ölü sayısının Belçika dan gelen haberlere göre, en az 11'e yükseldi.

Rheinland-Pfalz eyaletinin valisi Malu Dreyer bölge parlamentosuna yaptığı açıklamada, "Ölüler var, kayıp insanlar var, hala tehlikede olan çok sayıda insan var" dedi. "Böyle bir felaket görmedik. Gerçekten yıkıcı.”

Washington ziyareti sırasında Beyaz Saray'da konuşan Merkel, "korku, umutsuzluk, acı ile karakterize bir gün" olarak nitelendirdi ve yüz binlerce insan birdenbire felaketle karşı karşıya kaldı.

Lüksemburg ve Hollanda'daki birçok insanın da acı çektiğini belirterek, "Empatim ve kalbim, bu felakette sevdiklerini kaybeden ya da hala kayıp insanların akıbeti için endişelenen herkesle birlikte" dedi.

Merkel, hükümetinin etkilenenleri "acılarıyla yalnız bırakmayacağını" ve "sıkıntılarında onlara yardım etmek için elinden geleni yaptığını" da sözlerine ekledi.

ABD başkanı Joe Biden, ikili görüşmeler yaptıktan sonra düzenlediği basın toplantısı için yanında duran sel olayını bir trajedi olarak nitelendirdi.

Biden, "Size ve Almanya halkına, Almanya ve komşu ülkelerde son 24 saatte meydana gelen sel nedeniyle meydana gelen yıkıcı can kaybı ve yıkım nedeniyle Amerikan halkının en içten taziyelerini ve başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum" dedi.

Alışılmadık derecede şiddetli yağmurlar dört ülkeyi sular altında bıraktı, nehirlerin taşmasına ve şehir ve kasabalarda sokakları su basmasına neden olurken, yüz binlerce hanenin elektriği kesildi.

Almanya'da kurtarma helikopterleri yukarıda daireler çizerken çaresiz sakinler evlerinin çatılarına sığındı. Eyfel dağlarındaki Schuld kasabasında, bir gecede birkaç evin çökmesi sonucu 70 kişinin kayıp olduğu bildirildi.

Ailesinin evi hasar gören 65 yaşındaki Edgar Gillessen, "Felaket oldu" dedi. "Burada yaşayan tüm bu insanlar, hepsini tanıyorum. Onlar için çok üzülüyorum, her şeylerini kaybettiler” dedi. “Orada bir arkadaşın atölyesi vardı, ayakta hiçbir şey yok, fırın, kasap, hepsi gitmiş. Korkutucu. Düşünülemez."

Köln'ün güneyindeki Ren-Sieg ilçesindeki yetkililer, bir barajın yıkılabileceği korkusuyla Steinbach rezervuarının altındaki birkaç köyün boşaltılması emrini verdi.

Bölgedeki hasarın tam boyutu, birçok köyün sel suları ve yolları geçilmez hale getiren toprak kaymaları tarafından kesilmesinden sonra belirsizliğini koruyor. Sosyal medyada yayınlanan videolar, caddelerde süzülen arabaları ve evlerin kısmen çöktüğünü gösterdi.

AB Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen yardım sözü verdi ve Papa Francis taziyelerini iletti ve makamı, Papa'nın yaralılar ve kayıplar ile geçim kaynaklarını kaybedenler için dua ettiğini söyledi.

Editör: TE Bilisim