Almanya'nın iç istihbarat teşkilatı "Yeni Sağ"a daha fazla ilgi göstermeye başladı. Irkçı ideolojileri kurnazca ve kurnaz profesyonel yöntemlerle zorlayan hareket.

Ulusal istihbarat teşkilatının en son yıllık raporundaki kısa bir alt bölüm, Alman güvenlik güçlerine yeni bir duyarlılığın sızmaya başladığını gösteriyor. 

Bundesverfassungsschutz (BfV) tarihinde ilk kez ülkedeki siyasi aşırılık yanlılarının yıllık kataloğuna "Yeni Sağ" üzerine bir bölüm ekledi. BfV'ye göre bu etiket, şiddet içeren saldırılar düzenlemeyen, ancak Alman anayasasını tehdit eden sağcı bir "kültür devrimini" besleyen bireyler ve kuruluşlardan oluşan "gayri resmi bir ağ" anlamına geliyor.

Yeni Sağ terimi yeni olmaktan başka bir şey değil: İlk olarak 1960'ların solcu öğrenci gösterilerine karşı bir karşı hareketi tanımlamak için Fransa'da ortaya atılan bu terim , bugün sağcı yelpazede uzak mesafeler arasındaki uçurumu kapatmayı amaçlayan bir akım haline geldi. -sağ aşırılık ve demokratik meşruiyet.

İnce ve stratejik

BfV'ye göre Yeni Sağ, incelikleriyle de tanımlanıyor: Haziran ayı ortasında yayınlanan raporda, "Aşırı sağcı dernekler her zaman açık değildir" deniyordu. Ancak genellikle insan onuru, hukukun üstünlüğü ve demokrasi ilkelerini ihlal ederek çeşitli ifadelerle kendilerini tanıtıyorlar” dedi.

Demokrasi ve Sivil Toplum Enstitüsü'nün (IDZ) aşırı sağcılığa ilişkin araştırma direktörü Axel Salheiser, rapora yeni dahil edilmesini memnuniyetle karşıladı. DW'ye "Bunlar şimdiye kadar kesinlikle Verfassungsschutz'un kör noktalarıydı" dedi. "Burjuva merkez ile aşırı sağcı sınırlar arasındaki gri bir alandan veya süreklilikten bahsediyoruz ve bu, devlet korumasıyla ilgili kategorilerin yeniden incelendiğini gösteriyor." 

Salheiser'a göre, Yeni Sağ, kendisini orta sınıf, vatansever ve muhafazakar olarak sunarken aynı zamanda "radikal anti-demokratik, etnik-ırkçı ve anti-liberal konumlar" olarak adlandırdığı şeyi zorlamaya yönelik bilinçli stratejisiyle karakterize edilir.

Bunlar arasında öne çıkan, güçlü, gizli bir Batılı seçkinin (genellikle Yahudi olarak kodlanır) Afrika ve Orta Doğu'dan kitlesel göç yoluyla etnik olarak beyaz insanları yerinden etmeye çalıştığını savunan "Büyük Yer Değiştirme" komplo teorisidir. 

Ancak BfV yeni alt bölümüne hangi kuruluşları yerleştirdi ve bunlar neyi temsil ediyor? Hiçbiri yasaklanmadı, hatta gizli gözetim altına alınmadı, ancak hepsi BfV tarafından "şüpheli vakalar" olarak tanımlanıyor. Daha önceki BfV raporlarında sadece bir tanesi, Kimlik Hareketi'nden bahsedilmişti.  

Almanya Kimlik Hareketi (IBD)

Kimlik Hareketi , on yıldan daha kısa bir süre önce, özellikle gençleri harekete geçirmeyi amaçlayan flaş çeteler gibi halka açık gösterilerle adını duyurmuş , Avrupa çapında sağcı bir örgüttür. 

BfV'ye göre, 2020'de Almanya'da yaklaşık 575 üyeye sahipken, IBD'nin web sitesi 300 aktivisti ve 1.000 destekçisi olduğunu söylüyor. Ancak etkisi daha da ileri gidiyor ve web sitesi grubun "direnişi nasıl profesyonelleştirdiği" ile övünüyor: Almanya'nın 16 eyaletinin her birinde şubeleri, ayrıca bir medya ajansı, bir finansal danışmanlık, bir çevrimiçi ticaret mağazası ve hatta bir satış mağazası var. el yapımı bira.

Bu arada ideolojisi, hareketin yol gösterici ilkesini açıklayan "teori blogunda" ortaya konmuştur: "Etnoçoğulculuk" - Tüm ulusların kültürel (bazıları ırksal diyebilir) kimliklerini korumaları ve göçün frenli.

BfV, ulusal kimliğin biyolojik tanımını "demokrasi ilkesinin ihlali" olarak adlandırıyor.

KOMPAKT

COMPACT, kendisini Almanya'nın en çok okunan Yeni Sağ medya kuruluşu olarak kabul ettirdi. 2010 yılında kurulan, bir web sitesi (COMPACT çevrimiçi), bir YouTube kanalı (COMPACT TV) ve 40.000 tiraja sahip olduğunu iddia eden ve ülkedeki birçok ana cadde büfesinde ücretsiz olarak bulunan aylık bir dergiden oluşmaktadır.

Kendisini bir "Egemenlik Dergisi" olarak şekillendiren COMPACT, kendisini ABD medya kuruluşu Breitbart'ın Alman versiyonu olarak modellemiş görünüyor .

Başlıklarına bir bakış, makalelerinin özür dilemeden tek taraflı olduğunu gösteriyor: Almanya'nın Euro 2020 açılış maçında neredeyse bir kazaya neden olan Greenpeace paraşüt operasyonu COMPACT tarafından "eko terör" olarak tanımlanıyor. Haziran 2021'den bir başka makale, Donald Trump'ın hiçbir kanıt olmamasına rağmen hile ile yeniden seçilmekten aldatıldığını ve başkanlığa nasıl dönebileceğini tahmin ettiğini belirtiyor . 

Ancak BfV'nin dikkatini çeken, derginin Almanya hükümetine ve siyasi sistemine karşı kışkırtması, özellikle de "direniş ve devrim söylemi" kullanması oldu.

Bu, özellikle COMPACT kurucu ortağı Jürgen Elsässer'in kilitlenme karşıtı "Querdenker" protestolarında "Merkel rejimine" karşı "1989 sonbaharında olduğu gibi bir değişim rüzgarı " hakkında konuşma yaptığı pandemi sırasında dikkat çekici hale geldi . BfV'nin belirttiği gibi, Elsässer'in iması, Doğu Almanya'nın komünist diktatörlüğünün devrilmesini, Almanya'nın demokratik düzeninin yıkılmasıyla etkili bir şekilde karşılaştırdı. 

BfV ayrıca, COMPACT ile Almanya için Alternatif (AfD) Björn Höcke ve her ikisi de dergide olumlu yer alan IBD gibi önde gelen aşırı sağ politikacılar arasındaki bağları da belirledi.

Ein Prozent e. V.

2015 yılında kurulan ve IBD ile yakın bağları olan "One Percent" grubu, kendisini "Alman çıkarları için profesyonel bir direniş platformu" olarak tanımlıyor. Adı, grubun Alman nüfusunun yüzde birinin (yaklaşık 830.000 kişi) desteğinin, kamuoyunun gidişatını amaçları lehine çevirmek için yeterli olacağına dair inancına dayanmaktadır. Grup şu anda 52.000 destekçisi olduğunu iddia ediyor. Bu listedeki diğer gruplar gibi, Ein Prozent de profesyonel dijital pazarlama, ağ oluşturma ve medyaya büyük önem veriyor. 

Web sitesinde listelenen projeler arasında bir YouTube kanalı, bir podcast (son bölümde Björn Höcke ile bir röportaj yer alıyor), "ilk bile vatansever film stüdyosu" tarafından üretilen bir video yayını ve ayrıca sağ- bağımsız olarak üretilen ve dağıtılan bir rock albümü ve hatta bir çizgi roman baskısı da dahil olmak üzere kanat sanatçıları. Ein Prozent ayrıca gönüllüleri "seçim gözlemcisi" olarak hareket etmeye çağırıyor - Saksonya-Anhalt'taki son bölgesel seçimlerden sonra, AfD'nin önceki kamuoyu yoklamalarındaki yüksek rakamlarına işaret ederek nispeten zayıf sonuçlarını sorguladı.

Bu listedeki diğer tüm gruplar gibi, Ein Prozent de özellikle Müslüman ülkelerden gelen "kitlesel göçü" Alman toplumuna yönelik ana tehdit olarak görüyor.

BfV, göçmenleri bir grup olarak aşağılamanın Alman anayasasındaki eşitlik ve insan onuru ilkelerini ihlal ettiğini söylüyor.

Institut für Staatspolitik (IfS)

Devlet Politikası Enstitüsü (IfS), 2000 yılında o zamanlar 30 yaşındaki yazar ve aktivist Götz Kubitschek tarafından kurulan aşırı sağcı bir entelektüel düşünce kuruluşudur. Kubitschek o zamandan beri Yeni Sağ'da yol gösterici bir figür haline geldi, hem Ein Prozent'in hem de IBD'nin ideolojik gelişiminde parmağı oldu ve PEGIDA'nın 2015 ve 2016'daki İslamlaşma karşıtı gösterilerinde düzenli olarak konuşmacı olarak yer aldı . AfD'den Björn Höcke.

IfS, Kubitschek'in doğudaki Saksonya-Anhalt eyaletindeki Schnellroda'da, düşünce kuruluşunun düzenli konferanslara ev sahipliği yaptığı ve çalışmaları ve diğer akademik makaleleri yayınladığı memleketi Schnellroda'da bulunuyor. Bu "akademilerdeki" konuşmacıların birçoğu, AfD'nin "Kanat" olarak bilinen milliyetçi sert üyelerinden oluşuyor. 

IfS, kendisini ana akım siyasetin sola kayması olarak gördüğü şeyi düzeltici olarak görüyor ve Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Hür Demokrat Parti (FDP) gibi geleneksel muhafazakar partilerin çok kültürlülüğü benimsediğine inanıyor. IfS web sitesinde "Eğitim çalışmalarımız tek bir standarda göre yönlendiriliyor: Alman devletinin korunması". "Ulusal bir kimlik olmadan Almanya için bir gelecek yoktur."

BfV, etnik azınlıkların ulusal bir kimliğe sahip olma hakkını reddeden ideolojisinin anayasada belirtilen eşitlik ve insan onuru ilkelerinin ihlali olduğunu söylüyor.

Siz buradayken: Her Salı, DW editörleri bu yılki seçimleri ve ötesini anlamak amacıyla Alman siyasetinde ve toplumunda neler olup bittiğini özetliyor. Almanya, Merkel sonrası döneme girerken gelişmelerden haberdar olmak için haftalık e-posta bülteni Berlin Briefing'e buradan kaydolabilirsiniz.

Editör: TE Bilisim