Jeologlar, Batı Avustralya'nın dışında, eyaletin uzak kuzeyindeki ünlü Wolfe Creek Krateri'nden beş kat daha büyük olabilecek büyük bir göktaşı krateri keşfettiklerini söylüyorlar .

Çarpma krateri, altın için sondaj yaparken Kalgoorlie-Boulder'ın kuzeybatısındaki tarihi Goldfields madencilik kasabası Ora Banda yakınlarında bulundu.

Yüzeyden görülemiyor ancak aşağıdaki kayaları haritalandıran elektromanyetik araştırmalar kraterin yaklaşık 5 kilometre çapında olduğunu gösteriyor.

Perth merkezli jeolog ve jeofizikçi Jayson Meyers, krateri oluşturan asteroidin en az 100 metre genişliğinde olacağını söyledi.

Deneyimli jeolog Dr Jayson Meyers, son üç yıl içinde WA Goldfields'da iki yeni meteor çarpma krateri keşfettiğini söylüyor. 

Dr Meyers ABC'ye verdiği demeçte, "Konumu, erozyon seviyeleri ve yanları dolduran toprağın bir kısmına dayanarak, yaklaşık 100 milyon yaşında olabileceğini tahmin ediyoruz" dedi.

Bir anlatı işareti 'Shatter cones'

Krater, Avustralya'nın üçüncü en büyük altın madencisi Evolution Mining'in sahip olduğu arazide, Ora Banda'nın yaklaşık 10 kilometre güneydoğusunda yer almaktadır.

Alanda 30 yıldan fazla deneyime sahip olan ve WA School of Mines'da arama jeofiziği alanında yardımcı doçent olan Dr Meyers, jeoloji danışmanı olarak getirildi.

Kaliforniyalı kişi, bölgedeki sondaj örneklerinin yakından incelenmesinin kendisini ikna ettiğini söyledi.

Kaya örneklerinde, mikroskop altında parçalanmış cam gibi görünen ve belirli bir yönde oluşan "paramparça koniler" de dahil olmak üzere bir göktaşı çarpmasının "anlatan işaretleri" olduğunu söyledi.

"Jeolojide, birine bir göktaşı krateri bulduğunuzu ve hemen gözlerini devirdiklerini ve çok şüpheci oldukları için çok nadir olduklarını söylüyorsunuz," dedi.

"Teknik açıdan ikna olmuştuk ve oldukça heyecanlıydık - bunun altınla pek bir ilgisi yok, aslında altını biraz paramparça etti - ama bir asteroidin bu noktaya çarptığını yürekten söyleyebiliriz."

Ora Banda kraterinin, 2005 korku filmi ile ünlenen WA Kimberley'deki Wolfe Creek Krateri'nden çok daha büyük göründüğünü söyledi.

Uzman, 'heyecan verici'

Curtin Üniversitesi Uzay Bilimi ve Teknoloji Merkezi'nden Aaron Cavosie, bu yılın başlarında WA'nın orta batısındaki Meekatharra yakınlarında Dünya'nın en eski asteroit saldırısını keşfeden ekibin bir parçasıydı .

Araştırma, Yarrabubba kraterinin kesin yaşını ilk kez hesaplamak için izotopik analizi kullandı ve onu 2,229 milyar yaşında buldu - bu da onu bir sonraki en eski çarpmadan 200 milyon yıl daha eski hale getirdi.

Dr Cavosie, yeni bir krateri doğrulama ve tarihleme sürecinin katı olduğunu söyledi, ancak Dr Meyers'ın Ora Banda bölgesinin muhtemelen bir göktaşı krateri olduğuna dair ilk değerlendirmesiyle hemfikir.

"Benim açımdan, oldukça heyecan verici ... Orada oldukça iyi görünen pek çok gösterge var" dedi.

"İnsan saçından daha küçük şeylere bakan özel mikroskoplar kullanmalıyız ve yalnızca yüksek basınçlı şok dalgalarının neden olduğu benzersiz hasarın açıklayıcı işaretini aramalıyız.

Dr Cavosie, Google Earth'ün gelişinin artık göktaşı çarpma kraterleri olabilecek dairesel özellikler için dünyayı arayan bir "uzmanlar ordusu" olduğu anlamına geldiğini söyledi.

"Ve, doğa birçok yuvarlak şey yapar" dedi.

"Yani, Google Earth'e girerseniz, bulduğunuz tüm döngüsel şeylerin olduğu bir parti vereceksiniz."

Editör: TE Bilisim